Ta reda på om bröd kan göra dig tjock
En sak som många undrar över är om man kan bli tjock av bröd. Det är värt att nämna att det inte finns några livsmedel som i sig gör dig tjock eller smal. Det viktiga är att upprätthålla en kaloribalans. Men, något som också är viktigt att veta är att livsmedlets inflytande på utsöndringen av insulin och mättnadskänslan kan leda till att man överäter och på så sätt gå upp i vikt.
Blir du tjock av bröd?
Bröd är ett livsmedel som mestadels består av kolhydrater. Dess kaloriinnehåll är cirka 250-400 kcal per 100 g. Du kan gärna inkludera det i en balanserad kost. På egen hand orsakar det inte viktökning.
Det är dock vanligt att bröd har ett högt glykemiskt index, speciellt sorter som är bakade med raffinerat vetemjöl. Detta resulterar i en insulintopp med efterföljande reaktiv hypoglykemi.
Konsekvensen av att enbart konsumera bröd är en tillfällig mättnadskänsla med efterföljande ökad aptit. Därför klassificerar vi bröd som ett livsmedel som inte är mättande. Som sådant kan det uppmuntra till överätande.
Du bör inte äta bröd som en sidorätt
Bröd är ett livsmedel som människor ofta äter på fel sätt. Idén med att äta bröd vid sidan av en måltid innebär en okontrollerad ökning av energiintaget som människor ofta inte ens tänker på till.
Du kan äta en lagom mängd med bröd, men det bör alltid vara ett huvudelement i maträtten. Således kan du äta det i till exempel piroger och pizza. Dock är det alltid en dålig idé att lägga till det som en sidorätt.
Om bröd enbart är till för att ackompanjera en måltid är det vanligt att man äter det genom att doppa det i olja och sås. Detta ger en markant ökning i kaloriintag. Dessutom är det ju oftast jättegott och kan därför leda till att man äter mer än nödvändigt, även efter att man blivit mätt.
Liknande så är det en produkt som de flesta inte räknar in när de bedömer sin kost. Många konsumerar det vid de flesta måltider men är inte riktigt medvetna om att det är ett intag av extra kalorier. Istället för att medvetet göra en bedömning äter många det ofta bara av ren vana.
Alla bröd är inte lika
Det finns olika typer av bröd. Man kan använda både olika ingredienser och olika tillverkningsprocesser. Således är vetebröd inte detsamma som rågbröd, formbröd eller hemlagat bröd.
Om man ska äta bröd är det alltid en bra idé att välja sorter bakade på fullkorn. Ju mindre raffinerat, desto bättre. Dessutom har de bröd som innehåller olika typer av gryner, och är tillverkade med traditionella metoder, en betydligt högre näringskvalitet.
Den här artikeln kan också intressera dig: Hur man gör ett hemgjort bröd på råg och dinkel
Matens mättande kraft
När du planerar ett kostupplägg är det, förutom att du tar hänsyn till olika livsmedels kalorivärde, också viktigt att bedöma hur mättande livsmedlen är. Därför är det bäst att undvika bearbetade livsmedel eller livsmedel som är rika på socker.
Proteiner och fetter är mer mättande och stimulerar dessutom leptin och neuropeptider. Genom att undvika intaget av vanligt socker undviker man också efterföljande reaktiv hypoglykemi och ökad aptit.
Livsmedel rika på fiber sväller i magen och tarmen, vilket stimulerar receptorerna som ansvarar för att förmedla känslan av mättnad. Detta är en av orsakerna till att du bör prioritera att äta icke-bearbetade livsmedel.
Förutom att erbjuda fördelar med avseende på makro- och mikronäringsämnen kan dessa livsmedel också effektivt kontrollera glukoskurvan såväl som hungermekanismen. När du ska välja livsmedel som är rika på kolhydrater bör du prioritera fullkorn. Fullkorn innehåller mycket fiber och har ett lågt glykemiskt index, vilket inte stimulerar insulinproduktionen lika mycket som raffinerat socker gör.
Så, blir du tjock av bröd?
Som vi redan har nämnt så finns det inget livsmedel som i sig gör dig tjock, och bröd är inget undantag. Människor tenderar dock att konsumera bröd på ett osmart sätt eftersom de ofta använder det som ett komplement till maten. Om man inkluderar bröd i sin kost bör man se till att det är en del av huvudelementet som i till exempel pizza. Man bör också undvika att konsumera det som ett mellanmål för att undvika efterföljande aptitökning.
Som en allmän regel är det en bra idé att undvika livsmedel rika på kolhydrater med högt glykemiskt index och bearbetade livsmedel. Att inkludera fiber i din kost är avgörande för att du ska känna dig mätt och för att förhindra utveckling av komplexa sjukdomar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Lee YJ., Song S., Song Y., High carbohydrate diets and food patterns and their associations with metabolic disease in the Korean population. Yonsei Med J, 2018. 59 (7): 834-842.
- Sternson SM., Eiselt AK., Three pillars for the neural control of appetite. Annu Rev Physiol, 2017. 79: 401-423.
- McConn BR., Gilbert ER., Cline MA., Appetite associated responses to central neuropeptide Y injection in quail. Neuropeptides, 2018. 69: 9-18.