Leverskada orsakad av alkohol; 5 tips för förbättring
För stor konsumtion av alkohol har olika effekter på kroppens huvudsakliga system, framförallt de som deltar i matsmältning och ämnesomsättning. De giftiga beståndsdelarna i alkohol absorberas under matsmältningen och filtreras sedan ut av levern för att förhindra att de påverkar kvaliteten på blodet, vilket resulterar i en leverskada.
Detta organ må vara designat för att ämnesomsätta 90% av alkoholen tack vare ett enzym vid namn dehydrogenas, men dess funktion kan störas av för mycket gifter.
Utdragen utsättning för dessa typer av substanser kan förändra leverns cellstruktur och orsaka problem med smältningen av fett.
I sin tur kan denna skada på cellerna orsaka försämring som över tid kan orsaka svår sjukdom och påverka din livskvalitet.
Även om det får lite uppmärksamhet är detta organ ansvarigt för vitala funktioner såsom avgiftning och nedbrytning av fett och protein, samt för att bibehålla nivåerna av vissa hormon.
De goda nyheterna är att det finns vanor och rekommendationer som hjälper dig att skydda levern från de negativa effekterna hos dessa drycker och andra källor för gifter.
Låt oss lära oss om dem.
1. Håll koll på vad du äter om du har en leverskada
En balanserad kost med lite fett är en av de viktigaste sakerna att ha i åtanke för att förebygga leverskada.
Kosten spelar en viktig roll i avgiftningsprocessen och kan verka för eller mot leverns funktioner.
En daglig kost med mycket vatten, antioxidanter och vitaminer stimulerar elimineringen av gifter och förebygger cellulär nedbrytning.
Några rekommenderade livsmedel är:
- Röda frukter
- Äpplen
- Gröna grönsaker
- Vattenmelon
- Citrusfrukter
Att äta färre processade livsmedel, mindre animaliskt protein och mindre rött kött är också fundamentalt.
Det är okej att äta detta någon gång ibland, men det bästa är att undvika dem i några veckor för att minska bördan som detta organ tvingas utstå när det finns för mycket gifter i kroppen.
2. Drick mer vatten
Att dricka 6-8 glas vatten om dagen är viktigt för hälsosam avgiftning och eliminering av vätskor.
Likt andra organ behöver levern stora kvantiteter av denna vätska för att fungera optimalt.
Det är även ett bättre alternativ än läsk och söta drycker som kan verka återfuktande, men som bara är ytterligare en källa för gifter.
3. Undvik hydrogenerade fetter
Hydrogenerade fetter och för mycket mättade fetter är dåligt för leverhälsan och leder till en åkomma som kallas fettlever.
Regelbunden konsumtion stör dess funktion och gör den mer sårbar för alkohol- och giftskador.
De kan hittas i margarin och vissa oljor, inklusive:
- Majsolja
- Sojaolja
- Canolaolja
- Safflorolja
4. Ta kokosolja
Att ta en sked kokosolja varje dag skyddar levern från gifter och bakterieinfektioner.
Den innehåller 92% triglycerider med medellånga kedjor, 6% enkelomättade fetter och 2% fleromättade fetter, som tillhandahåller fördelar för detta organ.
Den har även antiinflammatoriska och antibiotiska egenskaper som minimerar de negativa effekterna från alkoholhaltiga drycker, cigaretter och miljögifter.
5. Kur med citron och olivolja
Citron med olivolja är en traditionell kur som hjälper till att rensa levern och gallblåsan.
Den är 100% ekologisk och kan tack vare sitt höga innehåll av antioxidanter främja elimineringen av avfall samtidigt som den motverkar leverskada som orsakas av alkohol.
Du bör dricka den varje dag innan frukost och äta en hälsosam kost med få kalorier.
Ingredienser
- 1 sked olivolja
- Saften från 1/4 citron
Beredning
- Pressa citronen, tillsätt olivoljan till saften och drick omedelbart.
- Efter en halvtimme ska du dricka ett glas ljummet vatten och äta frukost.
- Upprepa varje dag i tre veckor.
- Du kan även göra kuren ännu starkare genom att inkludera en pressad vitlöksklyfta.
Att börja följa dessa vanor kan minimera leverskada från alkohol efter en kväll på stan.
Givetvis kommer effekterna endast bibehållas om du gör ditt bästa för att undvika dessa drycker och anamma en hälsosam livsstil.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Choi, S. S., & Diehl, A. M. (2017). Alcoholic liver disease. In Handbook of Liver Disease. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-47874-8.00008-0
- Sherlock, D. S. (1994). Alcohol and The Liver. The Journal of The Royal Society for the Promotion of Health. https://doi.org/10.1177/146642409411400212
- Parry, C. D., Patra, J., & Rehm, J. (2011). Alcohol consumption and non-communicable diseases: Epidemiology and policy implications. Addiction. https://doi.org/10.1111/j.1360-0443.2011.03605.x