4 tips för korrekt förvaring av färsk ost så att den håller längre

Lås våra tips för korrekt förvaring av färsk ost så att den håller längre, och dessutom smakar lika gott varje gång du tar den ur kylen.
4 tips för korrekt förvaring av färsk ost så att den håller längre

Senaste uppdateringen: 16 juni, 2023

Korrekt förvaring av färsk ost är viktigt så att de håller längre. Många använder inte adekvata metoder vilket gör att produkten börjar förstöras snabbare, eller ökar risken för bakterietillväxt. När det gäller färsk ost är det dessutom viktigt att ta hänsyn till att vissa riskgrupper bör undvika intag av detta livsmedel, såsom gravida kvinnor.

Men intaget av mejeriprodukter, som en allmän regel, rekommenderas starkt för vår hälsa. Dessa produkter ger en bra mängd proteiner med högt biologiskt värde och viktiga mineraler, såsom kalcium. Den måttliga förekomsten av ost i ens kost är kopplad till ett gott hälsotillstånd och hjälper till att förebygga brister och brister som kan äventyra effektiviteten hos människans fysiologi.

Korrekt förvaring av färsk ost

Quesos en una tabla.
Ostar skiljer sig åt och därför bör man också förvara dem på olika sätt .

Här är några viktiga punkter för korrekt förvaring av färsk ost. Tänk på att patogena bakterier kan utvecklas i detta livsmedel om det inte förvaras på rätt sätt, och att det kan orsaka skador i matsmältningssystemet när du äter mat som blivit dålig.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Lär dig att göra en utsökt tiramisu med detta recept

Det är viktigt att temperaturen är rätt

Ost är en produkt som innehåller vissa mikroorganismer. De flesta av dem är fördelaktiga och därför måste deras överlevnad säkerställas. Av denna anledning bör den alltid förvaras i kylen i en kall miljö som passar bakterierna som den innehåller.

Faktum är att färsk ost håller bäst vid förvaring 4 och 8 °C. Av denna anledning bör den förvaras i högst upp i kylskåpet. Hårdare ostar med lång härdningsperiod håller å andra sidan bäst vid något varmare temperaturer, vanligtvis runt 8 till 12 °C. Dessa ostar ska du helst förvara längre ner i kylskåpet, som i kyllådororna.

Men några minuter innan du ska äta osten, kan du gärna ta ut den och låta den stå i rumstemperatur så att smakerna kommer fram. När du lägger in den i kylskåpet igen, slå in osten i plastfolie eller aluminiumfolie.

Det är viktigt att har bra förpackning

Om ditt mål är att din mat ska hålla så länge som möjligt, finns det ett mycket bättre knep än att slå in osten i plastfolie. Du kan också lägga osten med en bit hushållspapper i en lufttät behållare. För att färsk ost ska hålla bäst, behöver den något som kan absorbera vätskan som den avdunstar. Lägg den i en sluten behållare och ställ in den i kylen.

Om du väljer detta alternativ måste du vara uppmärksam och byta papperet dagligen. Annars kan lukt skapas inuti den lufttäta behållaren, som senare överförs till osten. Så länge du säkerställer denna goda hygieniska praxis kommer kvaliteten på osten att vara på topp.

Använd bakplåtspapper för korrekt förvaring av färsk ost

Det bästa alternativet är att slå in osten i bakplåtspapper. Detta gör att osten andas samtidigt som det förhindrar att den torkar ut. Den ska dock fortfarande förvaras i kylskåpet för att undvika mikrobiologisk tillväxt av patogener.

Olivolja är ett bra medium för konservering

Ett annat utmärkt tips för att din ost ska hålla längre att lägga den i olivolja. I detta fall kan livsmedlets organoleptiska påverkas, liksom dess näringsvärde. Däremot kommer innehållet av fettsyror från omega 3-serien, föreningar som har visat antiinflammatorisk potential, att öka.

Nyckeln är att hälla extra jungfruolivolja i en glasburk och skära osten i små tärningar som du lägger i vätskan. Förslut sedan burken hermetiskt. Ett ytterligare tips är att lägga till några kulinariska kryddor i burken för att ge en annan smak till osten. Oregano är en populär krydda, och den är också en källa till kalcium.

Fördelarna med färs kost

4 consejos para conservar el queso fresco por más tiempo
Färsk ost är en utmärkt källa till högkvalitativt protein.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också läsa: Pasta med fetaost från TikTok

Färsk ost ger proteiner av högsta kvalitet; dessa näringsämnen är viktiga för att förhindra utvecklingen av komplexa patologier, såsom sarkopeni. Detta bevisas av forskning publicerad i tidskriften BioMed Research International.

Dessutom innehåller detta livsmedel en god dos kalcium, vilket är ett viktigt mineral som är nödvändigt för att upprätthålla strukturell hälsa i kroppen. Det är en av huvudkomponenterna i vårt skelett.

Att äta detta tillräckliga mängder minskar risken för tillstånd som osteoporos. Det är dock viktigt att samtidigt bibehålla D-vitaminnivåerna på optimala nivåer, enligt en studie publcerad i Frontiers of Hormone Research.

För detta finns det inget bättre alternativ än regelbunden exponering för solljus. Detta stimulerar den endogena produktionen av näringsämnet, som sedan kan ackumuleras i fettvävnaden på grund av dess fettlösliga natur.

Korrekt förvaring av färsk ost är viktigt för att säkerställa dess integritet och smak

Som du har sett i den här artikeln finns det flera goda tips som du kan omsätta i praktiken för bättre förvaring av färsk ost så att den håller längre och samtidigt säkerställa din hälsa. Korrekt förvaring förhindrar att mat förlorar sina smakegenskaper och håller dig fräsch och smakar gott.

Slutligen, kom ihåg att inkludering av denna mat i din kost är fördelaktigt för din hälsa så länge som den övergripande variationen och balansen i din kost är garanterad. Det är viktigt att undvika underskott av viktiga näringsämnen som kan ha negativ påverkan av effektiviteten av fysiologin i kroppens inre miljö.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ishihara, T., Yoshida, M., & Arita, M. (2019). Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. International immunology31(9), 559–567. https://doi.org/10.1093/intimm/dxz001
  • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435
  • Goltzman, D., Mannstadt, M., & Marcocci, C. (2018). Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Frontiers of hormone research50, 1–13. https://doi.org/10.1159/000486060

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.