Behandla åderbråck med 3 naturliga kurer

Åderbråck kan leda till ett flertal problem om man inte behandlar dem – från att försämra ens utseende till kramper och blåmärken.
Behandla åderbråck med 3 naturliga kurer

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vill du veta hur du kan behandla åderbråck?

Hur ofta tänker du på baksidan av benen? Det är trots allt ett område som är svårt att se, och därför är det inte ovanligt att plötsligt upptäcka att man har åderbråck. Det kan till och med drabba framsidan av benen.

De flesta av oss är inte uppmärksamma på våra kroppar, speciellt på stressiga dagar. Men om du märkt av åderbråck kan du vända dig till några naturliga behandlingsmetoder.

Vad är åderbråck?

Vad är åderbråck?

Innan vi går in på naturliga kurer är det viktigt att veta att åderbråck är vidgade blodkärl med vanligtvis röd eller blå färg. De dyker främst upp på sidan av benen och vaderna.

Normalt sett påverkar de inte hälsan, men om de är stora eller många till antalet kan man uppleva klåda eller sveda.

Vad orsakar åderbråck?

Om åderbråck dyker upp eller inte beror till stor del på din genetik, men du kan ta till åtgärder för att minska risken att drabbas.

Faktorer inkluderar:

 • Övervikt och brist på träning
 • Fetma
 • Att ta orala preventivmedel
 • En historik av blodproppar
 • Kläder som är för åtsittande
 • Problem med blodcirkulationen

Här kommer några rekommendationer för att behandla åderbråck:

1. Behandla åderbråck med lågintensiva övningar som förbättrar cirkulationen i benen

Lätt, regelbunden träning

God blodcirkulation i benen är det första steget för att behandla åderbråck och blåmärken. Träna med lågintensiva övningar.

Om du inte vet var du ska börja kan du prova följande:

 • Promenera med din hund på morgonen och igen på eftermiddagen.
 • Trampa på en träningscykel 25 minuter om dagen.
 • Gör hushållssysslor som kräver att du går.
 • Gå upp- och nedför trappor på morgonen och kvällstid.

Utöver att förebygga åderbråck kommer övningarna hjälpa dig att förbli frisk i många år.

Vi rekommenderar att du läser: 4 fördelar med att promenera varje dag

2. Använd kompressionsstrumpor

Prova kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor förbättrar din cirkulation genom att bibehålla benens naturliga form och ge dem stöd. Du kan hitta dem med låg, medelhög eller hög kompression i många butiker.

Tänk på följande när du väljer storlek:

 • Låg kompression: de är perfekta för dig om dina vener är små och få till antalet. De liknar vanliga tajts och du kan ha dem på dig i ett par timmar eller hela dagen beroende på vad som känns bekvämt.
 • Medelhög kompression: använd dem om dina åderbråck inte är jättestora, men klart synliga. Sätt på dem i minst sex timmar, speciellt när du är på benen under långa perioder eller inte ägnar dig åt fysiska aktiviteter alls.
 • Hög kompression: de passar när du har väldigt märkbara åderbråck och slumpmässiga blåmärken. Försök att ha dem på dig så länge du kan under dagen.

Det kanske känns lite obekvämt de första dagarna, speciellt om du använder tajts med hög kompression. Om du vill kan du börja med att använda dem i bara ett par timmar och sedan öka tiden i takt med att det känns bekvämare.

Du kan tvätta dem precis som vanliga tajts: handtvätt med en mild tvål. De är något dyrare än vanliga tajts men är gjorda för att hålla längre, så det är värt det.

Om du inte vill köpa tajts men få samma effekt kan du linda in benen. Det är inte lika praktiskt eller bekvämt, men billigare.

3. Höj upp benen då och då

Lägg upp benen

Ett annat sätt att aktivera blodcirkulationen i benen är att höja upp dem i några minuter. För att höja upp dem kan du:

 • Lägga dig ned på sängen och luta benen mot en vägg eller några kuddar.
 • Luta dig tillbaka i en fåtölj och lägga upp benen på armstöden.
 • Sätta dig ned på golvet och lägga upp fötterna på en stol.

Håll benen i denna position i max 20 minuter. Efteråt sänker du långsamt ned benen för att inte skada dig. Du bör aldrig sova en helt natt i positionen eftersom du kan uppleva smärta när du sänker benen igen och blodet flödar ned.

Försök att göra det minst en gång om dagen. Det bästa är att göra det tre gånger om dagen om du har stora åderbråck.

Vad tycker du om dessa naturliga sätt att behandla åderbråck?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.