Sex efter skilsmässa: Vad bör jag veta?

Att ha sex efter en skilsmässa är en unik process för varje person. Upptäck några aspekter du bör vara uppmärksam på i den här artikeln.
Sex efter skilsmässa: Vad bör jag veta?
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att avsluta ett förhållande är inte lätt. Efter upplösningen av ett äktenskap är det vanligt att känna sig vilse, förvirrad och desorienterad. Men också kanske hoppfull och nyfiken på de nya möjligheter som öppnas upp. Därför kan du uppleva sex efter din skilsmässa som både spännande och skrämmande samtidigt.

Beroende på din personlighet och dina förväntningar kan det vara mer eller mindre komplicerat att återuppta ditt sociala och sexuella liv. I vilket fall som helst kommer du förmodligen att känna dig nervös och osäker på ett sätt som du inte upplevt i ditt liv som en hälft i ett bekvämt och stabilt par.

Nedan hittar du några rekommendationer för att ta detta steg på bästa möjliga sätt.

Hur du fortsätter ditt sexliv efter en skilsmässa

sex efter en skilsmässa på golvet
Innan du ger dig in på nya äventyr måste du analysera vad du vill ha och hur du bäst får det.

Efter en skilsmässa är det viktigt att avsätta en viss period för introspektion och självkännedom. Det här kommer att hjälpa dig att hantera förlusten och sorgen, men också att tänka igenom dina preferenser och förväntningar.

Analysera vad du vill, vad du förväntar dig själv från och med nu och hur du vill relatera till andra människor. Att klargöra dessa aspekter, och att ta det i ett lugnt tempo, hjälper dig att fatta bättre beslut.

Det finns ingen bestämd tidsperiod du bör vänta innan du åter börjar ha sex efter din skilsmässa, eftersom alla människor är olika. Men när du väl känner dig redo är det möjligt att du kommer att känna tvivel och rädsla.

Du kanske känner att du inte längre kommer ihåg hur man flirtar eller att ditt utseende inte är lika attraktivt som det brukade vara. Men försök att hålla ett öppet sinne och uppför dig naturligt, så kommer du att komma på hur du ska klara av det själv på vägen.

Försiktighetsåtgärder och tips för att ha sex efter din skilsmässa

Att återuppta ditt sexliv efter en skilsmässa kan vara ett mycket spännande äventyr. Du bör dock vidta vissa försiktighetsåtgärder för att undvika eventuella negativa konsekvenser.

Ta hand om din kropp

Säker sex är inte ett stort problem under äktenskapet, eftersom båda personerna känner och litar på varandra. När du återupptar ditt sexliv efter en skilsmässa är det viktigt att ta ansvar och minska risken för könssjukdomar och oönskade graviditeter så i så stor utsträckning som möjligt.

Se till att du tar hand om dessa aspekter på egen hand. Lämna dem inte i händerna på den andra personen, eftersom de kan tumma på sanningen. Ta hand om dig själv och dina sexpartners.

Ta hand om dina känslor när du börjar ha sex efter din skilsmässa

För vissa människor är sex utan kärlek och engagemang helt möjligt, och för andra är det inte det. Båda positionerna är helt giltiga. Det är dock viktigt att vara ärlig mot dig själv om just dina känslor.

Många deltar i en serie sexuella möten efter en skilsmässa, med det enda syftet att känna sig attraktiva eller att kompensera för de känslomässiga bristerna i stunden. Detta leder vanligtvis så småningom till lidande. Ta därför hand om dina känslor och lär känna dina gränser och åsikter om denna typ av möte.

Justera dina förväntningar

Det finns personer som efter en skilsmässa är överlyckliga över möjligheten att träffa nya människor och interagera med dem i total frihet. Men vissa hoppas kunna hitta ett seriöst och engagerat förhållande igen.

Om du är i det senare fallet, är det viktigt att komma ihåg att den första personen du har sex med kanske inte blir den sista.

Att justera dina förväntningar i detta avseende hjälper dig att undvika besvikelse. Var samtidigt tydlig med dem du möter. Låt dem veta vad du förväntar dig och söker efter från dem.

Vad kan du förvänta dig när du har sex efter din skilsmässa?

sex efter en skilsmässa i säng
Sex efter en skilsmässa kan vara väldigt spännande, men det kan också orsaka rädsla och tvivel.

Om du funderar på att återuppta romantiska relationer och sexliv efter en skilsmässa känner du dig förmodligen ganska osäker. Här är några av de viktigaste känslorna du kommer att möta från och med nu:

Allt är nytt

Om du varit gift relativt länge kommer du att upptäcka att många saker har förändrats när du återvänder till den sociala spelplanen. Idag förväntar sig många till och med sex på de första dejterna. Men du behöver inte ge efter för dessa förväntningar om det inte känns rätt för dig.

Å andra sidan kommer varje person du möter och varje socialt och sexuellt utbyte vara nytt och stimulerande. Efter att ha följt en vardaglig rutin som par kan det vara uppfriskande och spännande att öppna upp nya horisonter.

Stärker din självkänsla

Du kan också uppleva en ökad självkänsla när du börjar interagera och träffa andra människor. Detta beror på att livet som par är tryggt och stabilt på många sätt, men det är inte sällan som förhållanden inte är särskilt stärkande för vår självkänsla.

Med tiden slutar makar ofta ge komplimanger och uppskattande ord till varandra.

När du öppnar upp för nya relationer kommer du förmodligen att få detta oftare.

Det kommer att vara en process med många anpassningar från din sida

Först kanske du tycker att tanken på att ha sex efter din skilsmässa med nya människor är mycket stimulerande, och du kommer säkerligen att njuta av varje möte.

Men med tiden kommer du att vänja dig vid den nya situationen, och du kanske också vill ge dig in i ett nytt seriöst förhållande.

Om du är osäker, kontakta en terapeut

Återuppta sexliv efter en skilsmässa kan vara skrämmande och det är lätt att känna sig osäker och vilsen. Detta är naturligt och du bör inte vara krävande eller kritisk mot dig själv.

Men om denna rädsla orsakar sexuell dysfunktion eller obehag av något slag, tveka inte att söka professionell hjälp av en terapeut. Att arbeta med vissa aspekter av din mentala hälsa kan hjälpa dig att njuta av sex på ett sätt som är mycket mer tillfredsställande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cáceres, C., Manhey, C., & Vidal, C. (2009). Separación, pérdida y duelo de la pareja: Reflexiones imprescindibles para una terapia de divorcio. De familias y terapia27, 41-60.
  • Bonavitta, P. (2015). El amor en los tiempos de Tinder. Cultura y representaciones sociales10(19), 197-210.
  • Labrador, F. J., & Crespo, M. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para las disfunciones sexuales. Psicothema, 428-441.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.