9 tips för att rensa ditt sinne från dåliga tankar

Det är viktigt att rensa ditt sinne från dåliga tankar för att förhindra att de påverkar din hälsa och ditt humör. Läs mer här.
9 tips för att rensa ditt sinne från dåliga tankar
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skriven och verifierad av psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Senaste uppdateringen: 08 januari, 2023

Vi har alla negativa tankar. Beroende på vår situation tenderar vi att vara mer eller mindre bekymrade över vissa frågor. Men att fastna i dem har negativa konsekvenser för hälsan. Så låt oss ta en titt på några tips för hur du kan rensa ditt sinne från dåliga tankar.

En närståendes sjukdom, svårigheter med studier, dålig relationer på jobbet… Ett spektrum av situationer som kan orsaka dåliga tankar är lika varierande som allt annat. Att ha negativa tankar som härrör från dessa situationer gör oss inte till bättre eller sämre människor, men det kan vara ett hinder för vårt välbefinnande.

Använd följande 9 tips för att rensa ditt sinne från dåliga tankar och ändra ditt humör.

1. Identifiera de tankar som orsakar dig obehag

Vi kan inte arbeta med det vi inte är medvetna om, inte accepterar eller förringar. Genom att känna igen dessa idéer kan vi sedan analysera dem och upptäcka om de har något gemensamt drag eller nämnare.

Tänker du till exempel i svart-vita termer av ja/nej eller alltid/aldrig ? Tror du att folk gör saker mot dig ? Har du en tendens att bara titta på den negativa sidan av situationer?

När vi börjar leta efter grunden för våra tankar kan vi upptäcka att många av dem är partiska och att de bara gör en bit av en större verklighet. Därifrån är det möjligt att tänka på att göra dem mer flexibla och föreslå flera möjliga versioner.

Inom psykoterapi är detta känt som en kognitiv omstruktureringsteknik. Du kan initiera det genom din egen handling eller be om hjälp från en professionell.

rensa ditt sinne från dåliga tankar
Negativa tankar påverkar vårt välmående. Vi blir på sämre humör när vi ger dem för mycket utrymme.

2. Gör en djuprengöring av dina tankar

Reflektera över situationen som drabbar dig. Hur mycket är verkligen verklighet och hur mycket är fantasi och antaganden?

I slutändan kanske du lyckas se att det finns många hypoteser och rädslor som är en produkt av din fantasi och som hör till osäkerhetsfältet. De är inte riktigt baserade på något som faktiskt kommer att hända.

Ofta, även när den fruktade situationen inträffar eller händelsen som oroar oss inträffar, inser vi att det var mindre allvarligt än det verkade.

3. Lär dig att sätta dina egna gränser

Oavsett hur många gånger du tänker på ett problem, kanske du inte har lösningen i dina händer idag. Även om du låter ditt sinne svalna och ger det en paus kommer du att se att du kommer att kunna få perspektiv och hitta ett annat sätt att närma dig frågan.

Ibland är det bara att acceptera att man måste sluta. Att veta hur man ger efter och går bort från problemet är ett sätt att hitta lösningen.

4. Öva avslappningstekniker

Du kan till exempel prova andningsövningar. Du kan också göra detta med stretching och progressiv muskelavslappning.

Promenader och vandring utomhus kan vara ett bra alternativ. Allt detta hjälper till att lugna våra sinnen, att tillåta oss att fokusera på här och nu och att undvika att fastna i det förflutnas eller framtidens problem.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Biopsykologi och sambandet mellan sinne och kropp

5. Få trevliga och trevliga saker att hända dig under dagen

Det är viktigt att du dagligen får kontakt med trevliga stunder: en varm kaffe i början av dagen, njuter av en chokladbit, går en promenad. Att avsätta tid för fritid och rekreation minskar stressen och hjälper din kropp att producera hormoner av njutning och lycka.

