Symtom på blindtarmsinflammation du bör känna till

För att ta reda på om din smärta orsakas av blindtarmsinflammation eller bara vanlig gas ska du trycka på det nedre högra hörnet av buken. Om smärtan avtar var det bara gas.
Symtom på blindtarmsinflammation du bör känna till
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Många som drabbas av blindtarmsinflammation kräver snabb vård. För medicinska akutfall som dessa är det alltid bra att känna igen symtomen och vara på sin vakt.

Men… vad är den bakomliggande orsaken till detta tillstånd? Precis som namnet antyder är det en inflammation i blindtarmen – det där lilla organet som är beläget precis vid början av tjocktarmen. Det drabbar barn såväl som vuxna, så i dagens artikel vill vi hjälpa dig att känna igen vanliga symtom på blindtarmsinflammation som kan tyda på att du har detta tillstånd.

Symtom på blindtarmsinflammation

Smärta i sidan

1. Typ av smärta

 • Smärtan börjar vanligtvis i mitten av buken nära naveln, men så småningom “strålar” den ut till det nedre högra hörnet av buken, strax ovanför höftbenet.
 • När du trycker på detta område blir smärtan intensivare och akutare, och kan kännas outhärdlig.
 • Din mage kommer att verka hård. Du kanske har en konstig känsla av att vara “uppblåst”, och när du trycker på buken känns den ovanligt fast. Vad orsakar detta? Inflammation i tarmen kan uppstå när blindtarmen är infekterad och orsaka allvarliga problem.
 • Kanske känner du en skarp smärta i din högra höft när du går.
 • Det enda tillfället då du märker någon verklig lättnad är när du ligger ned, men den är oftast bara tillfällig.
 • Försök hosta. Om du märker en skarp smärta eller en brännande känsla i magen är det tydliga tecken på att det finns någon inflammation i magregionen, kanske i din blindtarm.
 • Tänk på att om du upplever dessa symtom kan det ta inte mer än mellan 12 och 24 timmar innan de blir svårare och du måste läggas in på sjukhus. Framförallt bör du agera snabbt när barn upplever dessa symtom. Även om du bara har den minsta indikation är det bäst att du träffar en läkare och låter denne ställa rätt diagnos.

2. Sekundära symtom som följer med buksmärtorna

 • Feber. Detta är en viktig faktor. Om du har besvär på höger sida tillsammans med feber måste du uppsöka läkare omedelbart. Detta gäller även om din temperatur endast är några tiondelars grad över den normala.
 • Förstoppning. En infekterad blindtarm orsakar nästan alltid någon form av störning i tunntarmen. Det är inte ovanligt att drabbas av förstoppning, och när du anstränger dig för att få resultat kanske du utlöser ännu starkare smärta i buken.
 • Aptitlöshet. Du känner dig obekvämt uppblåst och vill inte äta lika mycket som vanligt. Ett annat vanligt symtom är överflödig gas som du inte är i stånd att släppa ut, vilket ytterligare späder på känslan av “uppblåsthet”. Det kan vara mycket frustrerande.
 • Kräkningar, allmän sjukdomskänsla och trötthet är några andra symtom som ofta följer med blindtarmsinflammation. Dessa kan dyka upp även ett par dagar innan buksmärtorna blir outhärdliga och tvingar dig att åka till akuten. De är värda att ta hänsyn till.

Men… vad är orsaken till blindtarmsinflammation?

Läkare
 • Hyperplasi av lymffolliklar: Namnet kanske låter komplicerat, men det är lätt att förstå innebörden. Det påminner om det som händer med tonsillerna i din hals. Dessa organ spelar en viktig roll i kroppen, men när de blir inflammerade sväller de upp och blockerar halsen, samtidigt som de orsakar en infektion och feber. Sådana infektioner tenderar främst att inträffa mellan 8 och 30 års ålder, och det är denna åldersgrupp som också är den som främst är i riskzonen för blindtarmsinflammation.
 • Avfallsprodukter och gifter. Ibland ansamlar den del av tarmen som är nära blindtarmen avfallsprodukter på grund av bristfällig eliminering. Den kan bli blockerad eller infekterad, och som ett resultat störs det normala tarmflödet. Människor som ofta lider av förstoppning löper också en högre risk att drabbas av blindtarmsinflammation. Så småningom blir tarmen inflammerad och infekterad, och du bör ta detta på allvar eftersom det kan leda till farlig peritonit (bukhinneinflammation).
 • Inflammation. Väggarna i blindtarmen är fodrade med mycket små lymffolliklar. Som vi sagt ovan påminner de om tonsillerna. Ibland kan en sjukdom eller till och med något du ätit leda till att bakterier förökar sig, fäster till dessa folliklar och infekterar dem. Det är mycket vanligt eftersom det finns en hel del skadliga bakterier i tarmen som kan utlösa en infektion och därmed även blindtarmsinflammation.

Glöm inte att det är viktigt att upprätthålla en sund diet. Det är fortfarande ingen garanti för att undvika blindtarmsinflammation, men du kan åtminstone minska din risk. Avgifta din kropp regelbundet och undvik att drabbas av förstoppning. Det är viktigt för din allmänna hälsa.

Drick mycket vätska, och ät mycket fibrer, grönsaker och färsk frukt. Och gå inte miste om fördelarna med probiotika. Livsmedel som grekisk yoghurt och kefir bidrar till att främja goda bakterier som kan skydda dig mot infektion.

En annan sak du inte bör glömma är att dricka ett glas varmt vatten med citronsaft varje morgon. Det bidrar till att rena kroppen och eliminera gifter samtidigt som du startar dagen med viktiga vitaminer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.