Statisk elektricitet: vad är det och innebär det hälsorisker?
Fenomenet statisk elektricitet kan uppstå nästan var som helst och när som helst. Det uppstår när laddningar har samlats på ett föremål och försvinner mot ett mindre laddat föremål som det kommer i kontakt med.
I en fabrik, på kontoret, hemma, när man tar någon i hand, rör vid ett dörrhandtag, nuddar vid en yta… en gnista hoppar plötsligt upp, vilket kan göra en förskräckt.
I sig är statisk elektricitet i sig inte farligt, men det kan vara förknippat med omständigheter som är det. En explosion eller brand, när brandfarliga material förekommer, eller en arbetsplatsolycka på grund av plötsliga rörelser.
Vad är statisk elektricitet?
Statisk elektricitet är en form av elektricitet. Det produceras genom ackumulering av energi i ett givet material. Oavsett om de är ledare eller inte, har kroppar kapacitet att absorbera och behålla en stationär elektrisk potential.
I statisk elektricitet färdas elektroner genom kroppen och når kroppens yttre. Däremot, när elektroner strömmar från ena änden till den andra i en kropp, är detta dynamisk elektricitet. Detta är vad vi kallar ström.
Statisk manifesterar elektricitet sig i form av urladdningar, när ett föremål som har mer ackumulerad energi kommer i kontakt med ett annat föremål med mindre laddning. Sedan produceras gnistan, ofta synlig. Denna urladdning är minimal och överstiger inte 0,005 ampere.
Människokroppen är en bra ledare av elektricitet och även en ackumulator. Faktum är att den kan lagra en stor mängd energi. Men så länge denna ligger under 4000 volt kommer du inte att uppleva gnistorna.
Ackumulering beror på flera faktorer:
- Ju större rörelse, desto större laddning.
- Vissa fysiska egenskaper hos personen (t.ex. överdriven svettning eller hyperhidros).
- Kontakt med kroppar som är känsliga för laddning.
- Närhet till elektriska fält som genereras av laddade kroppar.
- Fuktighet i miljön.
- Kläder, eftersom syntetiska fibrer, gynnar ackumulering av laddningar.
- Typ av golv, till exempel så är statisk elektricitet vanligt förekommande med parkettgolv.
Ta reda på: Kan man vara allergisk mot elektricitet?
Hur statisk elektricitet produceras
Det anses att alla element genererar statisk elektricitet, oavsett tillstånd: fast, flytande eller gasform. Faktum är att blixten vid åska beror på friktionen av vattenångpartiklar i moln till exempel.
Normalt finns det i kroppar en liknande laddning mellan elektroner (negativa) och protoner (positiva). Detta innebär att neutralläget, som är elektriskt stabilt, vanligtvis bibehålls.
Statisk elektricitet uppstår när två kroppar utbyter laddningar. Det vill säga en obalans sker genom överföring av elektroner.
Detta kan ske på flera sätt:
- Genom friktion mellan material av olika sammansättning eller natur. En avger och den andra får elektroner. Detta minns du kanske från experiment du gjorde i skolan, med en kam som du drog genom håret.
- Laddning genom kontakt: när två objekt närmar sig eller upprätthåller kontakt med varandra kan en bli positivt eller negativt laddad. Med andra ord rör sig elektroner från en kropp till en annan.
Några material som har störst förmåga att producera statisk elektricitet genom friktion är glas, nylon och polyester, polyuretan, akryl, teflon och alla föremål gjorda av dessa material.
Mängden statisk elektricitet som produceras av kontakt är mycket mindre än den som uppstår vid friktion. Fenomenet kan dock yttra sig lika mycket.
Hälsorisker med statisk elektricitet
Urladdningar av statisk elektricitet är låga vad gäller strömstyrka, så de är inte hälsofarliga för de flesta. Åtminstone inte direkt.
I många fall känner vi inte mer än ett lätt obehag som liknar en kramp, en liten spasm eller en lätt rädsla. Men hos vissa människor kan vissa symtom visa sig som kan få oss att anta att det finns en allergi mot el.
Å andra sidan, hos patienter med pacemakers och andra implanterbara enheter kan elektriska urladdningar orsaka tillfälliga störningar. Det finns dock inga rapporter om skador på utrustningen från dessa situationer.
Dessutom har man också kunnat koppla statisk elektricitet till ett tillstånd som kallas lipoatrophia semicircularis. Denna störning påverkar fettvävnaden och uppvisar hängande i den främre och laterala delen av låren. Det finns dock inte tillräckligt med forskning inom detta ämne.
Yrkesmässiga risker
Inom industriområdet finns det flera aktiviteter som kan generera eller ackumulera mängder elektrisk laddning. Till exempel cirkulation av en vätska med hög hastighet genom en rörledning, tömning av spannmål i en silo, målning med högtrycksförstoftare.
