Smärta på höger sida - 10 möjliga orsaker

Smärta på höger sida kan dyka upp av olika anledningar. Det är viktigt att rådgöra med en läkare för att utesluta att det är något allvarligt. Här ska vi prata om möjliga orsaker till denna specifika smärta.
Smärta på höger sida - 10 möjliga orsaker
Nelton Abdon Ramos Rojas

Skriven och verifierad av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 24 september, 2022

Smärta på höger sida kan uppstå av olika anledningar. Det kan vara kopplat till problem med njurarna, blindtarmen eller bukspottkörteln, men även vara resultatet av benproblem, främst i revben och höfter.

Det första du bör göra är att besöka en läkare för en undersökning. Smärta på höger sida är ett problem du bör kolla upp snabbt, och i synnerhet om det uppstår samtidigt som:

 • Yrsel
 • Illamående
 • Kräkningar
 • Förstoppning
 • Diarré
 • Aptitbrist
 • Gaser
 • Feber

Möjliga orsaker till smärta på höger sida

1. Benskador

Skadade ben

Det är en av de största orsakerna till smärta runt bröstkorgen. Skador i detta område är väldigt smärtsamma, speciellt när man andas. Dessa kan ta lång tid på sig att läka.

2. Lunginflammation

Lunginflammation är också en möjlig orsak, även om det är mindre vanligt. Smärtan är skarp och huggande, och blir värre när du andas djupt eller hostar. Det kan även åtföljas av symptom såsom hosta, gult slem, feber, frossa och svårigheter att andas.

3. Gallsten

Gallsten kan orsaka smärta

Smärta på höger sida kan bero på problem med gallblåsan, såsom gallsten. En patient med gallsten har vanligtvis en något gulfärgad hud, feber och smärta i den övre högra sidan eller mitt på buken.

4. Gaser

Ofta är den vanligaste orsaken dålig matsmältning eller förstoppning.

5. Blindtarmsinflammation

Inflammation i blindtarmen

Precis som det låter så rör det sig om en inflammation i blindtarmen. Det är den troligen vanligaste orsaken till smärta i den lägre, högra delen av buken. Det kan drabba folk i alla åldrar, men är vanligast mellan 10 och 30 år.

Symptomen kan börja med en smärta i magen eller övre delen av buken som sedan rör sig nedåt mot den högra sidan. Att vidröra området orsakar skarp smärta.

Det är möjligt att du upplever illamående, kräkningar, aptitbrist eller diarré, i vilket fall du måste åka till sjukhuset omedelbart.

6. Bukspottkörtelinflammation

Bukspottkörteln ligger nedanför levern och bakom magen. Medicinska åkommor såsom bukspottkörtelcancer eller bukspottkörtelinflammation kan orsaka smärta i den övre, högra delen av kroppen.

7. Bukväggsbråck

Bråck i buken

Operationer för bukväggsbråck är väldigt vanliga och utförs för att undvika ett strangulerat bråck. På grund av dess position kan bråcket orsaka buksmärtor på högra sidan, och området är väldigt smärtsamt att vidröra. Det kan även orsaka illamående eller frekventa kräkningar.

8. Njurproblem

Blåsinfektioner eller infektioner i andra delar av urinvägarna kan sträcka sig till njurarna och orsaka inflammation såväl som smärta. Smärtan koncentreras under buken på höger sida, men kan senare sprida sig till ryggen.

9. Problem med grovtarmen

Problem med grovtarmen

Den övre delen av grovtarmen hittas på höger sida av buken, och det är den avslutande delen av matspjälkningskanalen. Den kan orsaka smärta på grund av tarminflammation, såsom kolit, irritabel tarm eller Crohns sjukdom.

10. Äggstockscystor

Cystor är små bildningar som kan hittas på ytan eller inuti en äggstock. Om de är stora eller spricker kan de orsaka smärta.

Kom ihåg att inte ignorera obehag. När du ställs inför ett symptom ska du uppsöka din läkare för att få rätt behandling.

Att ta hand om dig och hålla dig i god form är helt och hållet ditt ansvar!

Diagnos

För att få rätt diagnos måste läkare undersöka tre saker för att hitta orsaken till smärtan:

 • Hur länge har du upplevt smärtan?
 • Vilka andra symptom lider du av?
 • Vad tror patienten själv att smärtan kommer från?

Om smärtan kommer från revbenen kommer det vara nödvändigt att se om du har hosta, feber, en skada i området, är andfådd eller om du har några hudskador. Patienten kan applicera varsam värme på området. Om smärtan inte är för stark kommer det vanligtvis räcka för att lindra den.

Smärta i området nedanför buken på höger sida kan vara kopplad till allergier eller tarminflammation. Den lämpligaste behandlingen för det beror helt på orsaken.

Om problemet beror på muskelspasmer är vila och sjukgymnastik det bästa. Om det istället är en njurinfektion kan det vara bäst att ta antibiotika, och i fall av blindtarmsinflammation kan en operation krävas.

Det viktigaste är att du talar med en läkare och får en diagnos om du har frågor eller symptom.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cartwright, S. L., & Knudson, M. P. (2008, April 1). Evaluation of acute abdominal pain in adults. American Family Physician.
 • Villegas, Marina Manotas, M., Agudelo, Bertha Ines, M., & Vasquez, Catalina, M. (2000). Neumonía adquirida. Asociacion Espanola de Pediatria, 16–27. https://doi.org/2145-4590
 • Renal, F. (2010). Fisiologia Renal. In Fundamentos da Circulação Extracorpórea(pp. 99–113). https://doi.org/10.1016/j.quaint.2012.05.025.
 • Cuervo, J. L. (2014). Apendicitis Aguda. Rev. Hosp. Niños252, 15–31. https://doi.org/www.center.salud.gob.mx/interior/gpc.html.
 • Bruno, M. J. (2005, January). Chronic pancreatitis. Gastrointestinal Endoscopy Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.giec.2004.07.008.
 • García Marín, A., Sánchez Rodríguez, T., Camarero Mulas, C., & Turégano Fuentes, F. (2011). Dolor abdominal. Abdomen agudo. Medicine10(90), 6069–6077. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(11)70224-4.
 • Dewar MJ, Chin JL. Chronic renal pain: An approach to investigation and management. Can Urol Assoc J. 2018;12(6 Suppl 3):S167–S170. doi:10.5489/cuaj.5327.
 • Wilcox CM, Yadav D, Ye T, et al. Chronic pancreatitis pain pattern and severity are independent of abdominal imaging findings. Clin Gastroenterol Hepatol. 2015;13(3):552–e29. doi:10.1016/j.cgh.2014.10.015.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.