6 sätt att ta hand om din kropp för fysisk och mental balans

En balanserad kost rik på vitaminer och mineraler tillsammans med daglig fysisk aktivitet kan hjälpa oss att få en hälsosammare kropp. När vi tränar frigör vi endorfiner vilket är en av de bidragande faktorerna till detta.
6 sätt att ta hand om din kropp för fysisk och mental balans
Bernardo Peña

Skriven och verifierad av psykolog Bernardo Peña.

Senaste uppdateringen: 07 juli, 2023

Under många år trodde man att att det att ta hand om vår kropp bara handlade om att inta en viss typ av näringsrik mat eller dryck. Dessutom ansågs kroppen och sinnet vara separata, där den ena inte hade något inflytande på den andra. Men tack vare mycket forskning och vetenskapliga bevis är det idag fastställt att det finns en starkare koppling mellan de två än vad man tidigare trott.

Emotionella problem påverkar kroppen i form av fysisk smärta eller obehag och vice versa. Medveten om allt detta försöker medicin numera följa mer orientaliska modeller, vars fokus är att uppnå en fysisk och mental balans i syfte att förbättra din övergripande livskvalitet.

I denna mening rekommenderar nästan alla hälsoexperter en rad hälsosamma vanor och tekniker som spelar en grundläggande roll för att uppnå sådan stabilitet. Idag delar vi med oss av 6 metoder för att ta hand om din kropp.

1. Ta hand om din kropp med fysisk träning

cuidar el cuerpo

Det är ingen slump att denna vana är nummer 1 på listan över sätt att ta hand om kroppen. Enligt experter från Världshälsoorganisationen (WHO) är fysisk aktivitet en av de bästa metoderna som vi kan göra varje dag för att få en bättre livskvalitet och framför allt ett gott fysiskt och mentalt tillstånd.

Med bara 20 eller 30 minuters daglig träning kan du aktivera hela din kropp. Detta kan hjälpa dig att förbättra din cirkulation, stärka dina muskler och skydda ditt hjärta.

Dessutom är detta ett utmärkt sätt att njuta av en god fysisk kondition och behålla en adekvat vikt. Detta förebygger också sjukdomar associerade med övervikt och fetma. Utöver allt detta ger det dagliga träningspasset en stor känsla av välbefinnande, eftersom det stimulerar utsöndringen av serotonin, ofta kallat lyckohormonet.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: 5 gester lyckliga par gör innan de somnar

2. Akupunktur

Akupunktur är en metod där man använder tunna nålar och värmeapplikationer för att stimulera specifika punkter på kroppen. Syftet med detta är att lindra vissa typer av obehag och bidra till hela kroppens välbefinnande.

Det är en mycket intressant teknik som inte ingriper i kroppens naturliga processer. Appliceringen på var och en av punkterna når endast nervfibrerna. Detta aktiverar flödet och uppnår en energistabilitet som gynnar kroppen.

Akupunktur bygger på teorin som betraktar människokroppen som ett system av energiflöden som, när det är balanserat, kan erbjuda komfort både fysiskt och känslomässigt.

Man tror att denna terapi kan lindra tillstånd i samband med andnings-, neurologiska och muskuloskeletala processer.

3. En hälsosam kost

alimentos

En av de grundläggande faktorerna för att uppnå stabilitet i hela kroppen är näring. Även om vi ofta inte tänker på detta, har näringsämnena i maten kapacitet att stärka hela kroppen på ett fysiskt plan. Dessutom påverkar de nedbrytningen och absorptionen av ämnen som bestämmer det känslomässiga tillståndet.

Att eliminera skräpmat och anta en hälsosam kost enligt kroppens behov kommer också att bidra till bättre mental hälsa.

4. Lyssna på kroppen

Kroppen vet hur den ska skicka signaler till oss om sina fysiska och känslomässiga svårigheter när vi går igenom dessa. Det är till exempel mycket troligt att du kan börja uppleva en rad symtom och tecken som varnar dig för att något plötsligt inte står rätt till.

För att undvika utvecklingen av ännu större problem är det viktigt att lära oss att lyssna på vad våra kroppar vill berätta för oss för att ta hand om dem i tid.

5. Ta hand om din kropp med aromaterapi

Aromaterapi är en avslappningsteknik som enligt vissa också kan hjälpa till att ta hand om kroppen. Det är baserat på dofter och egenskaper hos vissa växter där man använder de eteriska oljorna från dessa.

Dofterna ger en viss känsla av harmoni och bidrar till avslappning. Detta anser många har en direkt inverkan på det känslomässiga och fysiologiska välbefinnandet.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Tips för en dag fylld med motivation och glädje

6. Att utöva yoga är ett fantastiskt medel för att ta hand om din kropp

Ta hand om din kropp med yoga

Yoga är en gammal disciplin som har sitt ursprung i Indien. Att utöva yoga tjänar till att träna sinnet och ta hand om kroppen och uppnå stabilitet. Metoden är baserad på moraliska riktlinjer som kräver självdisciplin, lugn, respekt och uppriktighet med dig själv och med andra.

Det finns olika sätt att praktisera det, beroende på dess ursprung och dina mål. I allmänhet syftar de alla till att stärka sinnets förmåga att påverka kroppsfunktioner. Enligt MedlinePlus experter är yoga en disciplin som kan bidra till hälsan i flera aspekter, eftersom den inte bara hjälper till att ta hand om kroppen. Faktum är att dess praxis hjälper oss att:

  • Förbättra koordinationen
  • Minska ångest, depression och stress
  • Minska puls och blodtryck
  • Förbättra självförtroendet

För att ta hand om din kropp är det nödvändigt att upprätthålla en helt hälsosam och aktiv livsstil, inte bara att utöva en disciplin eller känna doften av ett ljus doftat med lavendel eller eukalyptus. Tänk på att kroppen är en komplex struktur och som sådan kräver den många olika hälsosamma metoder för att hålla sig frisk.

Slutligen, glöm inte att en frisk kropp är en kropp som kan uppnå välbefinnande, stabilitet och känslomässigt lugn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.