6. Omge dig med människor som bidrar till din positivitet och inte tar ifrån den

Det har hänt oss alla att efter att ha tillbringat lite tid med någon känner vi att vi har tagit slut på energi. Många människor tenderar att leva på ett negativt och ohälsosamt sätt, alltid klaga och vara en del av problemet och undvika de möjliga lösningarna.

Det finns några skäl som ibland motiverar detta, men attityden gör stor skillnad i vårt dagliga liv. Det är därför det är viktigt att umgås med människor som har bra och dåliga tider, men som inte gör det dåliga till det enda och absoluta de fokuserar på i sina liv.

7. Förbered en lista med kort eller visuella signaler

Ett annat sätt att rensa ditt sinne från dåliga tankar är att använda visuella resurser för att hjälpa dig att sätta stopp för floden av tankar. Till exempel, efter att ha identifierat de störande tankarna, kan du skriva ner alternativa versioner av dem.

På så sätt distraherar du din hjärna från att fokusera på den kända dåliga tanken. Låt oss ta en titt på ett exempel. Till exempel kan någon som fruktar att bli bestulen när han lämnar huset skriva “det kommer att finnas folk ute på gatan som kan erbjuda hjälp” eller “Jag har varit ute vid flera tillfällen, och vid de flesta av dem har inget dåligt hänt med mig.”

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Är du disträ eller glömsk? Här är 10 tips som hjälper dig

8. Förstärk dina positiva tankar och upplevelser

Om du är rädd för att tala inför publik och du lyckades tala offentligt någon gång, erkänn prestationen för dig själv. Tänk på det och de positiva känslor du kände. Anslut till den upplevelsen av att övervinna din rädsla.

På så sätt bekantar du dig med dina neurala anslutningar med en angenäm upplevelse. Där det innan fanns rädsla, oro och förlamning, nu finns det mod och lycka.

9. Vänd dig till några “jokertecken” minnen

När du känner att du börjar hamna i en negativ loop, kan ett kärt minne befria ditt sinne från dåliga tankar. Tänk till exempel på en familjesemester på stranden, första gången ditt husdjur kom hem, etc.

Anslut med dina sinnen kring den upplevelsen och alla känslor som kom upp. På detta sätt kommer du att framgångsrikt ha distraherat din hjärna.

Med tiden är det viktigt att fokusera på möjliga minnen så att de inte tappar sin kraft.

glada minnen för att rensa ditt sinne
Vänd dig till goda minnen för att tränga undan negativa tankar och inte ge dem utrymme i ditt sinne.

Att rensa ditt sinne från dåliga tankar handlar om att ta hand om din hälsa

Mycket av vårt obehag och många sjukdomar kommer från att ge så mycket kraft åt dåliga tankar : ångest, depression och stress är några av de stora problemen, bland annat.

Det handlar inte om att främja falsk optimism, utan om att inte uppehålla sig för mycket vid våra olyckor. Mycket mindre innebär det att blunda och förneka våra tankar genom att låta dem samlas och sedan explodera.

Tvärtom, det innebär att möta dem, ha en hälsodialog med dem och ge plats åt förståelsen att de är just det: tankar. Vi är inte våra tankar, inte heller är våra tankar vår verklighet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • MELIPILLÁN, R., Rincón, P., & SOLAR, F. C. (2007). Rumiación y presencia de sintomatología ansiosa y depresiva en adolescentes. Revista Mexicana de Psicología24(2), 175-183.
  • Cova, F., Rincón, P., & Melipillán, R. (2009). Reflexión, rumiación negativa y desarrollo de sintomatología depresiva en adolescentes de sexo femenino. Terapia psicológica27(2), 155-160.
  • Bados López, A., & García Grau, E. (2010). La Técnica de la reestructuración cognitiva.
  • Estévez, A. M., & Calvete, E. (2009). Mediación a través de pensamientos automáticos de la relación entre esquemas y síntomas de depresión. Anales de Psicología/Annals of Psychology25(1), 27-35.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.