Vilket är egentligen det nyttigaste brödet?

Vilket är egentligen det nyttigaste brödet?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Bröd och spannmål är livsviktiga beståndsdelar av en hälsosam och balanserad diet. Det finns många personer som beslutar sig för att gå utan dem för att tappa vikt, men näringsexperter säger att detta inte är rätt sätt. De ger dig fibrer och kolhydrater som är nödvändiga för din kropp. Du måste veta vilket det nyttigaste brödet är och konsumera det på ett balanserat sätt. Vi ska förklara.

Vissa pågående dieter för viktförlust säger åt dig att låta bli livsmedel som är nödvändig för dig: viktiga livsmedel såsom bröd, som inte bara ger dig fibrer, utan även aminosyror, vitaminer, mineraler… En bra diet ska alltid vara varierad och bröd, det mest hälsosamma och bästa brödet, kommer alltid ge dig stora fördelar. Låt oss ta en titt på de viktigaste aspekterna.

Blir du tjock av bröd?

Viktförlust
 • Det är definitivt viktig att hålla en balans i allt du äter. Att till exempel äta en apelsin eller ett äpple om dagen är väldigt nyttigt, men om du äter fem apelsiner så kommer dina sockernivåer börja höjas, vilket inte är särskilt nyttigt för dig. Med bröd så händer samma sak.
 • Bröd som konsumeras med måttlighet kommer inte nödvändigtvis göra dig fet. Så vad är då den rekommenderade mängden? WHO (Världshälsoorganisationen) uppger att den normala mängden är 250 gram. Som ett exempel så kan vi säga att 100 gram vitt bröd ger dig 290 kalorier och 100 gram fullkornsbröd ger dig 243 kalorier. Problemet uppstår alltså när du äter något till brödet. Du bör utöva måttlighet och inte överdriva när det kommer till smör, kallskuret, etc.

Vad är det nyttigaste brödet och det minst rekommenderade?

 • Skivat bröd är det minst rekommenderade. Det har mer fett, socker och tillsatser för att hålla sig färskt längre. Det är mindre nyttigt än traditionellt bröd. Detta betyder dock inte att det är “dåligt”, det betyder bara att du bör äta mindre av det.
 • Det nyttigaste brödet är det som har mer säd och som görs av 100% vetemjöl. Ta en titt på ingredienserna för att få reda på detta. Det är även viktigt att det har bra mängder av spannmål. För att få reda på detta så ska du se på sädkompositionen: Kli: den yttre delen av säden som innehåller B-vitaminer, mineraler och fibrer. Frö: den del av växten som också ger upphov till nya plantor – innehåller vitamin B, mineraler och proteiner. Frövitan: den del som finns inne i säden och som har proteiner och kolhydrater.

De nyttigaste brödtyperna

Fullkornsbröd

Bröd
 • Vetebröd är den vanligaste typen och den som säljer mest. Den har olösliga fibrer som hjälper till att förebygga tjocktarmscancer.
 • Du bör även kolla att det är gjort av fullkorn och fullkornsmjöl eftersom det kan blandas med andra typer som inte är lika nyttiga. Du bör normalt kunna se detta vid första anblick. Välj helt enkelt de bröd som är mörkast eftersom de tenderar att innehålla färre ingredienser och mindre tillsatser. Nyligen så har man börjat sälja nya typer av bröd med fullkornsvete som tillverkas med vitt vete istället för rött. Detta är också ett bra alternativ. Det är viktigt att alltid veta vilka ingredienser som brödet har.

Havrebröd

Skivat bröd
 • Havrebröd är också väldigt populärt och precis lika nyttigt. Det kombineras vanligtvis med vetemjöl, vilket gör det lättare, godare och mindre torrt än om det gjorts på en vetebas.
 • Ett annat intressant faktum är att havrebröd har lösliga fibrer, vilket är jättebra för att minska kolesterolet.

Rågbröd

Det nyttigaste brödet?
 • Rågbröd är inte lika vanligt som vete. Färre personer gillar smaken och det säljs därför i mindre kvantiteter. Det du kanske inte vet är dock att det är ett väldigt nyttigt alternativ.
 • Det är förmodligen den bästa rekommendationen. Detta är ett mycket gott typ av bröd som har mycket smak som kombinerar sötma och sälta. Det passar utmärkt till frukost: till exempel en skiva med ett glas apelsinjuice har mycket goda doser energi, fibrer och vitaminer.
 • Det har mest fibrer och näringsämnen i sig. Det är en härlig blandning av järn och B-vitaminer som tar hand om din och dina närståendes hälsa. Försök att inkludera det i din diet. Det kommer hjälpa dig att inte gå upp i vikt och du kommer känna att det är det nyttigaste och godaste alternativet.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Dewettinck, K., Van Bockstaele, F., Kühne, B., Van de Walle, D., Courtens, T. M., & Gellynck, X. (2008). Nutritional value of bread: Influence of processing, food interaction and consumer perception. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2008.01.003
 • Shewry, P. R., Hawkesford, M. J., Piironen, V., Lampi, A. M., Gebruers, K., Boros, D., … Ward, J. L. (2013). Natural variation in grain composition of wheat and related cereals. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf3054092
 • Nagyová, L., Rovný, P., Stávková, J., Uličná, M., & Maďarova, L. (2009). Consumer perception of bread quality. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. https://doi.org/10.11118/actaun200957030115
 • Escudero Álvarez, E., & González Sánchez, P. (2006). Dietary fibre. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.1002/bjs.5249

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.