Örter och kryddor för ökad hårväxt

Både en yttre applicering av en infusion och konsumtion av koriander kan bidra till att öka hårväxten.
Örter och kryddor för ökad hårväxt
Karla Henríquez

Skriven och verifierad av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att ha långt, starkt, vackert hår som Rapunzel är en dröm för många människor. Men om du tror att kommersiella produkter som är fulla av kemikalier kan hjälpa dig med det, har du fel. Läs istället denna artikel: vi ska berätta om några örter och kryddor för ökad hårväxt. Glöm kemiska produkter och använd dessa lättillgängliga örter och kryddor för ökad hårväxt.

Örter och kryddor för ökad hårväxt

Kamomill

hårväxt ört

Att skölja håret med kamomillte efter tvätt med schampo är ett bra sätt att främja hårväxt. Det får hårsäckarna i hårbotten att slappna av, vilket hjälper till att minska håravfall.

Rosmarin

Du kan göra din egen rosmarininfusion genom att koka bladen långsamt i vatten. Eller så du kan helt enkelt göra dem till en del av din dagliga kost.

 • Att tvätta håret med denna infusion kan minska mjäll, vilket anses vara en av de främsta orsakerna till håravfall.

Åkerfräken för ökad hårväxt

hårväxt åkerfräken

Åkerfräken är en mycket användbar ört för att få ditt hår att växa snabbare.

 • Liksom de andra örterna kan du skölja en infusion med det, eller så kan du äta den vid dina måltider.
 • Om du vill kan du också blanda den i ditt favoritschampo och skölja håret med blandningen.

Ginkgo biloba

När det gäller att sätta igång hårfolliklarna på ett helt naturligt sätt kan ginkgo biloba vara ett bra alternativ.

 • Att regelbundet applicera denna växtbaserade infusion till dina hårrötter kan öka blodcirkulationen i hela hårbotten. Detta accelererar tillväxten avsevärt.

Björkolja

hårväxt olja

Björkolja är en fantastisk olja för hårväxt och skötsel av håret. Den kan hjälpa dig att stoppa problem som mjäll, kliande hårbotten, infektioner i hårbotten och håravfall.

 • Kombinera den med din vanliga hårvårdande olja eller lägg till den till ditt schampo för att få bra resultat.

Koriander för ökad hårväxt

Koriander är en av de mest effektiva kryddorna för hårväxt och hårhälsa. Gör den till en del av din kost genom att använda blad eller frön. Att lägga fröpulver i håret och massera hårbotten med det kan ge dig de bästa resultaten för att stimulera hårsäckarna och för ökad hårväxt.

Kummin

hårväxt kummin

Det här är en artikel om örter och kryddor för hårväxt, så låt oss titta på några kryddor! Förbered en naturlig blandning för att främja hårväxt genom att koka några svarta kumminfrön i vatten, filtrera vätskan och kombinera den med en äggula. Applicera det i hårbotten regelbundet med en bomullstuss.

 • Du kan också ersätta detta med en blandning av lika delar olivolja och kumminolja. Mjäll kommer att försvinna och hårväxten kommer att stimuleras.

Kanel

Med kanelpulver och honung i håret skyddar du hårbotten från infektioner, och det hjälper dig att bli av med mjäll, klåda, etc. Du kan också blanda kryddan med olivolja och värma den för att öka blodflödet i hårbotten och förbättra hårväxten.

Svartpeppar

hårväxt peppar

Svartpeppar har fantastiska egenskaper för din matsmältning och cirkulation. Den hjälper din kropp att absorbera alla näringsämnen som behövs i rätt mängd. Så småningom stimulerar den även hårväxten.

Sesam

Sesamfrön är fulla av två viktiga mineraler: kalcium och magnesium. Dessa två är avgörande för hårsäckens tillväxt och hälsa. Att äta sesamfrön är alltså också en extremt effektiv metod för att få långt, starkt hår.

Ytterligare tips för ökad hårväxt

Ha en balanserad diet

Förutom att använda örter och kryddor för hårväxt måste du också ge din kropp de näringsämnen som behövs. Det är den sanna nyckeln till friskt hår. Det spelar ingen roll vad du använder i ditt hår om du inte äter bra mat. Se till att du äter rätt mängd fetter, proteiner och näringsämnen varje dag.

Välj rätt produkter

för ökad hårväxt dusch

Att använda naturliga och växtbaserade schampon som inte innehåller aggressiva kemikalier som sulfat kan vara bra för din hårhälsa. Sulfater tar bort alla naturliga oljor i ditt hår. Det är också bra att investera i en fin balsam utan några silikoner.

Investera i en bred träborste och en björnborste

 • En bred träborste hjälper dig att undvika hårbrott och statisk energi. Detta är den perfekta kammen som du kan använda för att reda ut tovor i håret.
 • När håret är otvättat kommer en björnborste att hjälpa till att ta bort oljan från dina hårrötter och se till att ditt hår har bra näring och är skyddat.
 • Det är också viktigt att du inte borstar håret medan det är vått. Det är då som ditt hår är mest utsatt för att ta skada.

Hoppa inte över balsam

Balsam är extremt viktigt när det gäller hårhälsan. Utöver det är det också bra att ge ditt hår djup näring minst en gång i veckan med en hemgjord hårinpackning. Detta kommer att hålla ditt hår extremt återfuktat.

Tvätta alltid med kallt vatten

Kallt vatten hjälper till att försegla dina hårstrån, vilket håller det mjukt och silkeslent. Detta hjälper också till att förhindra att håret förlorar fukt.

Klipp ditt hår regelbundet

ökad hårväxt klipp

Det är verkligen viktigt att trimma håret var sjätte till åttonde vecka. Detta hjälper dig att bli av med kluvna toppar och undvika att skadorna i topparna sprids uppåt.

Sluta använda heta redskap om du vill ha ökad hårväxt

Att regelbundet använda heta redskap kan innebära skador på ditt hår. Om du är beroende av din hårtork skulle det vara en bra idé att prova andra stilar som inte behöver värme, och att ta en paus från den.

Låt ditt hår lufttorka

I stället för att använda en hårtork, låt ditt hår lufttorka. Gör detta genom att försiktigt klämma överflödigt vatten från håret med en handduk och låta den sitta på tills håret torkar. Gnid inte håret torrt med handduken, det kan faktiskt orsaka skador.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Murata, K., Noguchi, K., Onishi, M., Watanabe, N., Okamura, K. & Matsuda, H. (2013, February). Promotion of hair growth by Rosmarinus officinalis leaf extract, Phytotherapy Research, 27(2), 212-217
 • Oh, J. Y., Park, M. A., & Kim, Y. C. (2014, December). Peppermint oil promotes hair growth without toxic signs. Toxicological Research, 30(4), 297-304
  •  Youngchul Kim et al. “Promotion Effect of Black Sesame Oil on Hair Growth in an Alopecia Model of C57BL/6 Mice”, Journal of Biomedical Research Vol.11 No.2 pp.103-116
  • Pasupuleti Visweswara Rao et al. “Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant”, Evid Based Complement Alternat Med. 2014; 2014: 642942.
  • Ahmad M. Eid et al. “A Review on the Cosmeceutical and External Applications of Nigella sativa”, J Trop Med. 2017; 2017: 7092514.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.