Så håller du håret friskt efter 50

Att hålla håret friskt efter 50 är lättare än du kanske tror. Vi delar med oss av några användbara tips här. Lär dig knepen och sätt igång!
Så håller du håret friskt efter 50
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 14 januari, 2024

Att bibehålla friskt hår är något som alla kvinnor vill i alla åldrar, men efter 50 år kan det börja kännas kritiskt. I denna ålder är fysiska och hormonella förändringar ofta mycket tydliga, vilket påverkar håret. Så läs vidare för att lära dig hur du håller du håret friskt efter 50!

Ankomsten av klimakteriet och även de hårbehandlingar som du gjort under hela livet tar så småningom ut sin rätt. Om du inte tar hand om håret kan det bli skört, tunt, matt och livlöst och även lossna. Vill du undvika att det händer dig? Vi ska ge dig några skötselråd för hur du håller håret friskt efter 50.

7 sätt som håller håret friskt efter 50

Även om den bästa metoden som regel är att ta råd från en professionell hudläkare, finns det också vissa metoder du kan göra själv som är fördelaktiga. En fördel är att du kan börja med dem redan idag. Låt oss ta en närmare titt.

1. Använd specialprodukter

Det finns hundratals hårvårdsprodukter på marknaden som utlovar olika fördelar. Om du är en kvinna på 50 år eller äldre, rekommenderar vi att du använder specifika produkter för de specifika förhållandena i ditt hår.

Till exempel, med tanke på att håravfall är vanligt i den här åldern, så bör du prioritera produkter mot håravfall och produkter med antioxidanter. Tänk också på att undvika schampon med parabener.

Skölj med ljummet vatten efter applicering av produkterna.

2. Ge håret näring inifrån och ut

Vårt hår har ett mycket specifikt näringsbehov. Bland de viktigaste är aminosyror, vitamin C, A och B-komplex samt mineraler som zink och järn.

Dessa näringsämnen kan du få genom mat och att applicera olika behandlingar på håret. För att ha friskt hår efter 50 är det rekommenderat att konsumera följande:

 • Nötter
 • Frukter och grönsaker med orange färg
 • Spenat och gröna grönsaker
 • Fisk

3. Undvik invasiva behandlingar

Användning av bland annat hårtork, plattång och locktång kan påskynda håravfall och ge djupa skador på håret. Om du vill styla ditt hår med dessa redskap, använd måttliga temperaturer och applicera värmeskydd.

Om du inte vill visa upp ditt naturligt gråa hår, välj ammoniak- och alkoholfria hårfärger vid färgning. Det finns flera olika naturliga färgämnen, som henna, som ger både färg och glans.

4. Stimulera cirkulationen

Aktivera cirkulationen i hårbotten genom att massera den. Detta ökar inte bara blodflödet, utan minskar också stress och muskelspänningar i nacke och tinningar.

Att göra det själv är väldigt enkelt. Placera fingertopparna på hårbotten och massera och undvik att gnugga hårstråna mot varandra. Gör detta över hela hårbotten och arbeta dig ner mot nacken.

5. Utnyttja naturens resurser

Naturprodukter har enastående egenskaper, så dra gärna nytta av dem för att göra egna behandlingar hemma:

 • Banan: ger höga halter av kalium.
 • Olivolja: rik på antioxidanter.
 • Rosmarin: utvidgar blodkärlen och ökar cirkulationen.
 • Mandelolja: rik på vitamin E och antioxidanter.
 • Lök: aktiverar cirkulationen och ökar blodflödet.

En annan bra artikel vi valt ut till dig: Hemmagjorda hårmasker för skinande och silkeslent hår

6. Klipp håret regelbundet

Ett annat tips för friskt hår efter 50 är att klippa håret regelbundet, gärna varannan eller var tredje månad. Även om det bara är topparna, om du helst vill hålla ditt hår långt.

Du behöver inte alls klippa mycket. Två till tre centimeter är mer än tillräckligt för att bli av med torra, kluvna och försvagade toppar.

7. Rådfråga en specialist

Om du är 50 år eller äldre och trots att du följer de föreslagna behandlingarna och råden lider av håravfall, kontakta då en specialist. Det är normalt att tappa lite hår under livets alla skeden, men när håravfallet är överdrivet, kan det vara nödvändigt att lägga håret i händerna på en specialist.

Varför ta mer hand om håret efter 50?

När du når denna ålder genomgår kvinnokroppen stora förvandlingar. Med dem blir vissa situationer vanligare:

 • Kvinnlig androgenetisk alopeci: enligt vissa studier så blir håravfall hos kvinnor allt vanligare med åldern. Denna typ av alopeci uppstår från 30 till 40 års ålder och kan därefter fortgå. Orsakerna till varför det uppstår är relaterade till hormonella förändringar.
 • Frontal fibrotiserande alopeci: klimakteriet orsakar inte bara skelett- och kardiovaskulära förändringar, utan förändrar också hudens tillstånd. Och som en naturlig följd förändras också håret. Förutom att vara kopplad till kvinnlig androgenetisk alopeci, är premenopausen och postmenopausen också förknippad med frontal fibrotiserande alopeci. Denna typ av håravfall innebär tunnare hår vid hårfästet vid pannan och tinningarna.
 • Grått hår: gråa eller vita hårstrån uppträder på grund av hårsäckarnas åldrande och en minskning av melanocyter. Man har trott att dessa hårstrån är relativt svaga, men det är nu känt att grå hårstrån har en större diameter än pigmenterat hår. Däremot har dessa hårstrån relativt sämre kvalitet.

Dessutom kan kvinnor över 50 tappa hår av andra skäl:

Njut av friskt och välmående hår vid 50!

Nu när du lärt dig hur du får friskt hår efter 50, vet du vad du kan göra för att visa upp ett vackert, glänsande hårsvall. Grått hår eller inte, det viktigaste är att håret är friskt och välmående.

Ditt hår är en del av din kropp. Det är exponerat för många skadliga källor och kan därför drabbas av mycket onödigt slitage. Börja ta hand om det idag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.