Vitaminbrister som kan göra dig trött

En hälsosam och balanserad kost är viktig för att ge kroppen alla näringsämnen den behöver för att utföra sina många sysslor ordentligt.
Vitaminbrister som kan göra dig trött

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Om du märker att det blivit svårare för dig att stiga upp ur sängen på morgonen eller att du fortfarande behöver en stund för att vakna efter en lugn helg hemma kanske du lider av en temporär eller kronisk trötthet som beror på vitaminbrister.

Utöver de vanor som kan orsaka tillståndet kan det vara bra att ta en närmare titt på vad du äter. Om du lider av närings- eller vitaminbrister blir det svårare att få tillräckligt med energi för att möta dagen.

Vad är trötthet och vad orsakar det?

Alla känner sig trötta och slitna under vissa perioder av månaden eller året; du vill bara stanna i sängen hela dagen och inte göra något. Men efter att du har fått en god natts sömn återgår du vanligtvis till det normala. Problem uppstår när denna svaghet eller brist på energi fortsätter i flera veckor, eller i värsta fall blir värre. Trötthet är något du bör uppmärksamma.

Utöver den normala stressen i vår moderna livsstil finns det andra orsaker till trötthet:

 • Att ta vissa mediciner, såsom antidepressiva medel eller antihistaminer.
 • Att genomgå vissa medicinska behandlingar, såsom strålning, kemoterapi, mm.
 • Under återhämtningsperioden efter en operation.
 • Att känna sig ångestladdad, deprimerad eller nervös.
 • Förlora en närstående.
 • Att ha finansiella eller personliga problem.
Vitaminbrister och trötthet

Dina dagliga vanor är också väldigt viktiga och kan vara vad som orsakar tröttheten:

 • Du får inte tillräckligt med träning.
 • Du sitter alltid upp sent och går upp tidigt.
 • Dricker för mycket kaffe eller alkohol.
 • Du äter för mycket skräpmat eller socker.
 • Kalendern är full av saker att göra.
 • Du åker inte på semester eller tar inte en paus.

Kroniskt trötthetssyndrom är ett tillstånd som många lider av, men det går ofta odiagnostiserat fram tills att det blir värre, i åtminstone sex månader.

Det är vanligtvis inte relaterat till andra tillstånd eller sjukdomar, och det påverkar fler kvinnor än män, vanligtvis efter 40 års ålder. Några av de vanligaste symtomen på kronisk trötthet är:

 • Huvudvärk
 • Muskelsmärta
 • Ömma lymfkörtlar
 • Minnesproblem
 • Irritabilitet
 • Livlöshet
Trött man

Vitaminbrister = trötthet

Vi har pratat om några dagliga vanor som kan göra dig fysiskt och mentalt utmattad, men utöver dessa är det värt att komma ihåg att det du äter kan spela en stor roll i hur du mår.

Det handlar inte bara om mängden mat du äter på en dag, utan också kvaliteten på maten du stoppar i kroppen. Närings- och vitaminbrister samt “tomma” kalorier kan leda till många hälsoproblem, inklusive trötthet, depression och låg energi.

Låt oss ta en titt på vad som händer när du har brist på vissa kritiska näringsämnen.

Vitamin C

Ditt immunförsvar får flest fördelar från detta näringsämne, och ja, du måste få det från mat eftersom din kropp inte kan producera det på egen hand. Ät citrusfrukter, tomater eller pepparfrukter för att ämnesomsätta proteiner och få dina neurotransmittorer att fungera som de ska.

Citrusfrukter

Om du lider brist på denna viktiga vitamin är det möjligt att du inte bara känner trötthet, utan även upplever ledsmärta, svullet tandkött och frekventa förkylningar.

Vitamin D

Denna vitamin reglerar absorptionen av kalcium i kroppen, som hjälper till att bibehålla starka ben och flexibla muskler. Den höjer även immunförsvaret, minskar inflammation och bekämpar trötthet. För att få i dig detta näringsämne kan du äta tonfisk, lax och annan fet fisk. Det är även en god idé att få minst 15 minuters solljus om dagen.

Brist på vitamin D kan kopplas till svaga muskler och ben, såväl som dålig sömn och trötthet på dagarna.

Järn

Du behöver inte lida av anemi för att ha järnbrist. Enligt Världshälsoorganisationen är brist på detta mineral ett av de största näringsproblemen i världen. De vanligaste symtomen på järnbrist inkluderar svaghet, trötthet och dålig kognitiv utveckling.

Spenat

Det sänker i sin tur din prestationsförmåga på jobbet (eller i skolan), sätter ditt immunförsvar i obalans och gör det svårt att hålla en normal kroppstemperatur.

Magnesium

Detta näringsämne hittas i baljväxter, nötter och fullkorn. När du inte får i dig tillräckligt med magnesium upplever du illamående, svaghet, avdomning i lemmarna samt aptitbrist. Du kan även drabbas av onormal hjärtrytm och muskelsammandragningar.

Vitamin B

B-vitaminer (B1, B6 och B12) är de viktigaste eftersom brist på dessa tre kan orsaka trötthet, depression, förlust av muskelmassa och låg aptit. Sarkopeni är en åkomma som karaktäriseras av svaghet och muskelförtvining.

 • B1, eller tiamin, ansvarar för att reglera nervsystemets funktion och ämnesomsätta blodsocker.
 • B6 kontrollerar din aptit och ämnesomsätter fett.
 • B12 förebygger depression och kronisk trötthet.
Vitaminbrister kan bekämpas med ägg

Runt 15% av befolkningen tros lida brist på vitamin B (vilken som helst av dem). Du kan hitta detta näringsämne i mjölkprodukter, ägg och fisk. För vegetarianer rekommenderas berikade spannmål och jäst.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.