Te eller kaffe efter maten: bra eller dåligt?

Om du vill förbättra din hälsa kan det vara viktigt att dricka te eller kaffe regelbundet. Vi visar dig fördelarna med att göra detta efter maten.
Te eller kaffe efter maten: bra eller dåligt?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Att dricka te eller kaffe efter maten kan vara mycket bra för din hälsa. Detta är drycker som innehåller en stor mängd fytokemikalier med antioxidantkapacitet. Dessa föreningar hjälper till att neutralisera bildandet av fria radikaler. Av denna anledning kan de vara bra att inkludera in i din kost.

Innan vi börjar bör vi nämna att kaffekonsumtionen har skapat en hel del diskussion i forskarvärlden i åratal. Till en början ansåg man det vara skadligt. Det fanns spekulationer om att det kan öka blodtrycket, vilket också kan orsaka skador på det centrala nervsystemet. Denna teori är inte aktuell idag.

Antioxidanterna i te och kaffe

Te och kaffe är två drycker som innehåller fytokemikalier av hög kvalitet. Dessa element fungerar som antioxidanter och skyddar därför mot bildandet av fria radikaler. Denna mekanism är förknippad med en lägre förekomst av kroniska och komplexa sjukdomar, vilket framgår av forskning publicerad i European Journal of Medicinal Chemistry.

Dessutom hjälper kontroll av oxidationen till att bromsa åldringsprocessen. Detta visar en studie publicerad i BioMed Research International.

Det finns även spekulationer om att ett komplement med dessa produkter skulle kunna förhindra de fysiologiska förändringar som kommer under åren. Detta eftersom att de kan bidra till kroppens effektivitet i fråga om att utföra vitala funktioner.

Som om detta inte vore nog kan både te och kaffe underlätta matsmältningen efter en stor måltid, vilket kan minska matsmältningsbesvär. Det är bara till läggdags man kan vilja hålla igen, om man inte väljer en koffeinfri variant.

Te och kaffe kan också stimulera mobilisering och oxidation av fetter, vilket kan hjälpa till med viktnedgång. Denna effekt kommer av:

  1. Koffeinet, som varierar användningen av energisubstrat.
  2. Effekten av själva antioxidanterna, som ökar insulinkänsligheten och förbättrar balansen av blodsockernivåerna.
En kopp kaffe.
Alla kaffesorter är inte likadana. Den koffeinfria versionen kan vara att föredra för personer med sömnstörningar.

Risk för dödlighet

Intressanr är att det finns bevis för att te- och kaffekonsumtion är omvänt relaterad till risken för dödsfall oavsett orsak. Detta på grund av de antioxidanter de tillhandahåller, och det har visat sig att effekten är oberoende av om man dricker drycken med eller utan koffein.

Enkelt uttryckt kan vi säga att kaffe och te minskar dödligheten.

Det är viktigt att notera att forskarnas synvinkel har förändrats mycket den senare tiden. Koffein är en alkaloid som fungerar som ett stimulerande medel i organismen. Det förbättrar koncentrationen och även den fysiska prestandan. Det orsakar dock en lätt ökning av blodtrycket, men detta är bara tillfälligt.

Under många år menade man att regelbundet intag av ämnet var skadligt för hälsan, men idag har denna synvinkel förändrats. Det finns inga bevis som visar att så är fallet. Faktum är att konsumtion av kaffe eller te med koffein är relaterat till bättre blodtryck på medellång sikt.

I vissa fall kan emellertid närvaron av koffein i kosten vara olämplig. Ett exempel är för personer som lider av migrän. Det bör också noteras att detta element hindrar sömnen, vilket kan påverka förmågan att vila.

Samtidigt pratar vi om en alkaloid som har en giftgräns. Ett intag på över 400 mg på en enda dag är skadligt för hälsan.

Det är alltså viktigt att vara medveten om hur mycket koffein du dricker.

Lite te.
Seden att dricka en kopp te efter middagen är mycket vanlig i vissa kulturer.

Att dricka kaffe och te efter maten är bra för din hälsa

Det är bra för din kropp att du inkluderar te och kaffe i din kost. Att dricka det efter maten kan vara bra för matsmältningen, vilket ger kroppen antioxidanter som hjälper den att upprätthålla ett tillstånd av inre balans.

Det är viktigt att du planerar din kost väl för att maximera effekten. Växtbaserad mat bör förekomma ofta i den.

Slutligen måste vi betona att det inte räcker att bara ta hand om din kost för att hålla sig frisk. Andra vanor, som regelbunden fysisk träning, är lika viktiga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Sadowska-Bartosz, I., & Bartosz, G. (2014). Effect of antioxidants supplementation on aging and longevity. BioMed research international2014, 404680. https://doi.org/10.1155/2014/404680
  • O’Keefe, J. H., Bhatti, S. K., Patil, H. R., DiNicolantonio, J. J., Lucan, S. C., & Lavie, C. J. (2013). Effects of habitual coffee consumption on cardiometabolic disease, cardiovascular health, and all-cause mortality. Journal of the American College of Cardiology62(12), 1043–1051. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2013.06.035

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.