Ta reda på varför vi svimmar
Att förlora medvetandet är en mer frekvent händelse än de flesta av oss föreställer oss. Det innebär en tillfällig förlust av medvetandet på grund av otillräcklig blodtillförsel till hjärnan. Men vet du varför detta händer och varför vi svimmar?
Sanningen är att det kan bero på flera orsaker. Det är en situation som tenderar att gå om av sig självt, och personen återfår medvetandet direkt efter. Det är dock viktigt att undersöka vad som orsakat svimningen, eftersom det ofta kan vara ett större hälsoproblem.
Den medicinska termen som man använder för att referera till detta är synkope. Enligt statistiken beror upp till 3 % av alla akutbesök på denna anledning. Därför ska vi i den här artikeln förklara varför man svimmar och vad man kan göra åt det.
Varför svimmar vi?
När vi svimmar är det som händer att blodtrycket sjunker. Detta fall gör att blodflödet till hjärnan minskar. Om detta flöde stannar upp i cirka 6 sekunder förlorar vi medvetandet.
Nästan 20 % av befolkningen har svimmat någon gång i livet. Det finns många möjliga orsaker till detta problem. För det första är miljön väldigt viktig.
Vi svimmar ofta för att vi är på en plats där det är mycket folk och temperaturen är hög. Till exempel under en konsert. Dessa platser är ofta dåligt ventilerade, vilket ökar risken för synkope.
En annan vanlig och godartad orsak är plötsliga lägesförändringar. Till exempel när vi reser oss upp för snabbt efter att ha suttit länge, vilket kan orsaka en abrupt förändring i blodflödet. Även det att stå väldigt still länge i upprätt läge kan göra att vi svimmar.
Som nämnts ovan är syrebrist också relaterat till detta. Intressant nog, om vi andas för snabbt, kan de leda till att blodkärlen drar ihop sig, vilket gör att mindre blod når hjärnan.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Hur extrema temperaturer påverkar människokroppen
En anledning till varför vi svimmar kan vara en underliggande sjukdom
Sanningen är att även om det finns godartade orsaker till svimning, som de vi just nämnde, kan det också vara ett symptom på en sjukdom. Till exempel ett kardiovaskulärt problem.
Det är heller inte ovanligt att det uppstår på grund av hypoglykemi. Denna situation är vanlig för personer med diabetes som blir behandlade med insulin. Många svimningsfall beror även på en psykisk störning, som ångest.
Det bör noteras att tillstånd med undernäring eller uttorkning också kan vara orsaken till varför vi svimmar. Detta är viktigt att känna till för till exempel personer med anorexi. Personer som lider av svår diarré bör man också övervaka, eftersom synkope kan vara ett varningstecken för okontrollerad vätskeförlust.
En annan orsak till svimning är anfall. Dessa är resultatet av onormal elektrisk aktivitet i hjärnan. Alla anfall visar sig inte med plötsliga ryckningar som folk tror, och många gånger är symptomen mycket mer subtila.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Hur man hjälper någon med generaliserat ångestsyndrom
Vad ska man göra i den här situationen?
När man svimmar är det alltid bäst att ta reda på varför det skett. Om du kan relatera det till en specifik situation, till exempel ett värmeslag eller en panikattack, är det en prioritet att lösa det här problemet.
Men om du inte vet varför det hänt, men också om du vet orsaken, är det bäst att uppsöka läkare. Du behöver undersöka dig för att hitta orsaken till problemet och kontrollera att det inte finns någon underliggande sjukdom.
I de situationer du känner dig svag eller yr, på gränsen till att svimma, är det viktigt att försöka ligga ner. Att höja benen över nivån på hjärtat kan hjälpa blodflödet till hjärnan att bli mer effektivt. Du kan också prova att huka dig ner med huvudet mellan knäna.
När du reser dig upp, gör det inte med en plötslig rörelse, utan gradvis och långsamt. För att undvika att svimma är det dessutom viktigt att undvika att bli uttorkad. Du bör också undvika mycket varma och trånga platser.
Sanningen är att vissa människor är mer benägna att svimma. Därför kan dessa tips vara till hjälp för att förhindra en episod. Samtidigt, som vi redan har nämnt, är det alltid klokt att konsultera en läkare.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Diez motivos por los cuales nos desmayamos – ActiveBeat. (n.d.). Retrieved February 18, 2020, from https://www.activebeat.com/esp/afecciones-comunes/diez-motivos-por-los-cuales-nos-desmayamos/
- Desmayos (para Adolecentes) – Nemours KidsHealth. (n.d.). Retrieved February 18, 2020, from https://kidshealth.org/es/teens/fainting-esp.html
- Sieira, P. Irimia, E. Martínez-Vila, and M. Imaz. “Desmayos y síncopes.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 11.73 (2015): 4357-4363.
- Méndez, Xavier, and José Olivares Rodríguez. “Tratamiento conductual de un caso de desmayos recurrentes.” (1993).