Symtom på hypokalcemi: en tyst sjukdom
Hypokalcemi drabbar huvudsakligen kvinnor och orsakas av en kalciumbrist i blodet. Det ger många fler symtom än bara osteoporos. Symtomen på detta tillstånd inkluderar stickningar i armar och ben, koncentrationssvårigheter, muskelsmärtor och till och med hjärtklappning.
Det värsta med sjukdomen är dock att den kan påverka din livskvalitet utan tydlig orsak. Det är därför vi vill identifiera några grundläggande aspekter av sjukdomen som du bör vara medveten om.
Kom ihåg att tala med en läkare om du har några som helst tvivel eller upplever obehag. Sjukdomen kan snabbt diagnostiseras med en enkel blodanalys.
Vad är hypokalcemi?
Hypokalcemi är en obalans i ett för blodet mycket viktigt ämne: kalcium.
Kalcium behövs för mer än att bara starka tänder och ben. Detta mineral används i processer runtom i kroppen, som i sin tur ansvarar för vår hälsa och vårt välmående.
Vi rekommenderar att läsa: Åtta livsmedel som förebygger osteoporos
- Kalcium hjälper vissa hormoner att utföra sina funktioner i njurarna och tarmarna.
- Mineralet är viktigt för att blodet ska kunna levra sig som det ska.
- Det är även viktigt för att överföra många essentiella enzymer i kroppen.
- Det används i cellmembranen för att främja utbytet av syre och näringsämnen.
- Det främjar också absorptionen av essentiella vitaminer, såsom B12.
Symtom på hypokalcemi
- Stress och ångest. Du kan börja uppleva problem med att utföra dina dagliga ansvar: koncentrationssvårigheter, känslor av förvirring eller upprördhet…
- Ännu ett av de vanligaste symtomen är muskelstickningar. Det kan inträffa i ansiktet eller extremiteterna och känns nästan som att ha myror under huden.
- Trötthet, muskelkramper, avdomnade händer.
- Tandproblem, såsom försvagade tänder.
- Bräckligt hår, vilket kan leda till alopeci.
- Symtom på hypokalcemi dyker även upp på huden, mest noterbart i form av torr hud, eksem och dermatit.
- Naglarna blir också svagare.
Vad orsakar hypokalcemi?
En av de vanligaste orsakerna till hypokalcemi är brist på vitamin D. Brist på detta mineral påverkar till exempel bisköldkörtlarna, och din kropp får svårt att reglera sin ämnesomsättning av kalcium.
Det finns många olika orsaker som endast en specialist kan diagnostisera:
- Kronisk njursvikt
- Magnesiumbrist
- Vissa läkemedel (vätskedrivande, hormonbehandlingar och antibiotika) kan också ge problem med kalciumsyntes i kroppen.
- Att dricka för mycket koffein eller kolsyrade drycker ökar också risken.
Hur behandlas hypokalcemi?
Behandlingen för hypokalcemi är något endast en läkare kan fastslå efter att ha utvärderat dina individuella behov.
Sjukdomen behandlas dock normalt sett oralt med kalcium- och D-vitamintillskott.
- Målet är att hålla kalciumnivåerna inom normala gränser. Problemet med kalciumtillskott är dock att det kan leda till njursten vid kontinuerligt användande. Sahlgrenska akademin har dessutom kopplat kalciumtillskott till ökad risk för Alzheimers hos äldre kvinnor, och många förespråkar istället att man tar vitamin C för att motverka osteoporos.
Kan hypokalcemi förebyggas?
Till att börja med måste vi klargöra en sak: ta aldrig kalciumtillskott utan medicinsk uppsikt. Endast din läkare kan besluta om du behöver kalciumtillskott. Självdiagnos och behandling är farligt och inte rekommenderat.
Du bör läsa: Livsmedel för kvinnor som går igenom klimakteriet
Eftersom det inte finns något sätt att veta vad din kalciumhalt ligger på utan att testa dig hos en läkare kan du inte riskera att höja din självdiagnostiserade låga kalciumnivå med tillskott.
Det är alltid bäst att rådfråga en läkare för en diagnos och behandling som möter dina individuella behov.
- Vi bör även påpeka att mjölk inte är den enda källan till kalcium. Detta mineral kan hittas i baljväxter såsom linser och kikärtor. Ägg, nötter och broccoli innehåller också tillräckliga mängder kalcium.
- Det handlar helt enkelt om att följa en hälsosam, balanserad diet som inkluderar alla viktiga näringsämnen.
- För att förebygga hypokalcemi är det viktigt att hålla reserverna av vitamin D och magnesium på bra nivåer.
- Glöm inte att träna. Att ta en promenad och få lite sol hjälper din kropp att syntetisera sitt eget vitamin D.
Återigen: tala alltid med en läkare om du upplever symtom på hypokalcemi. En läkare kommer kunna berätta om du behöver tillskott.
Kom även ihåg att ta hand om dina sköldkörtlar eftersom de spelar en viktig roll i hur kroppen nyttjar kalcium.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Paula, F. J. A., & Foss, M. C. (2003). Tratamento da hipercalcemia e hipocalcemia. In Medicina. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2018.01.031
- Boulanger, H., Saksi, S. A., Chhuy, F., & Flamant, M. (2014). Hipocalcemia. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(14)67518-8
- Martín, A. G., Garach, A. M., & Torres, M. M. (2016). Alteraciones del metabolismo fosfocálcico. Hipocalcemia. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.07.001