Spring mot dina rädslor och övervinn dem
Vi har alla varit väldigt rädda någon gång. I våra huvuden är rädslor något negativt, något man måste fly från.
Det är typiskt att det man inte borde göra är det man instinktivt gör ändå. Att fly från sina rädslor behöver inte vara den enda lösningen.
Att försöka fly är den enkla delen. Man kanske känner sig fri för tillfället men förr eller senare kommer dina rädslor tillbaka och då har du inte kommit undan, du har bara försökt fly från dem.
Erkänn att du har dina rädslor
Ett stort problem för många är att inte våga erkänna att man har gjort fel, att man inte är perfekta och att man är rädd. Man känner sig skamsen över att erkänna att man gråter. Det finns mycket man är tyst om eftersom man tror att andra ser en som svag och ömtålig.
Man är inte medveten nog att förstå att det som händer ger en kraft. Om du är ledsen, gråter och erkänner det så försvinner smärtan mycket snabbare. Om du gömmer undan det och försöker härda ut i ensamhet tar det bara längre tid.
Att erkänna att du är rädd är det första steget i att möta din rädsla.
Du kan inte fortsätta som du gör. Du kan inte undkomma din rädsla. Erkänn den! Det är det första steget mot att inte vara rädd i framtiden.
När du har erkänt dina fel kan du gå framåt och bemöta dem. Tänk hur mycket snabbare rädslorna försvinner när du erkänner dem – annars kommer de att paralysera dig i framtiden! Rädslor blockerar dig och hindrar dig från att gå framåt i livet. Det är dags att ändra på det.
Tro på dig själv
Det finns en fabel som säger följande:
Det var en gång en mus som alltid var rädd för en katt. En trollkarl uppenbarade sig då och förvandlade musen till en katt. Men då började denna katt bli rädd för hunden. Efter att sedan ha förvandlats till en hund började den bli rädd för pantern.
Trollkarlen förvandlade musen åter till en mus och sade: “Inget jag har gjort för dig har hjälpt för du kommer alltid att ha hjärtat av en mus”.
Vad är du egentligen rädd för? Kanske faktumet att du flyr från dina rädslor har fått dig att glömma vad du verkligen är rädd för. Det är möjligt att denna rädsla bara finns i ditt huvud, men eftersom du inte har kunnat bemöta den finns den kvar.
Du måste tro på dig själv, vara säker på att du kan överkomma din rädsla. En rädsla är bara ett ord, en negativ känsla som kan omvandlas till en positiv.
Det kommer inte att vara fallet om du alltid lever med rädsla. Det är såklart sant att möta en stark rival inte är enkelt, men ej heller omöjligt. Har du inte stött på värre saker i livet?
Var inte rädd. Du klarar det.
Se dina rädslor i ögonen
Det finns ett ordspråk som säger att ens rädslor blir mindre när man ser dem i ögonen. Ett trick är därför att stänga ögonen och föreställa dig att du har en orm framför dig.
Lär dig att hindra ormen från att växa, och att om du försöker fly så följer den efter dig. Men Om du tittar den strängt i ögonen så kommer den att bli allt mindre.
Många gånger i livet måste man se ett problem i vitögat för att lösa det. Detsamma gäller med din rädsla. Om du försöker fly så kommer den att växa, men den kommer att bli mindre om du bemöter den.
Du måste vara modig! Du bör vara modig!
Läs gärna denna artikel innan du går: Intelligens är att ignorera det som inte spelar någon roll
Man kan komma över all rädsla; problemet finns inom en själv. Rädslan är egentligen en möjlighet för dig att utvecklas, för att växa. Se din rädsla i ögonen och tro på dig själv.
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Adolphs, R., Tranel, D., Damasio, H., & Damasio, A. (1995). Fear and the human amygdala. The Journal of Neuroscience, 15(9), 5879–5891. https://doi.org/10.1523/jneurosci.15-09-05879.1995
- Gullone, E. (2000). The development of normal fear. Clinical Psychology Review, 20(4), 429–451. https://doi.org/10.1016/s0272-7358(99)00034-3
- Olsson, A., & Phelps, E. A. (2007). Social learning of fear. Nature Neuroscience, 10(9), 1095–1102. https://doi.org/10.1038/nn1968
- Tovote, P., Fadok, J. P., & Lüthi, A. (2015). Neuronal circuits for fear and anxiety. Nature Reviews Neuroscience, 16(6), 317–331. https://doi.org/10.1038/nrn3945