Sötningsmedlet erytritol: är det skadligt för hälsan?

Erytritol är ett sötningsmedel som i allt högre grad används som sockerersättning. Men är det så bra som det sägs eller kan det vara skadligt för din hälsa?
Sötningsmedlet erytritol: är det skadligt för hälsan?
Elisa Martin Cano

Granskad och godkänd av läkare Elisa Martin Cano.

Senaste uppdateringen: 11 december, 2022

Sötningsmedlet erytritol har blivit populärt på marknaden de senaste åren. Det finns i många av de lågkalori- eller sockerfria produkter som vissa människor dricker vardagligen.

Även om det har presenterats som ett alternativ till traditionellt bordssocker, är det inte allt som står rätt till med detta ämne. Vilka är nackdelarna? I dagens artikel tar vi en närmare titt.

Vad är erytritol?

Erytritol är en sockeralkohol. Det är ett naturligt sötningsmedel som erhålls från jäsning av sockerarter. Egenskapen hos detta sötningsmedel är att kroppen absorberar det långsamt, och liknande är även insulinsvaret långsamt.

Det innebär att det är en produkt som får blodsockernivåerna att stiga långsamt eller inte påverkas alls, dvs det skapar inga höga blodsockertoppar. Kroppens svar på sötningsmedlet gör det lämpligt för till exempel diabetespatienter.

Personer med detta tillstånd har svårt att bearbeta glukos i blodet, varför produkter som ökar mängden glukos på ett kontrollerat och minimalt sätt är de mest lämpliga för dem. Därför skulle sötningsmedlet erytritol kunna vara ett alternativ, eftersom det enligt studier inte förändrar insulinet men ändå är praktiskt taget lika sött som bordssocker.

erytritol
Sötningsmedlet erytritol är lämpligt för diabetespatienter. Så länge du konsumerar det med måtta kan det vara ett alternativ till vanligt socker.

I vilka livsmedel finns sötningsmedlet erytritol?

Som vi redan har nämnt finns det många produkter på marknaden som innehåller detta sötningsmedel. Några av de vanligaste är till exempel:

  • Sockerfritt tuggummi
  • Sockerfri eller diabetesmat
  • Livsmedel som marknadsförs som lätta

Dessutom kan det också finnas i vissa livsmedel naturligt, såsom fermenterad soja, vin och vissa svampar. Det produceras också av vissa frukter som vattenmelon eller päron. Med andra ord är det ett ganska vanligt förekommande ämne.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar att läsa: Vitt, brunt och muscovadosocker: Likheter och skillnader

Vilka är fördelarna och nackdelarna?

Som vi nämner ovan finns det en del fördelar av att använda erytritol. Bland annat det faktum att diabetiker kan konsumera det, och att det är ett bra alternativ för människor som försöker gå ner i vikt. Ämnet innehåller mindre än 0,2 kilokalorier per gram, varför det är ett bra alternativ för sötning om man vill hålla vikten.

Allt är dock inte fördelaktigt när det kommer till detta sötningsmedel. Som med andra liknande produkter är nyckeln att endast konsumera det med måtta. Faktum är att det i vissa fall kan orsaka biverkningar att äta erytrtiol. Vi berättar mer om dem nedan.

1. Biverkningar av sötningsmedlet erytritol: Gaser och uppblåsthet

De vanligaste biverkningarna av fermenterade sockerarter inkluderar gaser, obehag och uppblåst mage. Detta beror på att sockeralkoholer, som är fermenterade produkter, inte kan brytas ned normalt av de matsmältningsenzymer som finns i magen.

Däremot kan mikroorganismer i tarmen bryta ner fermenterade sockerarter som erytritol till enklare sockerarter, vilka är de som kroppen sedan absorberar. Detta leder därför till en ökning av antalet mikroorganismer som finns i matsmältningssystemet.

Hos personer med stabil mikrobiota och inga hälsoproblem kan konsumtionen av dessa produkter vara fördelaktigt för att hålla balansen av tarmmikroorganismer i balans. Erytritol kommer dock inte bara att öka mängden “bra” mikroorganismer i tarmen.

Om man har en obalans i sin mikrobiota kommer också antalet patologiska bakterier och mikroorganismer att öka. Följaktligen, vid nedbrytning av erytritol, kan dessa mikroorganismer orsaka gaser, uppblåsthet i buken och obehag.

