5 tips för att säkert rengöra och desinficera ditt husdjurs sovplats

5 tips för att säkert rengöra och desinficera ditt husdjurs sovplats

Senaste uppdateringen: 08 april, 2023

Att rengöra ditt husdjurs sovplats är mycket viktigt. Precis som du gör med din, är det lämpligt att alltid hålla djurens sängar rena och städade så att de får en hygienisk och säker miljö.

Det är dock inte så lätt som att byta lakan i din egna säng. Du måste alltså lägga lite extra tid på att se till att eliminera eventuella mikroorganismer som annars kan påverka ditt husdjurs hälsa.

Det är vanligen utformningen som är det knepiga. Djursängar är oftast stora och gjorda av styva material som gör det svårt att sätta in dem i exempelvis tvättmaskinen.

Därför vill vi i den här artikeln ge dig några goda tips på hur du rengör dessa på ett enkelt men mycket effektivt sätt. Fortsätt läsa!

Tips för att rengöra och desinficera ditt husdjurs sovplats

Ditt husdjurs säng ska alltid vara ren och desinficerad. Har du en hund bör du göra det oftare än du badar den, vilket man vanligtvis gör varje månad.

Åtminstone bör du inte låta det gå över 30 dagar innan du rengör sovplatsen. Tänk på att här samlas hår, död hud, matrester och även också loppor och fästingar. Allt detta kan vara skadligt för ditt husdjurs och din hälsa, varför det är bäst att förhindra det med regelbunden rengöring.

1. Ta bort hår

Oavsett om ditt husdjur är en hund eller en katt, finns där alltid hår, damm och även matrester i bädden. Det viktigaste är att undvika att detta ansamlas eftersom det kan dra till sig bakterier vilket gör det svårare när du ska rengöra ditt husdjurs sovplats.

För att få bort allt detta kan du använda en dammsugare, och tänk på att dammsuga noga i alla veck och på alla kanter och även under sängen, både på sängens undersida och på golvet där den står. Ett tips för att få bort så mycket som möjligt är att också använda en klädvårdsrulle.

I husdjurssängar ansamlas vanligtvis mycket hår, som du bör dammsuga bort.
I husdjurssängar ansamlas vanligtvis mycket hår, som du bör dammsuga bort.

2. Ta isär bädden och rengör delarna separat

När du har dammsugit och fått bort allt ludd från sängen bör du ta isär den. Det är viktigt att tvätta textilier som överdrag och filtar, och även madrasfyllningen om det går.

För att få bort fläckar kan du använda en fläckborttagningsprodukt och en tandborste, eller så kan du lägga allt i tvättmaskinen med resten av textilierna, om det är lätta fläckar.

För desinfektion bör du läsa tvättrekommendationsetiketten. Om det är tillåtet, tvätta med varmt vatten, tillsätt de tvättprodukter du brukar använda och även lite bakpulver. Detta hjälper till att ta bort fläckar, desinficera och skapa en fräsch lukt.

3. Tvätta madrasfyllningen

Vi vill åter nämna madrasfyllningen, eftersom många undviker att tvätta detta i rädsla för att skada det. Och detta är befogat. Gör du inte denna process rätt kan ditt husdjur plötsligt vara madrass. Det finns dock sätt att göra det rätt:

  • Första alternativet: detta är för de fyllningar som är mer styva och där etiketten säger att de går att tvätta i maskin. Det betyder att det är ett motståndskraftigt material som inte kommer att skadas, och här kan du bara lägga madrassen i maskinen. Tillsätt lite ättika också.
  • Andra alternativet: för madrasser gjorda av en skumbit, som kan förlora sin form och skadas, finns det ett knep som har tagit över sociala nätverk. Det har att göra med användningen av en tennisboll. Det räcker med att lägga skummet i tvättmaskinen, lägga till rengöringsprodukter och placera två eller tre tennisbollar inuti. På så sätt förlorar inte skummet sin volym.

4. Låt sängkläderna torka ordentligt

Det fjärde tipset för att effektivt rengöra ditt husdjurs sovplats har att göra med torkning. Det mest tillrådliga är att inte lägga skummet i torktumlaren, eftersom det då kan skadas. Lägg i stället fyllningen på en plats hemma där den kan lufttorka snabbt.

Det är viktigt att materialet inte krymper eller tappar formen, vilket det kan göra i en tumlare, eftersom det då blir svårare att sätta ihop sängen igen. Men när du lufttorkar måste du komma ihåg att verkligen låta det torka ordentligt eftersom fukt kan generera dålig lukt, svamp i textilierna och hudproblem för husdjuret (som exempelvis Malassezia mycosis).

5. Var mycket försiktig med de produkter du använder när du ska rengöra ditt husdjurs sovplats

Vi avslutar dessa tips för att rengöra och desinficera ditt husdjurs sovplats genom att uppmana dig att vara särskilt försiktig med de produkter du använder i processen. Tänk på att din hund eller katt kan ha känslig hud, och det är bara du som vet hur känslig den är. Och om du har upptäckt att ditt husdjur är benäget att utveckla allergier, är det bäst att välja särskilda produkter anpassade för detta.

Det finns vissa tvålar och tvättmedel som är djurvänliga. Ett annat alternativ, som vi nämnt i tidigare punkter, är naturliga hushållsprodukter som ättika eller bakpulver, som är effektiva för att desinficera och ta bort lukt och som inte orsakar obehag för husdjur.

Tänk också på att det är viktigt att skölja med mycket vatten. Ibland uppstår allergier på grund av att tvålen eller produkterna som används sitter kvar inne i materialen.

Lider din katt eller hund av hudallergier? Det är bäst att köpa djurvänliga produkter för att tvätta deras sängar och filtar.
Lider din katt eller hund av hudallergier? Det är bäst att köpa djurvänliga produkter för att tvätta deras sängar och filtar.

En ren säng är lika med ett lyckligt husdjur!

Du kommer att märka att när du har rengjort och desinficerat ditt husdjurs sovplats kommer hon eller han att vara glad och nöjd. Ägna lite av din tid åt denna uppgift, minst en gång i månaden. Förutom att sängen blir ren och fräsch, är detta samtidigt ett sätt att bekämpa eventuella skadedjur, såsom loppor och fästingar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bajwa, J. (2017). Canine Malassezia dermatitis. The Canadian Veterinary Journal58(10), 1119.
  • Desachy, F. (2018). Los cuidados del perro día a día. Parkstone International.
  • Kale, A., & Gaspari, A. A. (2021). A dog lover’s dilemma: airborne allergic contact dermatitis to tylosin. JAAD Case Reports7, 100-102.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.