Tips för att hålla din kristi törnekrona blommande året runt

Kristi törnekrona är en vanlig prydnadsväxt att ha i trädgården. Vi berättar hur du sköter om växten för att få ständig blomning.
Tips för att hålla din kristi törnekrona blommande året runt
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2024

Den imponerande karaktären hos kristi törnekrona sticker ut även efter fastan. Det är sant att arten under den liturgiska säsongen får större symbolik, på grund av likheten mellan stammen och kronan som påtvingades Jesus Kristus för korsfästelsen. Faktum är att legenden säger att samma sorts grenar användes.

Men även under resten av året, gör skönheten i dess blommor, enkelheten i odlingen och prydnadskvaliteten att denna taggiga buske förtjänar privilegiet att visa upp sig i trädgårdar och balkonger. Om denna växt fängslar din uppmärksamhet, notera våra rekommendationerna för hur du får den att blomma.

Egenskaper hos kristi törnekrona

Piggarna på dessa exemplar jämförs med de hos suckulenter. Den växer generellt på sluttningar och i raviner, men den går också att få att växa hemma i trädgården, så länge den får sol.

Det vetenskapliga namnet är Euphorbia milii och den tillhör familjen Euphorbiaceae. Kronan ger blommor året runt, med djupt röda eller rosa blomblad. Stammen har ovala blad med en lätt glansig yta. Madagaskar är den ursprungliga platsen för arten, vars höjd ibland överstiger en meter.

Kristi törnekrona har även ett värde inom örtmedicin. Bland annat är den populär att använda inom fytoterapi. Dessutom är dess växtsaft effektiv vid behandling av tarmbesvär, diarré och magsmärtor.

Vissa vetenskapliga studier visar också på en smärtstillande och lugnande effekt av extrakt från växten. Utöver antioxidanterna, som den delar med andra arter, antar man att de mest aktiva komponenterna i medicinska termer är diterpenoiderna och triterpenoiderna.

Att använda växten för dessa syften kräver medicinsk övervakning, särskilt om det är en patient med en redan existerande patologi.

Flores de la corona de Cristo.
Euphorbia milii kan blomma året runt.

Ge denna vård till din kristi törnekrona för kontinuerlig blomning

I allmänhet behöver kristi törnekrona bara en frisk jord för att trivas. Den kräver ingen noggrann uppmärksamhet, dock kräver den vissa förutsättningar för optimal blomning.

Skydda din kristi törnekrona från kylan

Det tropiska ursprunget för törnekronan gör att den föredrar temperaturer på upp till 35 °C. Den är inte köldtålig och kan tappa blad på vintern.

Ge den en dos ljus

När den odlas som krukväxt kommer denna art att “tigga” minst 3 timmars solsken varje dag. Som en lösning, placera den i ett fönster eller på en plats där den kan nås av solens strålar.

Tänk på att om du bestämmer dig för att flytta den utomhus för att plantera den i jorden, är det möjligt att blad kan bli brända eftersom växten inte är van vid den konstanta solen. Men efter några dagar kommer törnekronan att ha anpassat sig till tillståndet och vant sig vid den nya platsen.

Var uppmärksam på eventuella infektioner och skadedjur

Om bladen på Euphorbia milii blir gula kan det bero på att jorden inte är tillräckligt bra för den eller att den behöver mer vatten. Å andra sidan, om grenarna eller bladen blir bruna, är risken stor att det finns en svamp på växten.

I det första scenariot: byt jord och ge näring till jorden. Å andra sidan, i det andra scenariot: ta bort de skadade bladen och applicera botemedel som neemolja. Enligt en artikel i Vinculando magazine hämmar eller avbryter de kemiska komponenterna i neemolja spridningen av puppor, larver och ägg.

Brist på ljus eller överdriven kyla är andra faktorer som kan hindra kontinuerlig blomning. Till detta kommer de skadedjur som kan orsaka vissnande blad och missbildningar på alla växter.

Några av dessa skadedjur listade av Tropical Nature är följande:

  • Tripsar.
  • Bladlöss.
  • Ullsköldlöss.

Vattna och gödsla din törnekrona

Enligt University of North Carolina Gardening Extension behöver denna växt torra eller medelfuktiga jordar med ordentlig dränering. Rekommendationen för att vattna växten är att kontrollera om ytan på jorden är torr; när du vattnar, vattna sparsamt så att du inte dränker rötterna.

När plantan står i en kruka, kan du sticka fler hål i krukan för att säkerställa att vattnet rinner ut. Om du har ett fat under krukan, töm det 15 minuter efter att du vattnat för att förhindra återupptag av vatten.

När det gäller gödsling är detta något de inte behöver, dock kan en måttlig mängd hjälpa till med blomningen. Det kan göra så att din törnekrona blommar året runt, speciellt om du löser upp det i vatten och ser till att det inte innehåller borsyra.

Fertilizantes naturales para la corona de Cristo.
Växten föredrar gödselmedel av naturligt ursprung som har låg koncentration av borsyra.

Beskärning på sommaren

Du behöver inte beskära din kristi törnekrona, men du kan göra det för att kontrollera tillväxten. Sommaren är den bästa säsongen för att skära av mycket långa grenar, och hösten är den bästa för att ta bort vissna delar.

Reproducera din törnekrona med sticklingar

Även om reproduktion med frö är effektivt, är det mest vanligt att föröka plantan med sticklingar. Metoden går ut på att ta en gren och som du planterar i en blandning av 50 % vermikulit och 50 % perlit.

Glöm inte att bära trädgårdshandskar för att undvika taggarna och växtens sav.

Varning: Placera plantan på ett säkert ställe

En sista rekommendation när det gäller skötseln av växten är att ha ett säkert utrymme för den och för invånarna i huset, inklusive husdjur. Detta eftersom att taggarna innehåller en vätska som är giftig för ögon och hud. Om barn och djur leker i närheten kan de nudda vid den färgglada växten och bli rispade av den. Queensland Children’s Health Hospital varnar för kontakt med växtsaften. Protokollet är att skölja det drabbade området med rikligt med vatten under 15 minuter och uppsöka läkarvård.

Därför, om din törnekrona växter på en uteplats eller i trädgården, är det tillrådligt att gränsa den med prydnadsstenar för att skärma av den. Dessutom, om du planterar den i krukor, ställ dessa på en plats som skyddar den från direktkontakt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.