I detta avseende kan olika risksituationer för statisk elektricitet observeras i arbetsmiljöer. Till att börja med, om fenomenet inträffar mycket ofta, kan det generera en känsla av obehag som leder till arbetsobehag.
Samtidigt kan elektriska stötar vid vissa arbetsuppgifter innebära risker. Om en person till exempel arbetar på höga platser kan en sådan stöt leda till en plötslig rörelse som innebär fallrisk.
Liknande, i miljöer med risk för brand eller explosion, där det finns brandfarliga gaser eller ämnen (butan, propan, bensin, alkohol), samt detonerande material (krut, dynamit), kan en elektrisk gnista leda till en dödsolycka.
Förebyggande åtgärder
Den första och viktigaste åtgärden bör vara att eliminera möjligheten att generera statisk elektricitet. För detta ändamål är det ytterst viktigt att kontrollera de variabler som bidrar till rekombinationen av avgifter i arbetsmiljöer.
Detta beror på flera faktorer:
- Materialens ledningsförmåga: en isolator eller dålig ledare bidrar inte till cirkulationen av ackumulerade laddningar. Här är avledande material bättre.
- Arbetskläder: använd antistatiska tyger och undvik syntetmaterial.
- Avfuktare: i miljöer med hög relativ luftfuktighet tränger vattenmolekyler igenom material och ökar deras ledningsförmåga.
- Användning av antistatiska golv.
- Använd luftjoniseringsutrustning i arbetsutrymmen vid behov.
- Jorda elektriska apparater i kontakt med golvet.
Var försiktig med statisk elektricitet i rätt mått
På ett kontor eller i hemmet är beröring av föremål som producerar elektriska urladdningar ofta en orsak till obehag. Detta problem kan dock gå utöver en enkel olägenhet, eftersom det kan orsaka rörelser som kan skapa hem- eller arbetsrelaterade olyckor.
I en fabrik eller verkstad, där det finns farliga ämnen (giftiga, brandfarliga eller explosiva) kan riskerna vara större. Av denna anledning måste det finnas motsvarande förebyggande och skyddsåtgärder för arbetana, i enlighet med bestämmelserna i lagen.
Det är lämpligt att börja med en analys och utvärdering av de potentiella riskerna. Sedan kan man med nödvändiga åtgärder och mekanismer försöka kontrollera och minska de faktorer som genererar denna sorts urladdningar.
Slutligen, låt oss inte glömma den mänskliga faktorn. Utöver alla dessa åtgärder måste arbetarna ha kunskap om arbetsmiljönormer.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Banizi, P., Vidal, L., Montenegro, J., Aguerre, D., Vanerio, G., Antunes, S., Fiandra, D., Fiandra, H., Lupano, D., Fiandra, O. (2004). Interferencias electromagnéticas en pacientes con marcapasos y cardiodesfibriladores implantados. Revista Médica del Uruguay, 20(2): 150-160. http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-03902004000200010
- Cantalejo, M. (2017). El riesgo debido a la electricidad estática: ¿en qué consiste?, ¿cómo y cuándo se debe controlar?. Seguridad y salud en el trabajo, 91. 6-60. https://documentacion.fundacionmapfre.org/documentacion/publico/en/media/group/1093555.do
- Carpenter, D. O. (2015). The microwave syndrome or electro-hypersensitivity: historical background. Reviews on environmental health, 30(4), 217-222. https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/reveh-2015-0012/html
- Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el Trabajo. (2015). Riesgos debidos a la electricidad estática. INSST. https://www.insst.es/documentacion/catalogo-de-publicaciones/riesgos-debidos-a-la-electricidad-estatica
- Korpinen, L., Kuisti, H., Tarao, H., Virtanen, V., Pääkkönen, R., Dovan, T., & Kavet, R. (2016). Possible influences of spark discharges on cardiac pacemakers. Health Physics, 110(1), 1-10. https://journals.lww.com/health-physics/abstract/2016/01000/possible_influences_of_spark_discharges_on_cardiac.1.aspx
- Ovejero, R. (2014). Estudio del comportamiento de materiales textiles en relación con la electricidad estática [Tesis de grado]. Universidad de Salamanca, España. https://gredos.usal.es/handle/10366/127367
- Rivas, P. (2009). Riesgos producidos por la electricidad estática en el manejo de inflamables. Prevención Integral & ORP Conference. https://www.prevencionintegral.com/canal-orp/papers/orp-2009/riesgos-producidos-por-electricidad-estatica-en-manejo-inflamables
- Universidad de Valencia. (s. f.). Electricidad estática. Universidad de Valencia. Consultado el 19 de junio del 2024 https://www.uv.es/uvweb/servicio-prevencion-medio-ambiente/es/salud-prevencion/unidades/unidad-seguridad-trabajo/electricidad-estatica-1285900431978.html
- Williams, M. (2012). What creates static electricity?. American Scientist, 100(4), 316-323. https://www.jstor.org/stable/23223132