Symptom vid blockering på grund av öronvax

Blockering på grund av öronvax är ett besvärande och obehagligt tillstånd. Orsakerna är många och varierande, men det är som tur är ganska enkelt att behandla.
Symptom vid blockering på grund av öronvax

Senaste uppdateringen: 29 november, 2021

Blockering på grund av öronvax är en av de många försvarsmekanismer som den mänskliga kroppen har mot främmande kroppar och organismer. Öronvax spelar faktiskt en grundläggande roll för att skydda och återfukta öronen. Detta ämne ackumuleras dock ofta och kan då leda till blockering. Fortsätt läsa för att få veta mer om detta tillstånd och hur man behandlar det.

Öronvax är en gulorange substans som utsöndras som ett sekret från talgkörtlarna. Det hjälper till med smörjning och rengöring av det mänskliga örat, och fungerar även som ett försvar. Det är en del av eliminationsprocessen som i samverkan med rörelser av käken och huvudet hjälper till att ersätta ytliga hudceller i örat.

Hos vissa människor ackumuleras sekretet och samlas djupt inne i örat. Detta kan leda till en blockering. Det vanligaste symptomet är hörselnedsättning på den drabbade sidan. Men tidig diagnos och snabb behandling kan lindra tillståndet.

Symptom på blockering på grund av öronvax

Detta kan vara besvärande och kan i hög grad påverka en persons livskvalitet. Uppskattningar tyder på att detta tillstånd, tillsammans med öroninfektioner, är de främsta orsakerna till konduktiv hörselnedsättning hos unga patienter.

Berörda människor upplever allt från svårigheter att höra svagare ljud till en total blockering av hörselförmågan i det drabbade örat. Patienter med blockering på grund av öronvax upplever ofta även följande symptom:

 • Smärta och ont i örat
 • Känslan av tryck eller svullnad i området
 • Ringningar eller tinnitus
 • Kliande öra
 • Illamående och yrsel
 • Vätska kommer ut ur hörselgången
 • Obehaglig lukt som kommer från örat

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: Håll koll på din hörsel – när var din senaste undersökning?

När ska du uppsöka en läkare?

Du kan kontakta sjukvården för hjälp när du upplever obehagliga eller avvikande symptom i detta område som påverkar ditt dagliga liv. Läkare är vanligtvis kvalificerade att utvärdera situationen med hjälp av förfrågningar och en omfattande undersökning av hörselgången.

Det är viktigt att inte vänta med att uppsöka läkarvård och att konsultera en specialist så snart som möjligt. Detta beror på att annars det kan försämra prognosen för detta tillstånd. När det nått ett allvarligt tillstånd bör du dessutom undvika att ta bort öronvaxet själv med exempelvis traditionella huskurer. Främst för att detta kan öka risken för komplikationer.

läkare undersöker öra
En läkare kan bedöma om du har en blockering av öronvax samt utesluta andra tillstånd som kan leda till smärta och hörselnedsättning.

Orsaker till blockering på grund av öronvax

Förekomst av vax i örat är normalt och en del av människokroppens fysiologi. Det försvinner vanligen av sig själv som ett resultat av käkrörelser vi gör när vi tuggar, pratar och även när vi rör huvudet och med förändringen av ytliga epitelceller i huden.

I detta sammanhang beror blockeringen av öronvax på faktorer som ökar vaxproduktionen eller förhindrar dess utflöde. Dessutom är det vanligt att man själv skapar denna blockering för att man använder bomullspinnar eller andra saker som man sticker in i örat som en del av den dagliga hygienen.

Bomullspinnar kan nämligen trycka in vaxet i hörselgången och även orsaka skador i denna struktur. En blockering av öronvax kan också komma sig av att man använder hörapparater, hörlurar och öronproppar.

Vidare visar studier att när en person åldras, försämras funktionen hos seros- och svettkörtlarna vilket gör att de producerar ett torrare öronvax som tenderar att byggas upp. Vissa gånger kan det också bero på vissa utvecklingsstörningar i örat eller små hörselgångar, vilket förhindrar det naturliga utflödet av öronvaxet.

