5 tecken på att du exfolierar din hud för mycket

Det går att gå överstyr med att exfoliera. Och det är inte bra för din hud. Rodnad, torrhet och även överskott av olja är tecken du måste vara uppmärksam på.
5 tecken på att du exfolierar din hud för mycket
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 21 november, 2023

Hur vet du om du exfolierar din hud för mycket? Håll utkik efter tecknen som visar att du överdriver denna kosmetiska behandling.

Kom ihåg att även om exfoliering bör ingå i din skönhetsrutin, bör du inte använda metoden för ofta, beroende på din hudtyp. När allt kommer omkring måste du ge din hud tid att förnya sig.

Dessa tecken tyder på att du exfolierar för mycket

Exfoliering, eller peeling hjälper till att jämna ut hudtonen och strukturen. Det hjälper till att behålla fukt och att kontrollera tillstånd som akne. Men när du gör det felaktigt eller överdrivet, händer det motsatta – huden förlorar för mycket celler vilket påverkar den naturliga hudbarriären.

Om du tror att du kanske exfolierar för mycket, läs vidare. Här är varningstecknen som du inte får missa.

1. Rodnad som inte försvinner

När du exfolierar får huden en rodnad på grund av friktionen med produkten du använder. Men denna rodnad försvinner vanligtvis snart.

Om detta inte händer, och du också har en kliande eller brännande känsla, så är detta ett tecken på att du exfolierar för mycket.

Om du minskar frekvensen på dina peelingbehandlingar men symtomet fortfarande finns kvar, bör du utvärdera kvaliteten på produkten eller tekniken du använder. Du måste också ta hänsyn till metodens och produktens kompatibilitet med din hudtyp och göra ditt val därefter.

2. Överkänslighet och inflammation

Ett annat tecken på att du exfolierar för mycket är den överkänslighet din hud utvecklar. Detta är tydligast när du försöker använda andra produkter.

Huden kan då bli inflammerad på grund av störningen av den naturliga barriären på grund av friktion. Enligt en artikel publicerad iVenezuelan Dermatology Magazine beror det irriterande kontakteksem som uppstår också på en hög transdermal förlust av vätska.

Detta tecken uppstår vanligtvis i kombination med rodnad.

3. Torrhet och flagande hud kan bero på att du exfolierar för mycket

Torr hud eller xerosis är ett symptom där huden indikerar att den är uttorkad. Enligt experter är detta tillstånd vanligare hos kvinnor än män.

När du exfolierar huden för mycket förlorar den sin förmåga att hålla kvar vatten ordentligt, vilket gör den känsligare för torrhet och fjällande.

När det gäller torr hud som behöver återhämta sig, orsakar överdriven exfoliering flagnande hud, vilket vanligtvis uppstår i fläckar. Med andra ord riskerar du att förvärra det underliggande tillståndet om du exfolierar.

4. Akne och finnar

Även om man kan exfoliera huden för att minska påverkan av dessa, är ett av de tydliga tecknen på att du exfolierar för mycket att din akne förvärras. Anledningen är samma som vi nämnde tidigare – betydande skada på hudbarriären.

Huden måste upprätthålla balansen mellan bakterier som lever i den. En av dessa inhemska mikroorganismer är Propionibacterium acnes eller Cutibacterium acnes. När det växer för mycket orsakar det akneutbrott, vilket visas av vetenskapliga artiklar.

Den skadade hudbarriären klarar inte av att verka mot bakteriell överväxt. Som ett resultat ökar bakterierna sin kolonisering. Dessutom kan själva metoden med exfoliering föra mikroorganismer från en plats till en annan.

5. Överskott av olja och glans är ett tecken på att du exfolierar din hud för mycket

Det sista av de tecken vi ska nämna på att du exfolierar för mycket är överskott av olja, som du kan se i form av överdriven glans. Detta beror på att huden förlorar sina naturliga oljor genom exfolieringen och måste agera för att kompensera för obalansen. Hur gör den detta? Genom att producera mer olja.

Även om exfoliering hjälper till att återställa hudens glans, kan du själv märka när detta sker på ett onormalt vis. Så du bör hålla utkik efter detta tecken, särskilt om det förekommer tillsammans med något av tecknen som vi nämner ovan.

Hur vänder man effekterna av överexfoliering?

Om du känner igen dessa tecken på att du exfolierar din hud för mycket, måste du vidta åtgärder för att återställa din huds hälsa. Följande är några saker du kan göra:

  • Återfukta din hud ordentligt för att hjälpa den att återhämta sig snabbare.
  • Sluta med att exfoliera tills din hud är helt återställd.
  • Använd hudoljor som liknar din huds naturliga oljor om du lider av torrhet.
  • Applicera kosmetiska produkter som innehåller peptider för att stimulera kollagenproduktionen och minska inflammation.
  • Analysera om skadan uppstått på grund av frekvensen, tekniken eller produkterna. Ändra efter behov.

Återuppta exfolieringen först när huden är helt återställd. Börja i långsam takt, bara en gång i veckan.

Vilka tecken känner du igen?

Ingen känner din hud bättre än du, så håll utkik efter tecken på att du exfolierar huden för mycket. Som du kan se kan dessa vara så enkla som ett simpelt utbrott eller rodnad och eskalera till mer komplexa tillstånd som akne och torrhet.

Dessutom kan överexfoliering oåterkalleligt skada din huds skyddande lager, och utsätta dig för infektioner och sår om du inte avbryter den kosmetiska behandlingen i tid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.