Simning och skönhet: Skydda hår, hud och naglar från klor
Skydda ditt hår, hud och naglar från klor om du simmar i simhall. Kom ihåg att denna kemikalie finns i alla pooler. Därför behöver du veta hur du skyddar din kropp så bra som möjligt.
Enligt en publikation i DCSI Dermatology kan långvarig exponering för klorerat vatten orsaka torrhet, klåda, eksemutbrott, missfärgning och tecken på för tidigt åldrande. Hur kan man förhindra dessa effekter? I följande artikel ger vi dig några rekommendationer. Notera!
Tips för hur du kan skydda ditt hår mot klor
Klor som finns i simbassänger som desinfektionsmedel har negativa effekter på håret. Enligt en publikation av Hair Professionals Career College absorberar denna kemikalie hårets naturliga oljor, vilket resulterar i torrhet och skador.
För att vara mer exakt torkar det ut hårstråna och gör dem mer spröda. Detta händer eftersom klor i sig har en nötande verkan och därefter genom exponering för solen. Dessutom, när det gäller färgat eller blont hår, ger klor det en grönaktig nyans och gör att det tappar färg snabbare.
Vad kan man då göra för att undvika dessa negativa effekter? Svaret är enkelt: ta hand om ditt hår och håll det återfuktat. Här är några tips som kan hjälpa dig att hålla håret vackert utan att du behöver uppoffra din passion för simning.
- Återfukta håret: gör detta före och efter simningen. Du kan göra detta genom att applicera en valfri fuktgivande produkt.
- Bär en badmössa: detta förhindrar att klor kommer i direkt kontakt med ditt hår.
- Skölj noggrant: efter att ha utövat din favoritsport bör du tvätta dig med rikligt med vatten och se till att det inte finns något klor kvar.
- Applicera solkräm: ja faktiskt, det finns speciella produkter för att skydda ditt hår från UV-strålar! Detta är viktigt eftersom solen tenderar att förstärka effekterna av klor.
- Använd speciellt schampo för torrt hår: även om du implementerar våra tips innebär det inte fullständigt skydd mot kloret. Därför bör du också använda denna typ av schampo förebyggande och för att undvika större skador.
- Applicera balsam varje dag: denna produkt har funktionen att återfukta håret efter normal tvätt. Så kom ihåg att använda det varje gång du tvättar håret, speciellt när du ska till simhallen.
- Klipp topparna regelbundet: detta för att förhindra att skador på topparna, till exempel kluvna toppar, skadar hela hårstråna. Gör det varannan till var tredje månad.
Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa den här artikeln också: Fem överraskande psykologiska fördelar med simning
Skydda din hud från effekterna av klor
Som framgår av en forskning publicerad i Journal of Sport and Health Research är torr hud bland de vanligaste problemen rapporterade av professionella simmare. Med andra ord, tänk på att skydda din hud före, under och efter simträningen.
Följande är några tips som hjälper till att förhindra att din hud påverkas av denna kemikalie:
- Ta en dusch innan simningen: på så sätt kan du förhindra att de produkter du använder dagligen – som krämer, lotioner och deodoranter – genererar negativa reaktioner när du kommer i kontakt med klor, vilket irriterar din hud.
- Bär inte smycken eller metall: som i föregående fall tenderar de att reagera på klor i vattnet och kan frigöra giftiga och irriterande ämnen.
- Återfukta din hud: detta bidrar till att motverka effekterna av klor när du har varit i poolen. Använd helst en ultrafuktande kräm som hjälper till att kontrollera hudens naturliga pH och som är speciellt framtagen för torr hud.
- Använd alltid solskyddsmedel: enligt experter hjälper denna produkt att skydda huden från de skadliga effekterna av konstant exponering för solen. De rekommenderar också att om du simmar ofta, använd ett hypoallergent solskyddsmedel.
- Duscha ordentligt efter att du simmat: detta är för att ta bort alla spår av klor från kroppen. Nyckeln är att göra det med mycket vatten och, att inte använda tvål eller andra produkter.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar att läsa: Sju vanliga misstag folk gör på gymmet
Kom ihåg att även skydda dina naglar
Du behöver även skydda dina naglar från klor, precis som du gör med ditt hår och din hud. Även om de ser fasta och hårda ut är naglar ganska ömtåliga. Enligt en publicering i Offarm innehåller naglar, förutom keratin, mellan 7 % och 16 % vatten.
När de utsätts för mer än 30 % vatten blir naglarna mjuka och kan lättare gå sönder. Å andra sidan, när exponeringen för vatten är mindre än 7 %, blir de spröda och torra.
När de alltså vistas i simbassänger länge blir de först mjuka, men på grund av kloreffekten blir de torra. Följande är några tips du kan följa för att skydda dem:
- Försumma inte återfuktning: tro inte att det räcker att vara i vatten i poolen för att återfukta naglarna, det ideala är att använda krämer som innehåller oljor som argan, för att motverka torrheten.
- Använd skyddande nagellack: denna produkt skapar en sorts film som hindrar klor från att tränga direkt in i naglarna.
- Ät en hälsosam kost: så kan du stärka dina naglar inifrån och ut och göra dem resistenta mot effekterna av klor. Ät frukt, grönsaker, baljväxter, ägg och mejeriprodukter, och andra livsmedel vitamin A, B, C och D.
Så enkelt är det att skydda in kropp mot klor
Tänk på att skydda ditt hår, hud och naglar mot klor! Som du kan se är det inte så svårt, och du kan enkelt inkludera dessa tips i din rutin, speciellt om du är en passionerad simmare eller om du tillbringar många timmar i vattnet.
Även om du har mycket annat att tänka på, så ta dig tid att följa dessa tips. Detta är ett bra sätt att undvika att ytterligare skador från klor i dyker upp framtiden.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Fernández-Luna, A.; Burillo, P.; Felipe, JL; Plaza, M.; Sanc hez-Sánchez, J.; Gallardo, L. (2011). Percepción de problemas de salud en piscinas cubiertas cloradas. Revista de Deporte y Investigación en Salud. 3(3): 203-210.
- Font, E. (2002). Cuidado de manos y uñas. Offarm, 21(10), 92–98. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-cuidado-manos-unas-13039714
- Garrote, A., & Bonet, R. (2008). Fotoprotección. Factores de protección y filtros solares. Offarm, 27(5), 63–73. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-fotoproteccion-factores-proteccion-filtros-solares-13120520
- Pros, H. (2020, julio 16). How to prevent and reduce chlorine damage. Hairpros.edu; Hair Professional Career College. https://hairpros.edu/chlorine-hair-what-happens/