Sexuell kompatibilitet: Allt du behöver veta

Vet du vad sexuell kompatibilitet är? Tror du att det är möjligt att få tillbaka den om den går förlorad? Vi ska diskutera detta ämne närmare i den här artikeln.
Sexuell kompatibilitet: Allt du behöver veta

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vad är egentligen sexuell kompatibilitet? Även om det är ett vanligt förekommande begrepp, finns det flera saker du kanske inte känner till om detta koncept.

Vi kan kort definiera sexuell kompatibilitet som den uppsättning tankar, värderingar, behov och önskningar relaterade till sexuella relationer som två personer har gemensamt. Detta är kompatibilitet i grunden – men det är även väldigt mycket mer.

Kontakt

Du vet den där känslan när det bara säger klick när du är tillsammans med en annan person?

Det är en energi och en slags attraktion som du inte kan beskriva, men som finns där. Den uppstår på grund av sammanfallandet av de värderingar, behov och önskningar som vi nämner ovan. Genom att märka detta och känna att allt stämmer är det oundvikligt att sexuell kompatibilitet uppstår.

Sexuell kompatibilitet innebär att du uppfattar din partners signaler

Men även om man upplever denna kontakt är det viktigt att lära sig att känna igen sin partners signaler för att vara medveten om den sexuella kompatibiliteten. Om du inte är medveten om dessa tecken och signaler kommer det att vara mycket svårt för dig att ha mer än en vänskaplig relation. Vilka tecken är det då som du inte bör ignorera?

Hur den andra personen ser på dig, om hen blir nervös i din närhet, hens beteenden och subtila handlingar som att röra vid din hand, är vanliga tecken på att hen är attraherad av dig. Det finns många ledtrådar om att den andra personen vill ha dig. Håll ögonen öppna och dina sinnen skärpta.

Sexuell kompatibilitet: Att ha samma sexuella aptit

Vissa människor har ingen sexuell lust, vilket en artikel publicerad i Psychiatry MMC förklarar. Å andra sidan har vissa människor en stor aptit. Allt beror på individen.

Av denna anledning är sexuell kompatibilitet mycket viktig: det handlar om att båda personerna i en relation delar samma aptit. Om inte, är det klart att de inte kommer att vara kompatibla.

uttråkad kvinna och man i säng

Sexuell kompatibilitet: En liknande syn på sex

Vad innebär det att ha en liknande syn på sex?

I grund och botten är det att njuta av samma saker. Till exempel, om du gillar att prova nya saker eller använda sexleksaker, bör den andra personen gilla det också, eller åtminstone vara öppen för att prova detta.

Varför?

För det är detta som sexuell kompatibilitet bygger på.

Om du inte har samma vision om sex som den andra personen, blir det väldigt svårt att njuta av att tillfredsställa varandra i sängen. Därför är det viktigt att komma överens om detta och kunna tala om det.

Tycka om samma saker

En annan grundläggande aspekt när det gäller sexuell kompatibilitet är att dela samma tycke och smak. Om du gillar bondage, men den andra personen inte gör det, kommer du knappast att kunna utforska och njuta av sexet fullt ut.

Därför är det mycket viktigt att er smak matchar, inte bara i alla aspekter i ert liv i övrigt, utan också i ert sexliv. Har du någonsin tänkt på det här förut?

Vad beror sexuell kompatibilitet på?

Förutom det vi nämner ovan beror kompatibilitet också på feromoner och genetisk kompatibilitet som aktiverar lust såväl som sexuellt svar, enligt Men’s Health Medical Literature for Patients. Men det finns även andra påverkande faktorer, som bland annat om den andra personen passar eller är i närheten av den ideala visionen du har om hur en partner ska vara.

Sammanfattningsvis måste kompatibilitet ske på många plan. Ni behöver matcha ur en psykologisk synvinkel, och även ha personligheter, värderingar och erotiskt beteende som fungerar ihop.

Men precis som hur sexuell kompatibilitet kan uppstå (till synes ur ingenstans), kan motsatsen också göra det. Med andra ord kan ni också förlora er kompatibilitet. Detta kan hända om dina värderingar ändras, eller om det inte fanns någon sann kompatibilitet från början, och du såg saker som inte riktigt fanns där.

Hur man återfår sexuell kompatibilitet

sexuell kompatibilitet: par i säng

Lyckligtvis går det att återfå förlorad sexuell kompatibilitet. Faktum är att vissa par bestämmer sig för att gå till en sexolog för att hitta en lösning för det de går igenom.

Ni hade det inte alltid så här dåligt, och du kanske märker att ni har förändrats. Oroa dig inte, du kan fortfarande få tillbaka det ni förlorat.

  • Utforska nya horisonter: Att introducera sexleksaker och prova nya saker kan väcka lusten igen och låta er upptäcka sidor hos er själva som ni inte visste att ni hade. Det kommer att göra att ni njuter mer av sex.
  • Tillbringa tid på tu man hand tillsammans: Ibland kan barn eller dagliga ansvar vara hinder för att ha tid att prata eller ha sex. Därför är det viktigt att avsätta stunder tillsammans då ni kan vara intima.
  • Hitta er egen rytm: Om du har en större sexuell lust än din partner kan ni hitta en balans om ni bara pratar om det. Ni behöver inte alltid vara på samma nivå i allt. Om ni inte befinner er på två motsatta ytterligheter kan detta fungera.

Som du kan se är det viktigt att det finns en sexuell kompatibilitet, men det betyder inte att du måste vara exakt likadan som den andra personen. Det kommer alltid att finnas skillnader, så det viktiga är att ni hittar en balans. För detta är kommunikation nyckeln.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mallon, R. y Stich, SP (2000). La extraña pareja: la compatibilidad de la construcción social y la psicología evolutiva. Filosofía de la ciencia , 67 (1), 133-154.
  • Salgado, C. (2003). El desafío de construir una relación de pareja. Editorial Norma.
  • Urbano-Contreras, A., Iglesias-García, M. T., & Martínez-González, R. A. (2019). Satisfacción general y sexual con la relación de pareja en función del género. Revista Española de Investigaciones Sociológicas165, 143-158.
  • Psychiatry (Edgmont). 2008 Jun; 5(6): 50–55. Published online 2008 Jun. Sexual Desire Disorders. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695750

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.