Slow gardening: Låt trädgården växa fram långsamt
Konceptet slow gardening säger inte mycket om vad det egentligen betyder, som i själv verket går utöver vad du kan eller bör göra när det gäller växtvård.
I detta avseende innebär det en rörelse eller trend som utgör en hel livsfilosofi, som inte bara har att göra med beskärning, vattning och omplantering. Men för att gå från det ena till det andra måste du naturligtvis följa vissa principer. Läs vidare så berättar vi mer om konceptet slow gardening och hur du låter din trädgård växa fram långsamt.
Vad är slow gardening
Slow gardening initierades av Felder Rushing, en amerikansk trädgårdsodlare, som skrev flera böcker om detta och relaterade ämnen. Han har också en personlig blogg, där han ger råd om växt och odling.
Denna rörelse hämtar inspiration från slow food-rörelsen, som den delar några principer med, som är gemensamma för det som idag i allmänhet kallas slow life. Dessa principer syftar till att vända eller bekämpa den naturliga benägenheten att ha bråttom, vilket är väldigt vanligt förekommande i västvärlden.
Det förespråkas alltså att vi hela tiden ska ge oss själva den tid som behövs för att njuta av de saker vi gillar och vara medvetna om vilka vi är, var vi är och vad vi gör. Och detta omfattar de olika aspekterna av våra liv, alltifrån att klä på oss och läsa långsamt till att dekorera huset med totalt lugn som en resa vi tar steg för steg.
Så väljer du växter för slow gardening
När det gäller växter är så klart filosofin eller livssynen vad som styr ditt urval. För en långsam trädgårdsskötsel bör du fokusera all uppmärksamhet och alla sinnen på det du gör i trädgården.
För att förtydliga, så kan dessa principer tillämpas på alla typer av grödor: stora träd, blommande buskar, grönsaker, frukter, gräsmattor och bonsaiträd. Tanken är inte bara att odla eller ha en trädgård, utan att njuta av varje uppgift, respektera tiden som förflyter däremellan och värdesätta den kvalitetstid du tillbringar utomhus.
Därför tänker vi i långsamt trädgårdsarbete inte så mycket på den visuella aspekten eller resultatet som vi kommer att se i slutet, när vi väl avslutat arbetet. Tanken är att fokusera på processen snarare än slutprodukten.
Kort sagt, förstå att allt tar tid att gro, växa och mogna. Och ett av de bästa sätten att veta detta är att plantera ett frö, vattna det, se det växa, lite i taget, varje dag, tills det blir en buske eller ett träd, stort och starkt.
Fördelar med långsam trädgårdsskötsel
Med slow gardening försöker vi återställa eller stärka vår kontakt med naturen, samtidigt som trädgårdsskötseln ger oss en chans att njuta av en stund av komfort och växternas skönhet.
Det finns också andra fördelar med slow gardening:
- Du får chansen att plantera dina egna grönsaker och frukter. Detta säkerställer ekologiska och hälsosammare grödor utan bekämpningsmedel.
- I allmänhet ger trädgårdsarbete hälsofördelar som att minska stress. Mer så när du går det långsamt.
- Slow gardening är en aktivitet som på ett speciellt sätt hjälper oss att vara fullt medvetna om vad vi gör. Det låter oss också återknyta kontakten med oss själva och vår miljö.
- Det främjar vår känslighet för biologisk mångfald.
- Dessutom lär det oss att ta ansvar för vad vi gör och med andra levande varelser. I det här fallet växterna, insekterna och fåglarna som kommer till trädgården.
- Enligt forskning från University of South Bohemia bidrar långsam trädgårdsskötsel till att minska industrialiserat jordbruk, liksom användningen av giftiga produkter och transportmedel, även i liten skala.
- I en annan, svensk studie visar resultaten att the slow flower movement, en rörelse som liknar långsam trädgårdsskötsel, ger hållbara värden. Det bidrar dessutom till lokal kultur och landskapsarkitektur.
Hur odlar man långsamt?
Det är viktigt att förtydliga att långsam trädgårdsskötsel inte innebär att göra om eller helt förändra trädgården. Det finns inte heller något behov av att göra något alltför ingående.
Några få växter, något litet, kan hjälpa till att nå målet: dvs. att fokusera på här och nu. Låt oss ta en titt på några andra tips
Tålamod är nyckeln till slow gardening
Allt handlar om små förändringar i arbetssättet. Därför är den första rekommendationen Felder Rushing ger i sin bok att inte överföra daglig stress till trädgården, utan att utöva tålamod.
