När sex inte är tillfredsställande: 5 anledningar varför

Din partner ser lycklig och nöjd ut, men din erfarenhet var helt annorlunda. Låter det bekant? Lär dig 5 anledningar till varför sex kanske inte tillfredsställer dig i den här artikeln.
När sex inte är tillfredsställande: 5 anledningar varför

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du har precis haft sex. Din partner är trött och ligger bredvid dig och ser nöjd ut. Allt gick som planerat – ni båda gjorde allt möjligt för att tillfredsställa varandra. Men personen bredvid dig nådde extas medan din upplevelse var ganska annorlunda. När sex inte är tillfredsställande, börjar man fråga sig varför?

Sanningen är att det inte finns något konkret svar. Sex är inte samma för alla. Vi letar inte alla efter samma saker. Men för att du ska kunna njuta av sex finns det två minimikrav utöver lust: att känna till din kropp och ömsesidig tillit.

I filmer som Kiki, Love to Love ses flexibiliteten av den mänskliga sexualiteten utan fördomar. Det visas även hur kommunikation är det snabbaste sättet att lösa problem.

När sex inte är tillfredsställande: vad händer utanför sovrummet?

par som är glada i varandra

Sex är det språk vi använder för att kommunicera allt vi inte kan säga. Vi kan inte använda ord för att uttrycka oss. Vi gör därför ibland misstaget att tro att sovrummet är en plats som är separat från resten av relationen. Fel! Det är ett misstag i både stabila och sporadiska relationer.

Vi föreslår därför att du funderar över varför sex kanske inte tillfredsställer dig:

Brist på tillit

Tänk på ett par med en partner som är intolerant, medan den andre ofta är rädd för att visa sig dålig. I en sådan ojämlik relation blir ett förslag att ändra planerna för lördagskvällen en källa till stress. Samma sak händer när personen vill föreslå något nytt. Denna brist på tillit kan leda till problem i sovrummet.

Låg självkänsla

Det är å andra sidan väldigt viktigt att ha en hälsosam självkänsla för att uttrycka det du vill. Då någon har en låg självkänsla skyller de på sig själva när sexet inte var tillfredsställande. De har heller inte tillräckligt med självförtroende för att uttrycka sin situation fritt.

Om du är på detta sätt kan du gå i terapi eller lära dig olika metoder för att förbättra hur du ser dig själv. Det är dags att vara ärlig och att din partner hjälper dig i denna process.

Din älskare är självisk

par som är oense

Många ser sex som ett sätt att tillfredsställa sig själva och glömmer bort den andra personen. Om de exempelvis tycker om hårt sex kommer de att röra sig på ett sätt som tillfredsställer dem själva utan att bry sig om vad den andra personen tycker om. Du kan även ignoreras om du föredrar sex som är mindre hårt.

När du befinner dig i en liknande situation, försök att ta tyglarna och handla som en sexuell guide för din kropp. Det är oftast stimulerande och upphetsande. Om du är villig att bara låta den andra personen ta kontroll och glömma bort dina behov är det kanske dags att du överväger meningen av er relation.

När sex inte är tillfredsställande för att det är monotont

Det är lite ironiskt, men att känna din partner väldigt bra kan bli ett problem i sängen, då sexet kan bli ganska förutsägbart. Du vet hur din partner börjar, hur denne rör dig, hur personen gör saker, etc. I andra situationer är det en fördel, men i det här fallet inte.

Testa nya ställningar, spel, oljor, etc. Allt som introducerar något nytt är i detta fall bra. Se det inte som en specifik handling, utan en attityd: nyfikenhet är bra inom alla områden i livet, även sovrummet.

Fördomar som gör det svårt för dig att njuta av sex

utspridda rosenblad

Kultur, religion och filmer säger när och hur vi bör ha sex, och det slår rot i våra hjärnor så att det hindrar oss från att njuta av det eller andra aktiviteter som vi borde. Det kanske inte händer dig, men det händer din partner, eller så påverkar det er båda. Det bästa är att du informerar dig själv. Övertyga dig själv om att sex är mellan de individer som praktiserar det, inte mellan dig och sociala uppfattningar.

Allt är bra att prova, så länge som älskarna gör det av fri vilja.

Sex är inte tillfredsställande när det inte finns kommunikation. Om du upplever en brist på tillfredsställelse i livet är det dags att du pratar med din partner och fixar det tillsammans.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.