Visste du att dessa 12 livsmedel gör ditt hår vackert?

Dessa är naturliga livsmedel som är rika på vitaminer och mineraler som gynnar både din allmänna hälsa men även gör ditt hår glansigare och starkare.
Visste du att dessa 12 livsmedel gör ditt hår vackert?

Senaste uppdateringen: 19 december, 2019

Visste du att du kan göra ditt hår vackert med hjälp av maten du äter?

Det är mycket vanligt att håret inte alltid är på topp och ser bra ut. Det kan vara torrt, strävt och skadat

Det är lätt att tro att problemet sitter i hårbotten eller beror på schampot, varpå man försöker åtgärda problemet genom att klippa håret eller tillämpa olika behandlingar fulla med kemikalier.

Vad man kanske inte tänker på är att hårets hälsa kommer inifrån. På grund av det kan det vi konsumerar ofta påverka hårets glans och styrka.

Att upprätthålla en hälsosam och balanserad kost är extremt viktigt för kroppens generella hälsa. Det finns dock vissa livsmedel som hjälper till lite extra att förbättra vissa områden i kroppen, som håret.

Om du har lidit av torrt och skadat hår en längre tid, kan det vara dags för dig att byta kost och äta nyttigare, och då kan du gärna börja äta följande livsmedel som hjälper till att göra ditt hår vackrare.

Vilka livsmedel gör ditt hår vackert?

Det finns många livsmedel som hjälper till att skydda och hålla håret friskt tack vare deras vitamin- och mineralinnehåll. Bland dem hittar vi:

1. Bananer

Bananer gör ditt hår vackert

Bananer är idealiskt för fett hår. Tack vare deras höga innehåll av vitamin B6 minskar de överskott av talg i hårbotten.

2. Meloner

Meloner innehåller mycket vitamin B7, vilket hjälper till att stimulera hårväxt. Förutom i meloner kan du också hitta detta vitamin i yoghurt, baljväxter och citrusfrukter.

3. Tomater

Om ditt hår är mycket skört och du lätt tappar hår, börja äta tomater. Eftersom de innehåller stora mängder av vitamin B8, är de fantastiska för att motverka och förhindra håravfall.

Förutom tomater kan du även äta mer äggulor – de har samma verkan som tomat.

4. Fisk

Fisk är bra för hårhälsan

Fisk är generellt bra för hårhälsan och hjälper till att göra ditt hår vackert.

Tack vare att det innehåller höga halter antioxidanter och mycket omega-3, hjälper fisk till att förhindra:

  • Torrhet
  • Håravfall
  • För tidigt åldrande av hårbotten

5. Kyckling

Håret består av ett protein som kallas keratin, och vi kan öka produktionen av detta genom att äta mat som bland annat kyckling.

6. Nötter

Nötter är rika på oljor som hjälper elastinproduktionen, vilket gör ditt hår vackert, friskt och starkt.

7. Apelsiner

Apelsiner är rika på A-vitamin

Apelsiner är rika på A-vitamin, vilket hjälper till att ge mer glans och fukt till håret.

De innehåller också mycket B-vitamin, vilket ger ett effektivt solskydd för hår och hårbotten. Det hjälper också håret att växa sig starkare.

8. Spenat

Spenat innehåller mycket järn, vilket hjälper till att stärka och stimulera cirkulationen i hårbotten, vilket gör hudvävnaden friskare och starkare. Du kan äta den rå i sallader, juicer eller på andra sätt.

9. Morötter

Förutom deras välkända fördelar för ögonhälsan är morötter också perfekta för att återfukta håret.

Tack vare beta-karoten och C-vitamin gör morötter att håret växer ut friskare, starkare och snabbare.

10. Rädisor

Ät rädisor för håret

Rädisor innehåller flera olika mineraler och höga halter C-vitamin, vilket hjälper till att ge näring till håret och ger det mer lyster.

11. Avokado

Förutom att vara utsökt god, består avokado av massor av nyttiga fetter som är bra för kroppen och som hjälper till att återfukta håret. Tack vare dess E-vitamin skyddar det också håret från solen.

12. Persilja

Persilja är inte bara den perfekta sista touchen att lägga till vid matlagningen, utan har också skyddande verkan på hudvävnaden i hårbotten samt främjar cirkulationen i blodkärlen.

Förutom att det är bra för håret, hjälper en kost rik på frukt och grönsaker att ge näring till hela kroppen generellt.

Tänk på att lägga till dessa frukter, grönsaker och nötter i din dagliga kost och du kommer se hur din hårhälsa förbättras varje dag.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.