Laserpeeling med aktivt kol: Hur går det till?

Laserpeeling med aktivt kol är en innovativ behandling som hjälper till att föryngra huden. Det behandlar också fläckar och missfärgningar orsakade av akne. Läs mer.
Laserpeeling med aktivt kol: Hur går det till?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du någonsin hört talas om en laserpeeling med aktivt kol? Det är också känt som “peelingen för röda mattan” på grund av dess popularitet bland kändisar. Denna peeling är en föryngrande ansiktsbehandling som kombinerar egenskaperna hos aktivt kol med en laser för att ge dig en ljusare och fastare hud.

Bland annat hjälper denna peeling till att rengöra dina porer vilket är särskilt fördelaktigt för de med fet hud och akne. Dessutom är det en smärtfri behandling, som ger snabba resultat och vanligtvis inte orsakar några komplikationer. I dagens artikel ska vi ta en närmare titt på proceduren för en laserpeeling med aktivt kol och vilka som är dess främsta fördelar.

Laserpeeling med aktivt kol

Laserpeeling med aktivt kol är en process som består av två steg: ett med kol och en med laser. I det första skedet applicerar specialisten en kräm eller lotion med kol på din hud. Denna lotion absorberar oljan i ditt ansikte och rengör dina porer på djupet vilket tar bort eventuella döda celler. Du måste låta den verka cirka 10 minuter för att den ska penetrera huden ordentligt.

I den andra fasen använder specialisten en så kallad Q-Switched-laser. Denna laser har en speciell våglängd som värmer upp kolet så att det binder till epidermis. Resultatet? Ljusare hud.

Vi bör betona att denna metod kommer att exfoliera din hud djupare än andra metoder. Lasern kommer gradvis att fragmentera kolet. Sedan tar ångan från maskinen bort resterna.

kvinna tvättar ansiktet

Fördelarna med laserpeeling med aktivt kol

En av de bästa sakerna med denna peeling är att den fungerar för alla hudtyper. Dessutom är den skonsam och tar bort gifter. Med andra ord så är det en säker och pålitlig process. Låt oss ta en titt på några av de andra fördelarna med denna behandling.

Rengör på djupet

Aktivt kol kan helt på egen hand ta bort döda celler och överflödig olja från ditt ansikte. När du kombinerar det med en laserbehandling blir dess effekter ännu större. Efter att ha använt denna peeling kommer din hud att se renare och förnyad ut.

Kontrollerar akne

Eftersom detta är en exfolieringsprocess är den effektiv för fet hud och förstorade porer. Kol är också bakteriedödande, vilket innebär att det minskar förekomsten av bakterier som orsakar akne. I kombination med laserbehandlingen minskar kolet dina talgkörtlars aktivitet vilket resulterar i mindre talg i huden.

I en fallstudie från Photomedicine and Laser Surgery fick en 14-årig flicka med cystisk akne sex peelingbehandlingar med aktivt kol under loppet av två veckor. Mot slutet av behandlingen hade hennes hud förbättrats avsevärt. Mer än 90 % av lesionerna hade försvunnit.

Fortsätt läsa mer i den här artikeln: 5 hemmagjorda masker som kan minska förstorade porer

Föryngrar huden

Det finns ingen magisk formel som kommer att föryngra din hud. Det finns dock ett brett utbud av behandlingar som hjälper till att minimera fina linjer och rynkor. Med denna laserpeeling med aktivt kol ger både kolet och lasern en lyftande effekt och förbättrar kollagenproduktionen.

Minskar pigmentfläckar

Det kan förbättra allt från solfläckar och melasma till förstorade porer – denna laserpeeling med aktivt kol är effektiv mot missfärgningar och pigmentering. I själva verket påverkar denna peeling din hud på ett sådant sätt att den penetrerar områden som konventionella behandlingar inte kan.

Biverkningar av laserpeeling med aktivt kol

Än så länge finns det inga rapporter om hudkomplikationer till följd av denna behandling. Men efter proceduren, som med alla processer av denna typ, är det normalt att uppleva lättare stickningar och rodnad.

Det är mycket viktigt att se till att du vänder dig till en erfaren specialist för att utföra denna behandling. Det hjälper till att garantera att din hud förblir frisk. Dessutom bör du notera att denna procedur inte rekommenderas för:

kvinna som genomgår Laserpeeling med aktivt kol

Vård efter behandlingen

Din hud kommer att behöva lite särskild omvårdnad efter behandlingen. Om du ger den vård den behöver kommer det att göra dina resultat ännu mer effektiva. Till att börja med bör du använda aloe vera-gel för att minska rodnaden. Dessutom bör du hålla din hud ren och undvika att ha på dig smink som täpper igen dina porer. Prova istället mineralbaserade produkter om du vill sminka dig. Se dessutom till att applicera solkräm varje dag.

Slutsats

Laserpeeling med aktivt kol används främst för att försköna ditt ansikte. Men man kan också använda behandlingen för att minska fläckar och akne på områden som bröst och rygg. Vill du prova denna typ av peeling? Om du gör det, berätta gärna för oss om din upplevelse!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Richard E. FitzPatrick,Mithcel P. Goldman, Nancy M. Satur.Pulsed Carbon Dioxide Laser Resurfacing of Photoaged Facial Skin. Jama Dermatology [Internet] [consultado mayo 2021]; volumen (10): páginas 395-402. Disponible en:https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/557647
  • Guida S, Fulgione E, D’Ambra I, Babino G, Pellacani G, Farnetani F. Carbon Peel Laser Technique to Improve Skin Quality: Back to Science!. Dermatol Pract Concept. 2020;10(4):e2020113. Published 2020 Oct 26. doi:10.5826/dpc.1004a113
  • Heidari Beigvand H, Razzaghi M, Rostami-Nejad M, et al. Assessment of Laser Effects on Skin Rejuvenation. J Lasers Med Sci. 2020;11(2):212-219. doi:10.34172/jlms.2020.35

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.