Micra: världens minsta ej inopererade pacemaker

Även om dess användning är begränsad till nya patienter och personer utan traditionella pacemakers är Micra en revolutionerande apparat på grund av sin lilla storlek och enkla installation.
Micra: världens minsta ej inopererade pacemaker

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Den kallas Micra. Bara namnet beskriver den fantastiska teknologin som finns i denna revolutionerande pacemaker, som snabbt förändrar livet för tusentals personer som har tillgång till denna apparat.

Fram tills nyligen opererades pacemakers in genom riskabel hjärtkirurgi. Med tiden har storleken på dessa apparater minskat, men de har alltid haft som mål att kontrollera patientens hjärtrytm. Det var i slutet av 2013 som företaget Medtronic visade upp ett nyskapande, något sofistikerat och revolutionerande framsteg i den medicinska världen.

Det var Micra – den minsta pacemaker världen skådat, och som även kan implanteras utan kirurgiska ingrepp.

Det är något fantastiskt som vi vill dela med dig.

Micra – slår med liv

Apparaten presenterades 2013, men det är känt att det kan ta lång tid att godkänna, marknadsföra och distribuera nya teknologier och läkemedel.

 • Micra fick CE-godkännande under 2015, vilket är när dess marknadsföring och distribution påbörjades inom EU.
 • Efter strikta tester uppvisade den stor effektivitet och pålitlighet jämfört med traditionella pacemakers. Något som är revolutionerande och som sedan dess har resulterat i hopp och goda resultat.
 • Amerikanska Food and Drug Administration (FDA) godkände Micra runt mitten av 2016. Hittills har implantaten uppvisat väldigt positiva resultat.
hjärtrytm

Kännetecken för världens minsta pacemaker

Pacemakern Micra är 24 mm lång – ungefär samma storlek som ett 1-euromynt. Mellan 2014 och 2015 godkändes den i globala tester, som i princip bekräftade den innovativa teknologin.

Följande är kännetecknen för denna pacemaker:

 • Det är en subkutan kapsel utan kapar eller batteri.
 • För att implantera den behöver man inte operera.
 • Den installeras i patientens hjärta via trans-kateterteknik, och passerar genom en ven i patientens ljumske tills den fästs i höger hjärtkammare.
pacemakern micra
 • Denna innovativa pacemaker håller sig på plats med små krokar på själva hjärtat. Inga kablar krävs.
 • Efter det börjar den skicka ut elektriska impulser för att bibehålla hjärtrytmen, vilket justeras efter patientens aktivitet.
 • Det är inte nödvändigt att sätta in en “kirurgisk ficka under huden”. Med andra ord märker ingen att patienten har en pacemaker, eftersom inget syns. Kapseln förblir stadigt “installerad” i själva hjärtat.
 • Snitt, ärrbildande sår och långa sjukhusvistelser är inte längre nödvändiga.

En stor förändring för hjärtpatienter

Denna nya teknologi är inte bara ett kliniskt framsteg. Vi får inte glömma den psykologiska påverkan som drabbar de som måste genomgå kirurgi för att implantera en pacemaker.

 • Apparaten sätts på plats på ett enkelt sätt som inte lämnar några ärr. Om det finns några problem kan den helt enkelt “ominstalleras”.
 • Enligt experter är Micra helt stabil efter att den installerats. Till skillnad från traditionella pacemakers skadar den inte hjärtvävnaden på något sätt.
 • Det är ett stort framsteg som ger läkare och patienter en lösning som både är enkel och säker.
pacemaker

Negativa aspekter att tänka på

Pacemakern Micra är en revolution i den kliniska världen och för hjärtpatienter. Läkare säger dock att det bara är början.

Vi rekommenderar att även läsa: Hur du överlever en hjärtattack om du är ensam

Vi hoppas att systemet kommer föra med sig lösningar för alla fall om några år. Det finns även hopp om att apparatens hållbarhet kommer förbättras med tiden.

Just nu har Micra följande begränsningar:

 • Den håller bara i tio år, varpå den måste ersättas.
 • En annan detalj att tänka på är att apparaten inte kan användas för väldigt överviktiga personer. Det finns stora begränsningar och mer framsteg måste göras för att garantera rätt resultat.
 • Vi får heller inte glömma att Micra inte kan installeras i patienter som redan har traditionella pacemakers.

De som inte kan dra nytta av denna teknologi måste för tillfället fortsätta med nuvarande metoder för att kontrollera sin hjärtrytm (som är lika effektiva).

Vi hoppas att forskning kommer göra framsteg inom de kommande åren för att ge enkla och effektiva svar på svåra problem, såsom hjärtsjukdom.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Salgado-Somoza, A., Zhang, L., Vausort, M., & Devaux, Y. (2017). The circular RNA MICRA for risk stratification after myocardial infarction. IJC Heart and Vasculature. https://doi.org/10.1016/j.ijcha.2017.11.001
 • Da Costa, A., Romeyer-Bouchard, C., Guichard, J. B., Gerbay, A., & Isaaz, K. (2016). Is the new Micra-leadless pacemaker entirely safe? International Journal of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2016.03.065
 • Ritter, P., Duray, G. Z., Steinwender, C., Soejima, K., Omar, R., Mont, L., … Reynolds, D. (2015). Early performance of a miniaturized leadless cardiac pacemaker: The Micra Transcatheter Pacing Study. European Heart Journal. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehv214
 • Kerwin, S. A., Mayotte, M. J., & Gornick, C. C. (2015). Transcatheter pacemaker implantation in a patient with a bioprosthetic tricuspid valve. Journal of interventional cardiac electrophysiology : an international journal of arrhythmias and pacing44(1), 89-90.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.