Respektera tiden
Varje gröda tar sin egen individuella tid på sig att gro, växa och blomma. Vi måste vara medvetna om detta och se hur växterna växer gradvis. Vi bör inte försöka påskynda processen med gödningsmedel.
Dessutom, genom att plantera olika arter efter varje årstid kommer dessa att utvecklas på ett hälsosamt sätt. Det bästa är att vi kommer att kunna njuta av en trädgård med växter som blommar året runt.
Växtsorter
Du kan inkludera flera olika sorters växter i en långsam trädgård:
- Prydnadsväxter, som är attraktiva för ögat.
- Inkludera även blommande eller andra aromatiska arter.
- Skuggträd: storleken på dessa beror på det tillgängliga trädgårdsområdet.
- Ätbara grönsaker: till exempel basilika, paprika och tomat, som kan komplettera våra måltider.
Använd inhemska arter i din långsamma trädgård
Dessa är lämpliga för en långsam trädgård. De är inte bara mer motståndskraftiga eftersom de tillhör just ditt klimat, utan du slipper samtidigt pressen att försöka få arter som inte är hemmahörande i området att blomstra.
Naturliga gödselmedel
Istället för kemiska produkter kan du förbereda dina egna organiska gödselmedel. För detta kan du använda resterna av bland annat frukt och grönsaker, kaffe och äggskal. Allt du behöver är en trälåda där du deponerar det naturliga avfallet du genererar.
Använd manuella verktyg i din långsamma trädgård
Inga beskärare eller elektriska sågar eller blåsmaskiner för nedfallna löv. För ett långsamt trädgårdsarbete bör du använda manuella verktyg som är tysta.
Detta förstärker tanken att du ska ta det lugnt med allt. Dessutom får du lite mer fysisk träning med en hacka och en kratta.
Vilda djur och växter
En trädgård är ännu vackrare när det finns ett överflöd av vilda djur. Men för att locka till sig pollinerande djur (fåglar, nyckelpigor, fjärilar och bin) behöver vi inte bara blommande växter, utan gärna också lite mat och små utrymmen för att tillhandahålla livsmiljöer för dessa arter.
Slow gardening kräver uthålligt arbete
Det sista rådet Felder Rushing ger är att det att vara långsam är inte att vara lat. Vi måste arbeta kontinuerligt, om än i vår egen takt och i vår egen kapacitet. Det som är bra är att detta också innebär att vara ute i trädgården.
Njut av det långsamma arbetet
Att utföra långsamt trädgårdsarbete innebär bland annat att göra något med egna händer och i enlighet med våra egna förväntningar och behov. Det finns alltså ingen enskild regel för vad vi kan ta med.
Det enda vi bör vara tydliga med är att vi ska njuta av processen, liksom dofterna och färgerna. Vi kan alltså införliva många olika arters blommor och växter, såväl som olika element: en bänk, en fontän, ett vattenfall, gångvägar; alltid med respekt för växternas utrymme.
Allt detta tillsammans hjälper oss att njuta av tiden vi är där, borta från andra saker. Naturligtvis måste vi glömma bort våra elektroniska apparater när vi går till vår trädgård; vad är annars vitsen?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Love , J. (2012). Reading fast and slow: The speed at which our eyes travel across the printed page has serious (and surprising) implications for the way we make sense of words. The American Scholar – JSTOR, vol. 81(2). Disponible: https://www.jstor.org/stable/41435187
- Rushing, F. (2011). Slow gardening: a no-stress philosophy for all senses and all seasons. Vermont-USA, Chelsea Green Publishing Company.
- Šitnerová, S. (2017). Sociedad acelerada y movimiento lento. Budějovice- República Checa: Universidad de Bohemia del Sur České.
- Thörning, R., Ahlklo, A., & Spendrup, S. (2022). The slow flower movement – exploring alternative sustainable cut-flower production in a swedish context. Heliyon, Volume 8(10), e11086.
- Tranter, P. & Tolley, R. (2020). Slow Cities: conquering our speed addiction for health and sustainability. Amsterdam -Netherlands, Elsevier.
- Tranter, P. & Tolley, R. (2020). Introduction: changing cultures of speed (3–37). Slow Cities. doi: 10.1016/B978-0-12-815316-1.00001-0.