Hälsosamma bröd som inte får dig att gå upp i vikt

Eftersom bröd innehåller mycket kolhydrater rekommenderas det ofta inte, men det finns faktiskt hälsosamma bröd.
Hälsosamma bröd som inte får dig att gå upp i vikt

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Visste du att det finns hälsosamma bröd?

Bröd är bland det som äts mest i västvärlden. Det är praktiskt att ha som sidorätt till varje måltid, och det är ett enkelt alternativ till middagen. Det kan ätas när som helst under dagen. Och eftersom det finns så många olika brödtyper är frågan vilket bröd som är det hälsosammaste och inte får en att gå upp i vikt…

Om du har bestämt dig, eller fått råd av en nutritionist, att sluta äta bröd kanske du är på utkik efter andra alternativ. Det är normalt att ha frågor rörande vilken brödtyp som är bäst, speciellt när man vill ha ett bröd som inte får en att gå upp i vikt.

Näringsämnen och ingredienser

Mjöl i påse

Det är viktigt att notera att nutritionister rekommenderar ett måttligt intag av bröd. Det beror på att bröd innehåller många näringsämnen i matpyramiden. Det är fullt av näringsämnen och vitaminer.

Bröds huvudingredienser är vetemjöl, jäst och salt. Resten beror på vilken typ av bröd det handlar om, och det finns ett stort antal brödsorter på marknaden.

Alla ingredienserna vi nämnt innehåller näringsämnen och vitaminer: kolhydrater, fibrer, B3-vitaminer och vitamin E. De bidrar även med mineraler som kalcium och järn.

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar bröd på grund av två komponenter som finns i det: fibrer och kolhydrater. Faktum är att det anses vara viktigt att få i sig kolhydrater för att hålla en god näringsbalans.

Fibrer

Det finns bröd som inte orsakar viktuppgång, som exempelvis bröd med mycket fibrer

Fibrer är en av fördelarna med brödintag. Det reglerar matsmältningen och minskar kolesterolnivåerna. Bröd bidrar också med en stor mängd kolhydrater.

Blir man verkligen tjock av bröd? Om vi analyserar det vidare ser vi snabbt att bröd också innehåller ingredienser som inte alls är bra för att gå ner i vikt. Bröd innehåller exempelvis gluten, stärkelse och mjöl. Hur mycket man går upp i vikt beror på varje individuell kropp.

En skiva bröd kan innehålla 80 kalorier. Bröd ska därför alltid intas i måttliga mängder.

Det är bättre att få i sig kolhydrater från andra källor utöver mjöl för att få de nödvändiga kalorierna i kosten. Om man överskrider det dagliga kaloriintaget med bröd kommer inte ens träning kunna bränna de extra kalorierna.

Finns det hälsosamma bröd som inte får mig att gå upp i vikt?

3 stycken pitabröd

Vi vet alla att det finns många bröd på marknaden. Bland de mest berömda hittar vi vitt bröd, vetebröd, kakor och bakverk. Det finns även hälsosamma bröd att leta efter:

  • Havrebröd. Det är ett väldigt hälsosamt och lätt bröd. Det är rikt på fibrer och hjälper till att sänka kolesterol och minimera kaloriintaget.
  • Bröd med flera spannmål. Den här typen av bröd innehåller mycket vitaminer och mineraler. Det är perfekt att använda med dieter tack vare innehållet av fibrer, vilket optimerar musklernas prestanda.
  • Fullkornsbröd. Till skillnad från vanligt vitt bröd innehåller det här brödet fullkorn. Det implicerar att det har många hälsosamma fördelar för kroppen och färre kalorier.
  • Rågbröd. Det är definitivt ett av de mest hälsosammaste bröden. Det är mycket mer kompakt, vilket betyder att det innehåller mindre fett.
  • Mindre hälsosamma brödsorter. Kakor och sandwichbröd är bland de onyttigaste eftersom de är industriella produkter som görs med artificiella ingredienser och kemikalier som gör att de varar längre. Det innehåller mycket fett och har inte samma näringsvärde som nyttiga bröd.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hager, A. S., Wolter, A., Jacob, F., Zannini, E., & Arendt, E. K. (2012). Nutritional properties and ultra-structure of commercial gluten free flours from different botanical sources compared to wheat flours. Journal of Cereal Science56(2), 239–247. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2012.06.005
  • Scazzina, F., Siebenhandl-Ehn, S., & Pellegrini, N. (2013, April 14). The effect of dietary fibre on reducing the glycaemic index of bread. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114513000032
  • Mariotti, M., Garofalo, C., Aquilanti, L., Osimani, A., Fongaro, L., Tavoletti, S., … Clementi, F. (2014). Barley flour exploitation in sourdough bread-making: A technological, nutritional and sensory evaluation. LWT – Food Science and Technology59(2P1), 973–980. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2014.06.052

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.