Symtom på tandinfektion som börjat spridas ut i kroppen

Symtomen på en obehandlad tandinfektion kan förvärras och spridas till andra delar av kroppen. I den här artikeln berättar vi vilka följder som kan uppstå och hur de kan åtgärdas.
Symtom på tandinfektion som börjat spridas ut i kroppen
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 11 november, 2022

Symtom på tandinfektion tas inte alltid på allvar. Men lämna en infekterad tand obehandlad kan leda till allvarliga och till och med livshotande konsekvenser.

I den här artikeln ska vi berätta om de viktigaste symtomen på en tandinfektion. Vi ska också gå in på vad som händer om infektionen börjar sprider sig i kroppen och hur man kan behandla det.

Vad är en tandinfektion och vilka symtom bör man vara uppmärksam på?

En tandinfektion är ansamling av var i en tand som uppstått på grund av att bakterier trängt sig in. Mikroorganismerna kan komma in i tanden genom obehandlade håligheter, frakturer, sprickor eller skadade tandlagningar.

En tandinfektionen kan bildas i olika delar av tanden. Om den är belägen på spetsen av roten, kallas det en rotinfektion eller periapikal abscess; Om det uppstår i tandköttet, på sidorna av roten av tanden, kallas det en periodontal abscess.

Följande är några av symtomen på en tandinfektion:

 • Smärta: Detta visar sig som en bultande känsla i tanden och intensiv, stickande, ihållande smärta som strålar ut i nacke, öra och käke. Smärtan känns värre när man ligger ner.
 • Känslighet: Obehag när man tuggar, när man biter ihop tänderna och när man äter varm eller kall mat.
 • Tandköttsskada: Svullnad i tandköttsområdet nära tanden. Det ser ut som en finne som var rinner ur. När svullnaden spricker kan detta minska smärtan, men det betyder inte att infektionen har gått om.
 • Svullnad i området: Områden i ansiktet och särskilt i närheten av den drabbande tanden kan svälla upp.
 • Svullna lymfkörtlar: Körtlarna i käken och halsen är svullna och ömma vid beröring.
 • Feber.
 • Dålig andedräkt och obehaglig smak i munnen.
 • Svårigheter att svälja eller andas.

Vilka symtom visar att en tandinfektion börjat sprida sig ut i kroppen?

Tandinfektionen försvinner inte utan behandling. Ibland kan bölder spricka och smärtan försvinna, men bakterierna stannar ändå kvar i tanden. Därför är behandling fortfarande nödvändig.

Att lämna en tandböld obehandlad kan leda till allvarliga konsekvenser, eftersom infektionen kan spridas till andra områden, såsom käken, huvudet och nacken. Bakterier kan även transporteras genom blodomloppet och orsaka sepsis (en infektion som sprider sig i hela kroppen och kan vara dödlig).

Symtomen på en tandinfektion som sprider sig till kroppen kan innefatta följande tecken:

 • Allmän sjukdomskänsla: Du upplever trötthet, huvudvärk, yrsel och yrsel.
 • Feber: Kroppstemperaturen kan öka. Detta i åtföljd av svettning och rodnad i huden eller oförklarliga hudutslag.
 • Svullnad i ansiktet: Det kan förekomma en ökning av områden i ansiktet och svullnad i gommen och under ögonen. Detta gör det svårt att andas och svälja. Det går heller inte att helt öppna munnen och att röra tungan medför obehag. Huden är stram, varm och ömmande.
 • Uttorkning: Den dagliga urineringen minskar, och kan bli smärtsam med mörk, koncentrerad urin. Du kan också känna dig förvirrad.
 • Ökad hjärtfrekvens: Pulsen kan öka och kan åtföljas av bröstsmärtor.
 • Ökad andningsfrekvens: Din andning kan öka till mer än 25 andetag per minut.
 • Magproblem: Detta inkluderar buksmärtor, kräkningar och diarré.
sepsis i blodet
Sepsis är ett allvarligt tillstånd som involverar spridning av mikroorganismer genom blodet.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: 5 naturliga metoder för tandblekning

Hur man ingriper innan några symtom på tandinfektion uppstår

När du känner smärta eller obehag i någon tand, drabbats av tandtrauma, eller upptäcker ett hål eller fläckar på dina tänder, är det bästa du kan göra att så snart söm möjligt konsultera en tandläkare för att behandla problem innan det blir värre. Antiinflammatorisk medicin, att undvika mycket kall eller varm mat, eller tugga på andra sidan av smärtan kan lindra situationen, men det är inte en ersättning för korrekt behandling.

När du har symtom på en tandböld är det viktigt att omedelbart konsultera en tandläkare för att behandla infektionen. I de fall där tandvärken åtföljs av feber, svullnad i ansiktet och svårigheter att andas eller svälja, är det lämpligt att omgående gå till en akutmottagning, eftersom dessa symtom tyder på att tandinfektionen har spridit sig ut i kroppen.

