Egenskaperna hos en egoistisk person

Egenskaperna hos en egoistisk person

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kan du känna igen en egoistisk person när du står framför en? Misstänker du någonsin att du själv kan vara en?

De karaktäristiska egenskaperna hos självcentrerade människor är lätta att upptäcka. Att upprätthålla relationer är ofta utmanande för dessa människor, men det finns faktiskt vissa fördelar med att vara egoistisk och självisk.

Jacinto Benavente, en spansk dramatiker brukade säga att människor borde vara lite giriga med sina egna behov av att förbättra världen omkring dem. Dagens artikel kommer att berätta hur du känner igen en egoistisk person och utforskar när det är mer än acceptabelt att vara det.

Vad innebär det att vara en egoistisk person?

Låt oss börja med att definiera vad egoism är. Ordboken definierar egoism och själviskhet som “ståndpunkten att man ska göra det som är i ens egenintresse”. Egoistiska människor gillar helt enkelt inte att dela med sig, utan vill ha allt för sig själva. Du kan föreställa dig de många konflikterna i deras förhållanden. Detta beror på att det att dela med sig och vara generös är grunden för samarbete med andra.

Lite lustigt är att vi bara kan uppfatta egoism hos andra. Faktum är att de flesta människor rättfärdigar sina egna själviska och egoistiska attityder samtidigt som de klagar över andras egoism.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Faran med för höga förväntningar: Känner du till den?

Egenskaperna hos en egoistisk person

Nu vet du lite mer om vad egoism är, och du vet förmodligen redan hur man identifierar en egoistisk person. Ta en titt på några av de viktigaste egenskaperna nedan och se om någon får dig att tänka på dig själv efter att ha läst dem.

en självisk person vill ha alla pengar
En egoistisk person kan vara mycket fäst vid pengar och därmed också girig.

En egoistisk person försöker alltid dra fördel av andra

Egoistiska människor har inget emot att trampa på dem runt omkring sig för att få vad de vill. Detta kan både gälla att spendera mindre pengar och att utnyttja en situation för att komma vidare i sitt jobb. I slutändan är det det enda som betyder något för dem: de själva och deras egna känslor.

De delar aldrig med sig

En egoistisk person delar bara med sig när de inte har något val, och de gillar det inte alls. De lånar sällan ut något och hittar alltid en ursäkt för att slippa göra det.

En egoistisk person är expert på att manipulera

Manipulation är ett allvarligt problem, och relationer med en egoistisk person slutar vanligtvis illa. Detta eftersom att de bara tänker på sig själva och främst utnyttjar andra.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Du måste veta hur man sätter gränser för en manipulatör

De saknar empati

En egoistisk person bryr sig inte om andra eftersom de saknar empati. De är alltså motsatsen till ödmjuka och är i själva verket övertygade om att världen kretsar kring dem. Deras egen betydelse får dem att anse att andra har turen att göra saker åt dem.

En egoistisk person är misstänksam mot andra

Den här egenskapen är lite lustig. Själviska människor saknar empati och använder andra till sin egen fördel och är därför ganska misstänksamma, eftersom de utgår ifrån att alla andra gör på samma sätt. Det kan dock också bara vara en ursäkt för att motivera sina handlingar.

Finns det några fördelar med att vara en egoistisk person?

Det finns fördelar med att vara en självisk och egoistisk person, och i vissa situationer bör du först och främst tänka på dig själv. Det finns faktiskt tillfällen då du behöver prioritera dina egna känslor och fatta beslut utifrån dem.

Låt oss titta på några exempel:

  • Det hjälper dig att sätta gränser, då vissa inte vet att de finns och du inte ens inser att andra kan dra nytta av din gränslöshet. Att vara självisk i dessa fall kan förhindra att det händer.
  • Det är hälsosamt att respektera sina egna prioriteringar. Faktum är att saker kommer att sluta illa om du inte gör det. Du måste alltid ta hand om dig själv först.
  • Du kommer att arbeta bättre, vara mer självsäker på jobbet och till och med nå ledande positioner när din egoism är sund. Detta eftersom att du inte kommer att vara rädd för att be om en befordran om du förtjänar det. Du kommer också att överföra ditt förtroende till resten av dina kollegor.
  • Att ta hand om din kropp och själ och prioritera dina egna behov gör dig inte till en dålig människa. Faktiskt tvärtom! Det finns något som kallas hälsosam egoism.
kvinna håller upp handen
Att lära sig säga “nej” är positiv och hälsosam egoism.

Att hantera egoism

Som du kan se kan vissa mått av egoism vara positiv och till och med hälsosam.

Att känna sig lugn och ha sinnesfrid kan faktiskt leda till bättre relationer och professionell framgång. Balans är viktigt, men det är okej att vara lite egoistisk – se bara till att du håller det under kontroll.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Almeida, T. D., & Dourado, L. M. (2018). Consideraciones sobre el amor, los celos y el egoísmo: una revisión integrativa de la literatura brasileña. Boletim-Academia Paulista De Psicologia38(95), 179-190.
  • Lluch Llopis, Ú. (2020). Una aproximación a la ética de Schopenhauer. Las nociones de egoísmo y compasión.
  • Pinilla-Rodríguez, D., & Sánchez-Recio, P. (2020). El egoísmo en el pensamiento de Thomas Hobbes. Interpretación y racionalidad cooperativa. Cinta de moebio, (69), 241-254.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.