Slipp besvärande fotlukt på naturlig väg

21 mars, 2019
Fotlukt kan vara pinsamt och obekvämt. Här ger vi råd på hur du kan bekämpa dålig fotlukt.

Dålig fotlukt kan orsakas av förekomsten av svamp, opassande skor, överdrivet svettande, nervösa och stressande situationer, metaboliska eller hormonella störningar eller en dålig diet. Idag tänker vi nämna några huskurer som är naturliga, ekonomiska och enkla att tillreda. Samtidigt som vi ger allmänna råd i kampen mot dålig fotlukt genom att gå direkt på orsakerna.

Vi rekommenderar dig att samtidigt som du använder dessa naturliga huskurer också konsulterar en doktor eller dermatolog – speciellt om du lider av kroniska problem med dålig fotlukt. Kom ihåg att vissa mediciner och viss mat också kan orsaka överdriven svettning och dålig lukt, men det borde bara vara tillfälligt och borde försvinna i samband med att intaget av dem upphör.

Fotmask i lera

Vi har tidigare rekommenderat lermasker för att försköna huden och lindra värk orsakad av inflammation men de kan också fungera för att slippa dålig fotlukt. Du kan använda grön eller röd lera som du blandar med varmt vatten tills det blir en oljig pasta. Smörj sedan in fötterna med blandningen och låt masken sitta i 20 minuter. Tvätta sedan fötterna med varmt vatten. Eftersom att lera lätt torkar ut huden kan du ta och smörja in fötterna efteråt med mandelolja eller fuktande kräm.

Använd fotmask en till två gånger i veckan, tillsammans med följande huskurer.

Eteriska oljor

Eteriska oljor är terapeutiska och behagliga tillgångar för att förebygga dålig fotlukt. Det räcker med att blanda några droppar eterisk olja med en vegetabilisk olja (oliv, sesam, mandel, solros etc). Det går också att blanda dem med din dagliga fuktkräm.

Tea tree eterisk olja är den olja vi väljer i första hand för att bli av med eventuell svamp eller bakterier som kan skapa den dåliga lukten. Du kan kombinera med eterisk citronolja som är sammandragande och renande förutom att den luktar gott.

Du kan också använda eterisk lavendelolja som är rengörande och avslappnande.

lavendel

 Gå barfota

Att gå barfota i naturliga miljöer så som sand och hav, gräs, fuktig mark eller i sjöar och älvar är det bästa sättet för fötterna att svettas och frigöra giftiga ämnen.  Detta stärker och förbättrar den allmänna blodcirkulationen i kroppen.

Gör detta helst en halvtimma på morgonen eller eftermiddagen. Rengör och täck dina fötter efteråt. Om du motionerar så här kommer du att upptäcka förtjänster som inte bara har med dina fötter att göra utan med hela din allmänna hälsa.

fötter på sandstrand

Fotbad för att motverka fotlukt

Fotbad är härliga och varmt vatten är en lätt ordnad antik huskur. Du kan lägga till bikarbonat i vattnet, vilket hjälper att ta bort försurning och gifter från undersidan av fötterna och det gör blodet mer basiskt. Du kan också använda havssalt med stora kristaller. Det är mycket avslappnande och hjälper att minska svullnad i fötterna.

Blanda först 2 skedar bikarbonat eller havssalt i vattnet, som bör vara så varmt som du klarar av. Låt fötterna därefter ligga i blöt i minst en halvtimma. Om vattnet börjar kallna så kan du tillsätta mer hett vatten.

Ta ett fotbad varje dag innan sänggående eller variera dem med de andra huskurerna.

Fotbad för att motverka fotlukt

Svavel eller borsyra i skorna

Du kan förebygga dålig fotlukt genom att sätta lite borsyra eller pulversvavel i dina skor. Detta förhindrar överdriven svettning och svamp. Sätt bara en nypa i var sko och se till att det inte kommer i kontakt med barn eller husdjur. Tvätta dina händer noga efteråt.

Allmänna råd vid dålig fotlukt

Dessa allmänna råd kan hjälpa dig att förebygga dålig fotlukt:

  • Använd en välventilerad sko, speciellt i på sommaren eller när du motionerar.
  • Använd sockar av naturfiber såsom bomull och undvik syntetiska blandningar.
  • Drick vatten mellan måltiderna, minst 6 glas per dag.
  • Ät en balanserad kost som är rik på rawfood (till exempel frukt, sallad, juicer, groddar etc)
  • Vädra dina skor när du använt dem och undvik att använda samma skor på några dagar.

Ara, K., Hama, M., Akiba, S., Koike, K., Okisaka, K., Hagura, T., … Tomita, F. (2006). Foot odor due to microbial metabolism and its control. Canadian Journal of Microbiology. https://doi.org/10.1139/w05-130

Hagura, T., Koike, K., Kamiya, T., Okisaka, K., Tomita, F., Hama, M., … Ara, K. (2006). Foot odor due to microbial metabolism and its control. Canadian Journal of Microbiology. https://doi.org/10.1139/w05-130

Taylor, N. A. S., Caldwell, J. N., & Mekjavic, I. B. (2006). The sweating foot: Local differences in sweat secretion during exercise-induced hyperthermia. Aviation Space and Environmental Medicine.