Möjliga behandlingar

För att behandla symtomen på en tandinfektion kommer tandläkaren att försöka bli av med den genom att använda några av dessa alternativ.

Dränering av abscessen

Tandläkaren gör ett litet snitt över abscessen för att tömma den på var. Med ett tryck pressar tandläkaren ut innehållet, och tvättar sedan området med en fysiologisk lösning. Ibland är det nödvändigt att sätta in ett gummidränage så att såret inte sluter sig och materialet kan få rinna ut helt.

Rotbehandling

För att eliminera infektionen och bevara den drabbade tanden kan tandläkaren utföra en rotfyllning. Detta består av att perforera tandelementet tills man når mitten av tanden, där den infekterade tandköttsvävnaden finns.

Tandläkaren rengör och dränerar tandkanalerna med instrument och sköljningar. Sedan fyller och försluter man kanalerna. En fyllning eller krona placeras på tanden för att återställa dess anatomi.

Tandutdragning

I de fall rotbehandling inte är möjlig måste läkaren dra ut den infekterade tanden. Operationen innebär också att man tömmer ur det ackumulerade varet och rengör det infekterade området mycket väl.

Antibiotika

Utöver den tandbehandling som tandläkaren fastställd, är det vanligtvis nödvändigt att komplettera med en antibiotikabehandling. Detta hjälper till att eliminera bakterier, förhindra att infektionen sprider sig och underlätta återhämtning.

antibiotika för symtom på en tandinfektion
Antibiotika är en vanlig behandling vid tandbölder och mot sepsis.

Sjukhusinläggning

Patienter med symtom på en allvarlig tandinfektion som sprider sig genom kroppen bör läggas in på sjukhus och omgående granskas av en käkkirurg.

Patienten kan då få antibiotika intravenöst tillsammans med kirurgisk dränering av abscessen. Även luftvägssjukdom bör utvärderas och patienten bör övervakas med avseende på risken för sepsis.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 3 effektiva huskurer som avlägsnar tandsten

Hur man förhindrar en tandinfektion

För att undvika uppkomsten av irriterande symtom på en tandinfektion, finns det vissa vanor som bör du bör utföra regelbundet. Korrekt munhygien är nyckeln till en frisk mun.

Regelbunden tandborstning och att använda tandtråd är nödvändigt för att undvika hål som, om de lämnas obehandlade, kan leda till infektioner. Att använda fluor och hålla dig till en balanserad kost med låg sockerhalt hjälper också till att förhindra denna tandsjukdom.

Regelbundna besök hos tandläkaren gör skillnad. Det är bäst att göra tandkontroller var sjätte månad.

Att ignorera symtomen på en tandinfektion kan leda till allvarliga konsekvenser. Vid eventuella obehag i munnen bör du konsultera din tandläkare för att omedelbart ta itu med problemet innan det blir värre.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • de Los Ángeles, Fernándezt Mª, et al. “Complicaciones severas de infecciones odontogénicas.” Revista Médica Clínica Las Condes 25.3 (2014): 529-533.
 • Ruiz, Luis Rodrigo Saucedo, and Luis Eder Fernández Reyes. “Tratamiento de absceso periapical agudo: Reporte de caso clínico.” Revista Mexicana de Estomatología 4.1 (2017): 71-72.
 • Larena Fernández, Israel, et al. “Absceso submandibular producido por caries dental.” Pediatría Atención Primaria 18.71 (2016): e107-e110.
 • Raya, Purificación Robles, et al. “Manejo de las infecciones odontogénicas en las consultas de atención primaria:¿ antibiótico?.” Atención Primaria 49.10 (2017): 611-618.
 • López-Fernández, R. M., J. Téllez-Rodríguez, and A. F. Rodríguez-Ramírez. “Las infecciones odontogénicas y sus etapas clínicas.” Acta pediátrica de México 37.5 (2016): 302-305.
 • Peña-Vera, Juan Jose. “Cirugía de absceso periodontal provocado por un proceso carioso.” Dominio de las Ciencias 6.4 (2020): 471-489.
 • Velasco, Ignacio, and Reinaldo Soto. “Principios para el tratamiento de infecciones odontogénicas con distintos niveles de complejidad.” Revista chilena de cirugía 64.6 (2012): 586-598.
 • Lascano Lucio, Mercy Catalina, and Karina Mishelle Ramírez Sánchez. Complicaciones sistémicas relacionadas con procesos infecciosos de origen odontógeno. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
 • González Quintero, Roberto, et al. Manejo de antibióticos en la práctica odontológica. Narración literaria. Corporación Universitaria Rafael Núñez, 2020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.