Symtom på njursjukdomar att hålla utkik efter

Symtom på njursjukdomar att hålla utkik efter

Senaste uppdateringen: 03 april, 2019

Visste du att majoriteten av alla som lider av njurproblem inte är medvetna om det? Detta eftersom de första symtomen nästan är omöjliga att märka. Flera år kan passera från att symtomen för njursvikt visar sig till att sjukdomen dyker upp, vilket inte är samma sak. Låt oss lära dig vilka symtomen på njursjukdomar är i denna artikel.

Kunskap är makt: tecken på att du lider av njursjukdomar

Läkare bekräftar att patienter måste känna till symtomen på njursjukdomar så att de kan agera i tid, oavsett hur stor smärtan är. Detta gör behandlingen effektivare och kortare. Nedan är de tydligaste tecknen på att en individ har drabbats av njursvikt.

Om du lider av minst två eller tre av dessa behöver du inte oroa dig i onödan, men du bör uppsöka läkare så att de kan ta blod- och urinprover. Ha även i åtanke att många av dessa symtom är relaterade till annat än bara njursjukdomar. Det är dock viktigt att känna till dem ändå.

Bild av njuren
 • Förändringar i urinen: När dina njurar inte fungerar förändras urinen. Du kan vakna upp på natten för att gå på toaletten och märka att ditt urin är skummigt och bubbligt; du kan urinera mer frekvent eller i mindre mängder; din urin kan vara väldigt lätt eller raka motsatsen; det kan gå flera timmar mellan att du måste urinera; eller så kan urinen vara mörk och blodig. Det kan kännas som att du inte kan vänta eller att det är svårt att urinera, eller så kan du känna spänningar eller ett tryck på framsidan av ditt bäcken.
 • Svullnad: När dina njurar inte fungerar korrekt kan de inte göra sig av med överflödig vätska, vilket får det att istället ansamlas i kroppen. Detta skapar inflammation i benen, anklarna, händerna och ansiktet.
 • Trötthet: När njurarna är friska producerar de en kemikalie vid namn erytropoietin. Detta ansvarar för att skapa röda blodceller, som i sin tur ansvarar för att transportera syre till blodet. När dina njurar slutar fungera producerar kroppen inte detta hormon. Dina muskler blir då tröttare snabbare än normalt. Patienter har varken energi eller önskan att göra saker, de sover mycket, känner sig utmattade, svaga och blir enkelt andfådda. Dessa symtom kallas även anemi, och orsakas av järnbrist i dieten.
Tvärsnitt av njure
 • Hudutslag eller klåda: Avfall i blodet elimineras i njurarna. När de inte fungerar som de ska börjar det ansamlas i blodomloppet, vilket kan orsaka klåda under huden som känns i muskler eller ben.
 • Metallisk smak i munnen eller ammoniakdoftande andedräkt: När avfall ansamlas i blodet (detta kallas uremi) kan smaken av mat ändras eller din andedräkt förvärras. Vissa patienter inser att de inte längre kan känna smaken av kött eller att de tappar vikt eftersom de inte vill äta. Under hela dagen har de en dålig smak i munnen som de inte blir av med genom att borsta tänderna, gurgla med munskölj, tugga tuggummi, mm.
 • Illamående och kräkningar: Återigen orsakas detta av uremi. Detta kan även leda till aptitförlust, viktnedgång på flera kilo samt att din mage inte tolererar mat, vätska eller läkemedel. Du kan inte hålla något nere.
 • Andfåddhet: Svårigheter att andas. Detta kan vara relaterat till lungproblem på två olika sätt. Först kan det vara för att vätska har samlats i lungorna, men även på grund av anemi (brist på röda blodceller som fraktar syre till blodet). Detta kan leda till svaghet och andfåddhet. Detta kan upplevas utan någon form av träning eller ansträngning, till exempel när du sitter eller ligger ner utan att göra något.
 • Känna sig kall oavsett årstid: Anemi kan få en individ att känna sig kall även om miljön är varm. De bär varma jackor och har flera filtar i sin säng. Detta kan inte förbättras genom att dricka väldigt varmt te eller kaffe, och inte heller genom att ta ett varmt bad – inte ens om vattnet nästan är kokande. Detta kan inträffa på sommaren under väldigt höga temperaturer, och individen kan känna sig kalla både hemma, på arbetet eller ute på stan. Frossa, avdomnade lemmar och kallsvettningar är också relaterade symtom.
 • Yrsel och koncentrationssvårigheter: Anemi kan orsakas av njursvikt, då hjärnan inte får det syre den behöver. Detta kan även göra det svårt att komma ihåg eller memorera saker, yrsel, dålig koncentration oavsett uppgiften, att vara distraherad, kort koncentrationsspann när du talar, mm. Att inte komma ihåg vad du gjorde förra veckan, namnet på någon du känner, att känna sig yr hela tiden, mm.
Smärta är ett tecken på njursjukdomar
 • Ryggproblem: Vissa som lider av njursvikt inser inte detta eftersom de associerar ryggsmärtan med en ansträngning, dålig arbetsposition eller att ha sovit dåligt på natten. Om smärtan håller i sig är det dock ett tecken på något annat. Obehag, nypningar eller till och med kramper utvecklas i den nedre delen av ryggen eller sidan av kroppen. Ibland kan smärtan nå båda benen. Om patienter lider av polycystiska njurar (vilket är när njurarna eller levern har en samling cystor) kan de också uppleva stora ryggsmärtor.

Dessa är några av de vanligaste symptomen på njursjukdomar, så se till att lyssna på din kropp.

Foton från wonderferret, Hey Paul Studios, MilitaryHealth och Betsy Weber.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Center for Disease Control and Prevention. (2010). National Chronic Kidney Disease Fact Sheet. National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.