Tappa vikt med citron, havre och spirulina

Havregryn är ett väldigt nyttigt val för att känna sig mätt och undvika sockersug. Vi kan äta dem till frukost, vilket tillhandahåller oss med energi utan viktuppgång.

Hemligheten bakom att tappa vikt på ett hälsosamt och gradvis sätt utan att känna dig hungrig är att inkludera vissa livsmedel i dina dagliga menyer som tack vare sina naturliga egenskaper hjälper dig att gå ned i vikt snabbt.

I denna artikel ska vi förklara hur du kan uppnå detta med dessa tre medicinala livsmedel: citron, havre och spirulina. 

Citron

Citron är ett utmärkt livsmedel som hjälper dig att tappa vikt och bibehålla god hälsa. Citroner fungerar på våra kroppar som en utmärkt rensare av giftiga substanser, hjälper oss med matsmältningen, eliminerar fetter och förbättrar absorptionen av näringsämnen tack vare dess höga nivåer av vitamin C.

Trots dess sura smak har citroner dessutom förmågan att neutralisera överdriven surhet när den når magen. Den fungerar alltså alkaliserande, vilket hjälper till att garantera god hälsa.

Hur inkluderar du den i din diet?

 • På tom mage: drick saften från en halv citron med ett eller två glas vatten. Detta är också ett perfekt sätt att bekämpa förstoppning.
 • Som dressing till maten: och på så sätt minska mängden salt och vinäger.
 • Mellan måltider: under dagen kan du dricka vatten med citron, lätt sötat med stevia om du så vill.
Citronvatten-DorteF

Havre

Havre är ett spannmål med stort näringsinnehåll som även är rikt på fibrer och andra näringsämnen som hjälper till att ge dig mättnadskänsla och bekämpa suget efter sötsaker. Av denna anledning är det utmärkt att äta havre till frukost. Du kan bereda det på följande sätt:

 • Havredryck: Du kan köpa eller bereda den hemma och mixa med frukter och nötter.
 • Kokta havregryn med havredryck: På samma sätt som ris med mjölk, men endast med havre. Du kan koka detta spannmål i några minuter i dess egen vätska och en nypa kanel och ingefära. Det är speciellt rekommenderat på kalla dagar eftersom det ger oss energi och värme.
 • Full frukost: Havre är perfekt för att inte känna sig hungrig igen efter några timmar. Blanda två matskedar mald havre med lite färskost, frön, citronsaft, en näve nötter och torkad frukt samt en matsked honung. Du kan även lägga till lite färsk frukt. Utöver att vara en näringspackad frukost kanske du noterat att alla ingredienser är hälsosamma, så din kropp tar upp dem alla och går inte upp i vikt – snarare raka motsatsen.
 • I stuvade grönsaker: Du kan lägga till en näve havregryn till dina stuvade grönsaker för att göra dem krämiga och få en bättre konsistens. Använd istället för mjölk eller potatis.
Havre-Chinkerfly

Spirulina

Spirulina är en sötvattensalg som anses vara ett superlivsmedel på grund av dess utmärkta näringsvärden, som inkluderar gott om proteiner, enzymer, klorofyll, viktiga fettsyror, vitaminer  (A, B, E och H) och mineraler (järn, kalcium, fosfor, magnesium).

Superlivsmedel är perfekta för viktnedgångsdieter eftersom de tillhandahåller gott om näringsämnen i förhållandevis små mängder mat, vilket gör att du kan minska mängderna du äter och ändå känna dig mätt och belåten.

Utöver att göra dig mätt reglerar spirulina även blodsockernivåerna och hjälper till att bekämpa ångest, vilket ofta är vad som får dig att äta för mycket.

För spirulina rekommenderar vi att ta det i tablettform, och alltid innan måltider. Om du vill gå upp i vikt tar du det direkt efter att ha ätit.

Du hittar spirulina i både pulver- och tablettform i hälsokostbutiker eller online.

Grön smoothie-vanessayavonne

Planen

För att summera är planen för att tappa vikt med dessa livsmedel följande:

 • På tom mage: vatten med citronsaft
 • Spirulina innan frukost
 • Frukost baserad på havre
 • Citronvatten mitt på morgonen
 • Spirulina innan lunch
 • Lunch som inkluderar havre (valfritt)
 • Vatten med citron mitt på eftermiddagen
 • Spirulina innan middag (valfritt eftersom det ibland ger dig för mycket energi)

Bilder från DorteF, Chinkerfly och vanessayavonne.

MER FÖR DIG