Skadliga skönhetsprodukter du borde sluta använda

Skadliga skönhetsprodukter du borde sluta använda
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Skönhetsprodukter är viktiga för frisk hud, men det finns tyvärr skadliga skönhetsprodukter som inte är säkra eller så fördelaktiga som du kanske hade trott.

Kom ihåg att naturliga produkter som är fria från kemikalier alltid är bäst. Ett dåligt beslut kan ibland leda till ödesdigra konsekvenser för hälsan.

Produkter med butylhydroxianisol (BHA)

Det finns många produkter som använder ingredienser som BHA, men de är skadliga skönhetsprodukter. Det har i uppgift att konservera och stabilisera andra ingredienser, och är därför vanligt i flera olika produkter.

Du kan se hur mycket det används genom att titta på produktetiketter. BHA finns ofta i produkter för att återfukta kroppen och läpparna, samt vissa medicinska behandlingar. Problemet är att BHA är skadligt för det endokrina systemet och studier har länkat det till vissa typer av cancer.

Parabener

Tre flaskor med parabener

Parabener är väldigt vanliga i kroppslotions och skönhetsprodukter. Det förhindrar att svamp och bakterier växer och sprider sig, men har många bieffekter. Man har bland annat forskat om parabener i kosmetika detta vid Lunds universitet.

Parabener är kopplade till hormonproblem och bröstcancer.

 • Välj ekologiska alternativ som använder naturliga medel mot svamp som E-vitamin och citronsyra.

Retinylpalmitat

Retinylpalmitat fås genom vitamin A, men vissa specialister associerar det med tumörväxt. Var försiktig när du köper en kräm, lotion eller solkräm med vitamin A. Se till att retinylpalmitat inte finns på listan.

Trietanolamin

Naturlig kräm

Du kan hitta det i produkter som mascara och kroppslotions, och det har i uppgift att balansera pH-nivåerna. Det är med på vår lista eftersom det irriterar respirationssystemet samt huden. Studier har även länkat det till cancer. När du ska köpa en skönhetsprodukt, se till att den inte innehåller trietanolamin.

Du kan även välja att göra din egen kroppslotion:

Ingredienser

Tillredning

 • Lägg först jojobaoljan, kokosoljan, bivaxet och sheasmöret i en glasskål och smält ingredienserna med en panna.
 • När alla ingredienserna har smält blandar du med en träsked.
 • Ta därefter av det från värmen, lägg till vaniljextrakt och blanda allt ordentligt.
 • Förvara sedan blandningen i en glasburk eller plastburk och du har din hemmagjorda vaniljlotion!

Skadliga skönhetsprodukter med ftalater

Skadliga skönhetsprodukter som exempelvis parfymer med ftalater

Parfymer med citrusdoft har ofta en komponent som kallas “ftalater”, som inte alls är rekommenderade för din hälsa.

Du kanske tror att parfymen innehåller citron medan du egentligen bara luktar kemikalier.

Om du har en citrusparfym borde du kolla etiketten ordentligt. Undvik produkter som innehåller ftalater.

DMDM hydantoin

Den här kemikalien har en konserverande verkan. DMDM hydantoin gör att produkter som schampon, bodylotions och mascaror varar längre. DMDM hydantoin kan dock leda till ögon- och hudproblem. Det är alltid bra att läsa etiketten på dina produkter för att se om de innehåller det, och i så fall inte köpa det.

Det är bäst att välja naturliga lösningar för att ta hand om både ditt ansikte och din kropp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bustamante-Montes, P., Lizama-Soberanis, B., Olaíz-Fernández, G., & Vázquez-Moreno, F. (2001). Ftalatos y efectos en la salud. Revista Internacional de Contaminacion Ambiental.
 • De Argila Fernandez-Duran, D. (2010). Cáncer de piel. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(10)70019-6
 • Allevato, M. (2006). Cosméticos-maquillajes. 200 | Act Terap Dermatol.
 • Pop, A., Kiss, B., & Loghin, F. (2013). Endocrine disrupting effects of butylated hydroxyanisole (BHA – E320). Clujul medical (1957), 86(1), 16–20.
 • Darbre PD, Aljarrah A, Miller WR, Coldham NG, Sauer MJ, Pope GS. Concentrations of parabens in human breast tumours. J Appl Toxicol. 2004;24(1):5-13. doi:10.1002/jat.958
 • National Toxicology Program, Public Health Service, National Institutes of Health, US Department of Health and Human Services. NTP toxicology and carcinogenesis studies of triethanolamine (Cas No. 102-71-6) in B6C3F1 mice (dermal studies). Natl Toxicol Program Tech Rep Ser. 2004;(518):5-163.
 • Braun, J. M., Sathyanarayana, S., & Hauser, R. (2013). Phthalate exposure and children’s health. Current opinion in pediatrics, 25(2), 247–254. https://doi.org/10.1097/MOP.0b013e32835e1eb6

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.