Smärta i vulvan: vad du bör veta om det

Har du en svidande känsla i området vid vaginan? Det kan vara så att smärtan orsakas av ett tillstånd vid namn vulvovestibulit. Idag vill vi berätta vad det är och hur man behandlar det.
Smärta i vulvan: vad du bör veta om det

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Smärta i vulvan är en svidande, pulserande känsla som orsakas av en inflammation i kvinnans genitalier. Dessvärre drabbas runt 16% av den kvinnliga befolkningen, och idag vill vi berätta om detta tillstånd.

Låt oss ta reda på hur tillståndet vulvovestibulit, eller vestibulit, kan påverka ens livskvalitet och sexliv. Vi vill även ge dig några hjälpsamma råd angående hur man kan hantera det.

När bör man träffa en läkare?

Kvinna med smärta i vulvan

Vaginan är ett av de mest sårbara områdena hos kvinnan och kan lätt bli irriterad eller drabbas av svampinfektioner.

Det kan finnas många anledningar till smärta i vulvan, såsom att vara för hårdhänt med toalettpappret och allergi mot latex (kondomer).

Det är viktigt att veta huruvida man bör träffa sin gynekolog, för tidig diagnos är mycket viktigt.

Symptom på smärta i vulvan

Anledningen till att vestibulit anses vara en kronisk smärta är att den varar i runt tre månader. Tala därför omedelbart med din läkare om du har följande symptom i mer än några dagar.

  • Sveda: vanligtvis tillsammans med en stickande eller pulserande smärta.
  • Klåda som du inte kan lindra på något sätt (såsom att tvätta området med en lämplig tvål).
  • Smärta vid sexdetta är vanligt hos kvinnor med vestibulit.

Låt oss tydliggöra att dessa symptom kan vara kroniska eller endast inträffa vid specifika tillfällen, såsom när man vidrör området eller vid sex.

Men om de inte försvinner så måste du tala med en läkare. Denne kan ställa en diagnos och ge dig behandling så att du kan bota tillståndet så snart som möjligt.

Orsakerna till smärta i vulvan

P-piller kan orsaka smärta

Vestibulit kan vara en bieffekt av preventivmedel såväl som en varning för en underliggande sjukdom.

Enligt vissa studier är följande några av de vanliga utlösande faktorerna för smärta i vulvan:

Dessa är bara några av de möjliga orsakerna till vestibulit och som kan leda till vaginism – alltså ofrivilliga sammandragningar av musklerna i vaginan.

Dessa är ofta resultatet av ångest över den väntade smärtan vid sexuellt umgänge.

Möjliga behandlingar

Du behöver inte oroa dig om du gått till läkaren med dina problem och diagnostiserats med vestibulit. Det finns många behandlingar för detta tillstånd.

Om det finns tydliga tecken på ångest på grund av att man väntar sig smärta vid sex så bör man överväga terapi. Det kan göra otrolig skillnad.

Men vad händer om problemet är externt? Som tur är finns det alternativ som smärtlindrande och antiinflammatoriska krämer man kan prova. Om fallet är allvarligare, som vid endometrios, bör man dock överväga kirurgi.

Ett problem med en lösning

Kvinna hos gynekologen

Du kan få svar på dina frågor om du talar med en expert.

Som du kan se finns det många lösningar på vestibulit och smärta i vulvan. Kom ihåg att varje person är unik och att orsakerna kan skilja sig. Vad du än gör ska du inte försöka dölja det eller förbli tyst.

Du kan bli av med ditt obehag så länge du talar med en expert och påbörjar behandlingen. Det är även viktigt att genomgå en årlig gynekologisk undersökning. Låt en expert ta hand om dig och komma fram till lösningar på eventuella problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García-Pérez, H., & Harlow, S. D. (2010). Cuando el coito produce dolor: una exploración de la sexualidad femenina en el noroeste de México. salud pública de méxico52(2), 148-155.
  • Gómez-Sánchez, P. I., Chalela, J. G., & Gaitán-Duarte, H. (2016). Vulvodinia: clasificación, etiología, diagnóstico y manejo. Revisión sistemática de la literatura. Revista colombiana de obstetricia y ginecología58(3), 222-231.
  • Vieira-Baptista, Pedro, & Silva, Joana Lima. (2016). Alterações à classificação da dor vulvar persistente: (vulvodinia). Acta Obstétrica e Ginecológica Portuguesa10(1), 12-14. Recuperado em 03 de abril de 2019, de http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1646-58302016000100003&lng=pt&tlng=pt.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.