Diagnos och behandling

En läkare eller öron-näsa-hals specialist kan enkelt diagnostisera en öronvaxblockering med ett otoskop. Denna handhållna apparat använder en ljusstråle och en förstoringslins som hjälper läkaren att titta på insidan av hörselgången.

Undersökningen av örat genom detta instrument kallas otoskopi. Läkaren för in en liten kon i öronöppningen, och undersöker även eventuella lesioner. När läkaren har hittat obstruktionen kan denna använda följande medicinska procedurer för att ta bort öronvaxet:

 • Applicering av ett cerumenolytiskt medel. Detta går ut på att applicera droppar av specifika lösningar inuti hörselgången för att återfukta och mjuka upp det ackumulerade öronvaxet. Man låter dropparna verka under 5 till 10 minuter med huvudet lutat åt sidan. Efteråt kan läkaren suga ut det utspädda vaxet.
 • Öronsköljning. Detta innebär att man applicerar destillerat vatten, väteperoxid eller saltlösning i örat med ett måttligt tryck med en spruta. Det mjukar upp öronvaxet så att man sedan kan suga ut det. Läkare använder ofta denna metod tillsammans med cerumenolytika för att underlätta förfarandet.
 • Manuell extraktion med en liten sugenhet där man lokaliserar öronvaxet och extraherar det.

Förebyggande av blockering på grund av öronvax och rekommendationer

Använd inte bomullstops eller bomullspinnar inuti hörselgången. Använd dem endast för extern rengöring. På samma sätt bör du begränsa hur länge du använder dig av hörlurar och öronproppar.

Läkare rekommenderar en profylaktisk applicering av naturliga oljor eller 70% alkohol om du är benägen att drabbas av detta tillstånd. Observera att detta bör ske under strikt medicinsk övervakning. Dessutom bör patienter med återkommande öronvaxblockering besöka sin läkare var sjätte månad för att bedöma hälsotillståndet för båda öronen.

Vi måste också påpeka att genom noggrann rengöring kan du vanligtvis förhindra nya episoder. Det finns också sätt att själv ta bort öronvax säkert och utan att skada örat.

behandling av Blockering på grund av öronvax
Endast en kvalificerad läkare kan skölja hörselgången med en särskild lösning för att ta bort öronvax.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: 9 tips för att rensa öronen säkert och snabbt

Undvik att använda huskurer vid borttagning av öronvax

Det finns idag en lång lista med icke-medicinska alternativa procedurer för att ta bort blockeringar av öronvax. De flesta är baserade på användning av värme via ljus eller andra ihåliga instrument som vaxet fäster sig vid.

Dessa metoder är dock riskabla och förknippade med brännskador och även hudskador i hörselgången. Därför bör du konsultera en läkare i tid om du misstänker att du har en allvarlig blockering. En läkare kan snabbt identifiera och åtgärda tillståndet och ge behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Benito Orejas J, Garrido Redondo M, Velasco V, Mata J et al. Extracción de la cera de los oídos. Rev Pediatr Aten Primaria. 2015; 17(67): e223-e231.
 • Cardemil F, Mena P, Herrera M, Fuentes E et al. Prevalencia y causas de hipoacusia en una muestra de escolares de la zona sur de Santiago. Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello. 2016; 76(1): 15-20.
 • Sevy JO, Singh A. Cerumen Impaction Removal. 2020. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–.
 • Michaudet C, Malaty J. Cerumen Impaction: Diagnosis and Management. Am Fam Physician. 2018;98(8):525-529.
 • Schwartz SR, Magit AE, Rosenfeld RM, Ballachanda BB et al. Clinical Practice Guideline (Update): Earwax (Cerumen Impaction). Otolaryngol Head Neck Surg. 2017;156(1_suppl):S1-S29.
 • McCarter DF, Courtney AU, Pollart SM. Cerumen impaction. Am Fam Physician. 2007 May 15;75(10):1523-8.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.