Därför bör personer med tarmsjukdomar såsom irriterad tarm, Crohns sjukdom och gastrit inte konsumera så mycket av detta ämne. Symtomen kommer för dessa att vara allvarligare.

buksmärtor
Människor med sjukdomar som påverkar matsmältningssystemet kan få biverkningar av att äta erytritol.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa det här också: Äppelcidervinäger för att sänka kolesterol och blodsocker

2. Erytritol och viktminskning

Vi har redan lyft fram att detta sötningsmedel finns i “lätta” produkter och produkter med lågt sockerinnehåll, som många människor på diet väljer att konsumera för att gå ner i vikt på egen hand. Men är det verkligen effektivt?

När vi konsumerar bordssocker eller annat kaloririkt socker aktiverar kroppen en rad processer. När den bland annat upptäcker konsumtion av kalorier, aktiverar den produktionen av vissa hormoner med en mättande effekt. Detta är dock inte fallet med erytritol.

Kroppen bearbetar inte erytritol som vanligt socker. Det betyder att dessa mättnadshormoner inte frisätts. Detta innebär att när man äter många livsmedel som innehåller detta ämne, känner man sig ofta inte mätt, och tenderar att känna sig hungrigare än normalt.

Med andra ord, behovet av att småäta mellan måltiderna ökar, vilket går emot effekten av viktminskning. Så även om det är “lätta” produkter man äter, är ett överdrivet intag av dem skadligt vad gäller kroppsvikten.

3. Diarré

Intag av höga koncentrationer av erytritol kan orsaka diarré. Detta visar en studie i European Journal of Clinical Nutrition där ett intag av 20 till 25 gram av ämnet genererar detta symptom hos små barn.

Diarré kan dessutom åtföljas av svåra gastrointestinala symtom och generera en laxerande effekt. I denna mening rekommenderas alltid försiktig användning av erytritol.

Vad man ska komma ihåg om sötningsmedlet erytritol

Bland de sötningsmedel som man använder som ersättning för bordssocker är erytritol ett av de mest tillrådliga. Även om det är ett fermenterat socker, är biverkningarna det ger i matsmältningssystemet mindre än de som orsakas av andra liknande sötningsmedel. Dessutom är dess låga glykemiska index en fördel för personer som lider av diabetes.

Slutligen måste vi komma ihåg att viktminskning alltid bör göras ansvarsfullt och, så långt det är möjligt, övervakas av en specialist. Missbruka inte lätta produkter eller så kallade sockerfria produkter som kan leda till andra biverkningar, såsom oavsiktlig viktökning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Escobedo Brevis AA. Evaluación de la fermentación de los distintos tipos de endulzantes utilizados en la dieta por lactobacillus ssp. Universidad Andrés Bello (Chile); 2015.
  • Herrero Carrasco J, de Villalonga Smith. (2016). Efectos de la utilización de Stevia en la dieta sobre la población diabética. Universitat de les Illes Balears
  • Ruiz-Ojeda FJ, Plaza-Díaz J, Sáez-Lara MJ, Gil A. Effects of Sweeteners on the Gut Microbiota: A Review of Experimental Studies and Clinical Trials [published correction appears in Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):468]. Adv Nutr. 2019;10(suppl_1):S31‐S48. doi:10.1093/advances/nmy037
  • Hootman KC, Trezzi JP, Kraemer L, et al. Erythritol is a pentose-phosphate pathway metabolite and associated with adiposity gain in young adults. Proc Natl Acad Sci U S A. 2017;114(21):E4233‐E4240. doi:10.1073/pnas.1620079114
  • Quintanilla, Rosa. (2018). Determinación del consumo de edulcorantes, estado nutricional y estilos de vida en diabéticos del centro de salud centro histórico Nº1 de la ciudad de Quito, 2017. Disponible en: http://repositorio.utn.edu.ec/handle/123456789/7866
  • K. Regnat, R. L. Mach, & A. R. Mach. (2018). Erythritol as sweetener—wherefrom and whereto? Appl Microbiol Biotechnol. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5756564/
  • E Jacqz-Aigrain, Et al. (2015). Gastrointestinal tolerance of erythritol-containing beverage in young children: a double-blind, randomised controlled trial. DOI: 10.1038/ejcn.2015.4

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.