6 tips för att återhämta sig från en bruten vänskap

När vi ställs inför en bruten vänskap är det en möjlighet att fundera över vilken typ av relationer vi vill ha och hur vi kan ta hand om dem. Dessa tips hjälper dig i den processen.
6 tips för att återhämta sig från en bruten vänskap

Senaste uppdateringen: 19 juni, 2022

Människor förändras, och det gör även deras relationer. Många gånger tänker vi på att ett par bryter upp, men vi glömmer att vänskapen också kan ta slut. Därför tar vi i den här artikeln en titt på några tips för att återhämta sig från en bruten vänskap.

Det finns de som skulle kunna följa med oss ​​i vissa ögonblick av våra liv, men sedan börjar något skapa friktion. Naturligtvis uppstår många känslor på en gång då det är smärtsamt att avsluta vilken relation som helst.

Vad betyder en bruten vänskap?

En vänskap bygger på ömsesidighet och tillit, ömsesidigt stöd och intresse. Det är ett transcendentalt band i våra liv, för när detta band är uppriktigt är det vänner som stöttar oss, uppmuntrar oss och även gör det möjligt för oss att uppnå vår potential.

Vänskap ger välbefinnande och bidrar till vår livskvalitet och hälsa. Så även om många tror att det värsta uppbrottet är när man gör slut med en romantisk partner, kan de ha fel.

Att avsluta en vänskap är lika betydelsefullt eftersom det inte beror på typen av band, utan om hur meningsfullt det är för oss.

Varför tar vänskap slut?

Ibland upphör vänskap eftersom de ovan nämnda egenskaperna inte är tillräckligt starka. På ena sidan av relationen kan personen känna att hon ger allt, medan allt hon får tillbaka bara är egocentrism.

Ibland händer det också att vänskapen blir destruktiv och din vän dominerar dig, ställer till med scener eller hindrar dig från att ha andra vänskaper. Kanske så börjar du känna att du måste gömma en del av ditt liv runt din vän. Manipulation, skuld och avund gör relationen ohälsosam.

Det kan också hända att förhållandet borde ha avslutats tidigare, men att ni hållit kvar vid den. I det här fallet har ni tvingat fram bandet trots obehaget.

Ofta är det inte så att en vänskap avslutas, utan kan helt enkelt vara ett symptom på naturligt avståndstagande. Frekvensen som ni ses med kan minska, och ni kanske inte längre kommer överens om smak eller livsval. Därmed har bandet som höll er samman försvunnit. Det betyder inte att det finns ett problem, utan att ni kanske bara är i olika faser av livet.

Kvinnor på soffan illustrerar en bruten vänskap
Vänner går inte alltid igenom samma faser i livet, vilket kan påverka deras vänskap.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa den här artikeln: Varför du inte har några vänner och varför det är ditt fel

Tips för att återhämta sig från en bruten vänskap

Här är några rekommendationer för att arbeta med dina känslor och få dig att komma över en bruten vänskap. Försök att använda dig av dem.

1. Om möjligt, prata med din vän

Om det finns ett problem är det bra att ni kan prata om det och att du får förklara hur du känner. På så sätt får båda parter möjlighet att uttrycka sig, och det blir lättare att förstå vad som pågår i relationen.

Hjärnan tenderar att vara rätt enkelspårig eftersom den inte tolererar motsägelser. Så när något som varit på ett visst sätt förändras, tar det tid för vår hjärna att greppa det. Och den slutar inte att försöka tills den lyckas greppa det.

När vi inte kan komma på några tillfredsställande svar är det svårt att gå vidare. Därför är det mycket bättre att prata igenom vad som hänt tillsammans, som två personer som har älskat varandra väldigt mycket.

2. Respektera den andra personen

Ibland är det inte alltid möjligt att avsluta en vänskap med ett samtal. I den meningen är det väldigt viktigt att respektera den andres beslut att inte tala.

Varje person har sina egna processer och vi är inte alltid redo att prata om vissa ämnen. Kanske kan vissa frågor få svar med tiden. Men det är meningslöst att prata med någon som inte vill det. Det innebär bara att alla former av öppet lyssnande och tydlighet i kommunikationen kommer att saknas.

3. Undvik att vara långsint

Vi gör alla misstag och sårar varandra ibland. Vi har också alla höga förväntningar på andra. Vad som än har hänt, försök att hålla fast vid era bästa och finaste delade minnen.

4. Tillåt dig själv att sörja

Att lämna en vänskap med en person innebär att förlora en älskad i ditt liv. Varför ska du inte bli ledsen? Ta dig tid att sörja och förminska inte din förlust.

Du kan förvänta dig att gå igenom olika faser, som förnekelse, ilska och skuld. Det kommer också att finnas olika känslor, bland annat irritation, sorg och frustration. Men bara genom att vara uppriktig om hur du mår kommer du att bli bättre i framtiden.

5. Arbeta med dina tankar

Många gånger är vi fångade i fällan av våra tankar, som filtrerar information genom vissa linser. Så om din lins är en lins som släpper igenom dramatik och överdrifter, kan det verka som världens undergång att förlora en vän.

Om du å andra sidan är en av de människor som bara håller andra ansvariga för vad som händer dig kommer du att skapa bitterhet hos dig själv. Du kommer inte att kunna lära dig av relationen om du skyller på andra för ditt obehag. Försök att känna igen var dina tankar kommer ifrån och tro inte på allt du säger till dig själv.

Ledsen kvinna på soffan
Det är väldigt lätt att känna bitterhet efter ett uppbrott och tro att det alltid är den andres fel.

6. Acceptera att människor och relationer förändras

Vi är inte alltid lika, och där det en gång funnits en vänskap finns det kanske inte längre något band. Det är viktigt att sluta idealisera och förstå att erfarenheter gör oss till människor, så ibland passar vi helt enkelt inte längre ihop.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 7 tecken på att det är dags att avsluta en vänskap

En bruten vänskap är en möjlighet att omvärdera relationer

Varje relation som tar slut är en möjlighet att lära dig om de relationer du vill ha i ditt liv och hur du tar hand om dem. Varje kris ger oss en nystart som gör att vi kan ta del av det positiva och det negativa.

På samma sätt är en bruten vänskap en möjlighet att ompröva saker (var gjorde jag fel, och var kan jag förbättra mig?). Vi kan lära oss förstå vilka vi är och hur vi är i våra relationer. Framför allt är det en möjlighet att bestämma vem vi vill vara.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ramos Linares, Victoriano, & Inglés Saura, Cándido José, & Martínez González, Agustín Ernesto, & Piqueras Rodríguez, José Antonio (2010). Importancia de los amigos y los padres en la salud y el rendimiento escolar. Electronic Journal of Research in Educational Psychology, 8(1),111-138.[fecha de Consulta 13 de Abril de 2022]. ISSN: . Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=293121995006
  • Greco, Carolina. (2010). Las emociones positivas: su importancia en el marco de la promoción de la salud mental en la infancia. Liberabit16(1), 81-94. Recuperado em 13 de abril de 2022, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-48272010000100009&lng=pt&tlng=es.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.