Tips för att lindra åderbråckssmärta

Nästan 50% av den kvinnliga befolkningen lider av åderbråck. Utöver estetiken så kan åderbråck också vara obehagligt. Kolla in dessa naturliga kurer som kan minska obehag som orsakas av åderbråck och hjälpa till att få dem att försvinna.
Tips för att lindra åderbråckssmärta

Senaste uppdateringen: 10 januari, 2024

Åderbråck är mycket vanligt hos vuxna kvinnor och drabbar cirka 50 % av den kvinnliga befolkningen. Tyvärr kan detta tillstånd orsaka smärta och obehag. Om dina åderbråck smärtar på natten och gör det svårt att sova, eller om du inte gillar hur de ser ut, läs den här artikeln om hur du kan lindra symptom på åderbråck och åderbråckssmärta.

Vad är åderbråck och varför gör de ont?

vad är åderbråck?

Åderbråck är i grunden vidgade vener som blir inflammerade och ligger mycket nära hudens yta.

De är mörkblå eller lila till färgen och sticker i vissa fall ut ganska mycket under huden. De kan orsaka kramper, en tung känsla i benen och även svår smärta. Vissa kvinnor upplever också klåda och smärta när de kliar sig på benet.

Åderbråck uppstår på grund av venös insufficiens och dålig cirkulation. När blodflödet tillbaka till hjärtat inte är tillräckligt snabbt, stannar vätskan kvar i vissa områden. Detta kan orsaka inflammation, ödem och åderbråck.

En viktig faktor som leder till utvecklingen av åderbråck är genetik. Om det finns fall av åderbråck i din familj, är det troligt att du också kommer att drabbas av dem någon gång i ditt liv, särskilt om din mamma eller mormor har detta tillstånd.

Tips för att lindra åderbråckssmärta och minska symptomen

Nu ska vi ge dig 6 tips som hjälper dig att förebygga åderbråckssmärta eller lindra symptomen när du känner kramper eller tyngd i benen:

1. Lindra åderbråckssmärta med lätt träning

Det råder ingen tvekan om detta: träning är en utmärkt metod för en god hälsa.

Om åderbråck finns i din familj rekommenderar vi att du utför någon lågintensiv träning som yoga, simning eller cykling.

Att gå kan också hjälpa. Gör inte aktiviteter som är för intensiva eftersom plötsliga rörelser eller hopp kan förvärra symptomen.

2. Bär bekväma skor

bär bekväma skor för åderbråck

Även om högklackade skor kan vara söta och göra att dina ben ser snygga ut, kan de också orsaka hälsoproblem om du har åderbråck.

Om dina skor är för trånga kan ditt blod inte röra sig fritt, vilket gör det svårt för det att återvända till hjärtat. Detta gäller även för tajta strumpbyxor och byxor, eftersom de också klämmer åt dina ben.

Vi rekommenderar att du bär bekväma skor under större delen av dagen, särskilt om du måste stå upp i flera timmar.

Om du måste ha högklackat på jobbet kan du bära med dem i väskan på väg dit och ta på dig dem när du kommer in.

3. Höj upp benen

När du kommer hem, passa på att sätta dig med benen uppe på en pall. Detta kan göra lite ont eller vara lite obehagligt i början. Du kan också känna hur dina vader somnar. Allt detta är normalt: ditt blodflöde försöker komma igång.

Om du sitter i soffan, lägg upp fötterna framför dig på en bänk eller ett bord. Om du ligger ner kan du lägga upp benen med hälarna mot väggen. Och när du ligger i sängen kan du lägga några kuddar eller en tjock filt under benen.

Alla dessa alternativ är bra för att hjälpa blodet att flöda tillbaka till ditt hjärta.

4. Ändra position för att lindra åderbråckssmärta

Många jobb innebär att man sitter eller står många timmar åt gången. Båda positionerna är dåliga för dina bens hälsa och är också en potentiell orsak till åderbråck.

Därför bör du ändra din hållning så många gånger som möjligt under dagen.

Om du till exempel sitter vid ett skrivbord på ett kontor kan du ställa dig upp när du ska prata i telefon. Eller om du arbetar i en butik, utnyttja de mindre hektiska timmarna för att sitta ner en liten stund.

5. Massage

Du behöver inte gå till en massör för detta. Du kan göra din egen massage hemma! Men var mycket försiktig så att du inte utövar för mycket press!

Massagen är enkel: knåda försiktigt det drabbade området och de utskjutande venerna. Upprepa detta varje dag cirka 15 minuter varje gång.

För att få ännu bättre resultat kan du använda eteriska oljor som timjan, rosmarin eller lavendel. De har alla egenskaper som stimulerar cirkulationen.

6. Ät en balanserad kost

upprätthålla en balanserad kost

Måttlig konsumtion av fetter, kolhydrater och sockerarter är avgörande för att hålla dina vener friska och undvika att bli överviktig, vilket inte är bra för dina ben.

Du bör också undvika att dricka för mycket alkohol och kaffe och se till att dricka 2 liter vatten per dag.

Din kost bör bestå av mycket fibrer, antioxidanter och även kalium. Att äta råa frukter och grönsaker är ett bra sätt att försöka minska tyngden i benen och förbättra deras utseende.

Huskurer för att lindra åderbråckssmärta och -symptom

Tillsammans med att ändra dina dagliga vanor, finns det några växter, frukter och oljor som du kan använda för att lindra åderbråckssmärta och -symptom:

Ringblomma

Ringblomma (Calendula) förbättrar tonen på dina vener och gör dem mindre känsliga för degeneration. Det har också antiinflammatoriska egenskaper, minskar svullnad och reparerar skadad vävnad.

Massera dina ben med ringblommekräm innan du somnar för att lindra besvärande åderbråckssmärta.

Trollhassel

lindra åderbråckssmärta med trollhassel

Trollhassel är ett sammandragande medel som kan hjälpa ditt cirkulationssystem. Det kan minska och lindra den tyngd som uppstår vid åderbråck. Eterisk trollhasselolja är vanligen lätt att att hitta en i de flesta hälsobutiker.

Applicera oljan med mild massage varje kväll.

Blåbär kan lindra åderbråckssmärta

Detta är ett perfekt bär för alla cirkulationsproblem. Blåbär har goda kärlutvidgande egenskaper och kan stärka venväggarna. Blåbär förser också kroppen med viktiga vitaminer och bioflavonoider.

Ät gärna en näve om dagen på morgonen, eller som efterrätt.

Cypress

Cypress är bra för nästan alla tillstånd som involverar cirkulationssystemet och veninflammation.

Du kan använda cypressblad för att göra ett te, som du kan dricka eller applicera med en bomullstuss på de drabbade områdena på dina ben.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.