Kroniskt trötthetssyndrom: Vad kan lindra symtomen?

Kroniskt utmattningssyndrom

Kroniskt trötthetssyndrom, eller ME/CFS, är tyvärr en vanlig neurologisk sjukdom nuförtiden. En person som lider av det är alltid trött eller utmattad, och kan inte utföra sina dagliga aktiviteter – oavsett hur mycket sömn de får är de alltid trötta. Tillståndet kan pågå under en lång tid och är väldigt skadligt för den generella hälsan.

Lär dig mer om kroniskt trötthetssyndrom i följande artikel. 

Orsaker och symtom på kroniskt trötthetssyndrom

Bland de vanligaste och mest återkommande symtomen hittar vi:

 • Utmattning
 • huvudvärk

  Ingen studie har hittills kunnat visa vad som orsakar eller triggar kroniskt trötthetssyndrom, men det anses generellt vara relaterat till ett försvagat immunförsvar, virus, stress, extrem ångest eller nervositet, överarbetande under långa tidsperioder, obalans i näringsintaget (brist på vitaminer, proteiner och järn) eller depression.

  Tillståndet kan vara svårt att diagnostisera eftersom läkare i många fall inte anser det vara en sjukdom från första början, utan snarare en rad olika symtom. Det första steget är att konsultera en specialist och om möjligt, få en komplett blodanalys för att utröna vilka näringsämnen som kroppen har brist på.

  Behandlingar för kroniskt trötthetssyndrom har två huvudfunktioner: att lindra symtomen och stärka kroppens resistens mot syndromet.

  Mat mot kroniskt trötthetssyndrom

  Det finns vissa naturliga möjligheter att motverka sjukdomen:

  • Ingefära: Har antivirala egenskaper som är hjälpsamma när det kommer till att behandla kroniskt trötthetssyndrom. Att dricka te med en tesked ingefära per 2 dl vatten varje dag rekommenderas.

  sojamjölk

  • Lägg två matskedar ginkgo biloba i 2 dl kokande vatten. Täck över och låt svalna. Drick en kopp per dag för att förbättra cirkulationen till hjärnan, vilket hjälper till med att förbättra minnet och koncentrationen.
  • Lägg lite kanelbark, en kryddnejlika och lite citronskal i en burk som förseglas i 10 dagar. Lägg därefter i 400 gram honung och en liter vatten. Koka blandningen tills volymen har reducerats till hälften, och låt det svalna innan servering.
  • I en liter kokande vatten, ha i en tesked kanel, en matsked ingefära, en näve kardemummafrön, en matsked honung och två matskedar macapulver. Låt det sedan svalna. Drick en kopp av denna blandning på morgonen och en på eftermiddagen. Det är en fantastisk behandling för personer som lider av kroniskt trötthetssyndrom.

  sova

  För mer information, besök: http://www.rme.nu/om-me-cfs