5 sammandragande livsmedel för att lindra diarré

Dessa sammandragande livsmedel kan hjälpa dig vid diarré. Tillsammans med en bra kost hjälper de att minska symtom och förhindra uttorkning.
5 sammandragande livsmedel för att lindra diarré
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 01 juni, 2023

När en episod av diarré inträffar, finns det vissa sammandragande livsmedel som kan hjälpa till att vända situationen och lindra tillståndet. Din kost är viktig för att fortsätta ge näringsämnen till tarmen, återhämta tarmens välbefinnande och gynna matsmältningssystemets arbete.

Oavsett orsaken till diarrén är den lämpligaste kosten en mjuk eller magskyddande kost. Detta låter matsmältningssystemet vila vid denna tidpunkt när det är som mest utsatt.

Till denna terapeutiska kost kan du tillsätta livsmedel med en markant sammandragande aktivitet. Denna typ av livsmedel hjälper till att bromsa tarmrörelserna, förhindra vätskeförlust och minska inflammation i tarmslemhinnorna. Är du nyfiken på vilka de är? Läs vidare och ta reda på det!

5 sammandragande livsmedel för att lindra diarré

Som anges i en artikel publicerad i National Center for Biotechnology Information är kosten en nyckelfaktor i hanteringen av diarré. Du har säkert använt dig av husmorsknepet bananer, vitt ris, äppelmos och rostat bröd, dvs. snäll och skyddande kost för magen. Detta koncept, kallat “BRAT” på engelska, kan visserligen hjälpa till vid diarré, men som den nämnda studien ovan säger, behövs vissa modifieringar.

Vi ska titta närmare på de mest rekommenderade livsmedlen enlig detta koncept.

1. Bananer

En av de mest lämpliga frukterna under diarré. Bananer innehåller rikligt med lösliga fibrer och resistent stärkelse. Det senare bidrar till att skydda mag-tarmslemhinnan och hjälper till att göra avföringen mer fast.

Det är också mycket matsmältningsaktivt och har fördelen av att innehålla en bra mängd kalium (ett av mineralerna som lätt går förlorade vid diarré och som du behöver fylla på). För detta är det bäst att välja gröna eller lätt mogna bananer.

Beneficios de la banana
På grund av dess fiber-, resistenta stärkelse- och kaliuminnehåll är bananer en av de bästa livsmedel att återhämta sig från diarré.

2. Vitt ris

Utan tvekan är vitt ris en av de mest populära rätterna för alla magproblem. Det finns också en kontrollerad studie som stöder införandet av rissoppa vid behandling av akut diarré hos barn.

Vitt ris innehåller inga fibrer och närvaron av stärkelse hjälper till att göra avföringen fastare. Du kan äta detta i små mängder och spara kokvattnet för att dricka det under dagens lopp.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Medicin mot diarré: Allt du behöver veta

3. Naturell yoghurt

Ett annat sätt att hjälpa tarmen under episoder av diarré är att konsumera mat som ger probiotika. Dessa bakterier bidrar till återställandet av tarmfloran som förändras på grund av den stora evakueringen av vatten.

Naturlig yoghurt innehåller dessa levande bakterier, som också finns i andra fermenterade mejeriprodukter som kefir. Tänk på att välja yoghurt utan tillsatt socker, annars kan symtomen och också elektrolytförlusten förvärras.

4. Citronsaft

Citron är en fruktsort som innehåller en anmärkningsvärd mängd tanniner. Att dricka vatten med citronsaft skapar således en sammandragande aktivitet och kan vara en bra hjälp vid diarré.

5. Kvitten

Kvitten innehåller också tanniner som tillsammans med fibrer denna frukt sammandragande egenskaper. Denna frukt har länge använts vid behandling av diarré och andra matsmältningsproblem.

Den innehåller också mjukgörande komponenter som hjälper till att lugna irriterade slemhinnor. Du måste tillaga denna frukt för att kunna äta den eftersom den är väldigt hård. Du kan exempelvis göra en kompott eller en gelé på den. Kom ihåg att undvika mycket söta alternativ och att äta det med måtta.

Vad mer kan du äta förutom sammandragande livsmedel för att bli av med diarré?

I början av ett anfall av diarré är det viktigaste att säkerställa vätskeintag för att fylla på förlorade vätskor och elektrolyter. Faktum är att vissa bara klarar av just detta.

För detta ändamål är den bästa drycken vatten. Detta kan du komplettera med milda buljonger eller lösningar med elektrolyter som du kan få på apoteket efter rekommendation av apotekspersonalen. Drycker du bör undvika är kolsyrade drycker, koffein, sockerhaltiga läskedrycker och juicer.

De sammandragande livsmedel som vi tipsade om ovan hjälper till att göra avföringen hårdare och hjälper till att stoppa den starkaste nedbrytningen. Men denna mjuka kost kan du också komplettera med andra livsmedel som gör den mer komplett och hjälper dig att återhämta dig snabbare.

  • Vit pasta, vitt bröd, havregrynsgröt, kokt potatis.
  • Vit fisk och kyckling eller kalkonkött. Du kan koka, ugnsbaka eller grilla dessa.
  • Förutom yoghurt kan du också tillsätta keso, färskost och naturlig kefir.
  • Grönsaksbuljonger, grönsaker som du kokar riktigt mjuka, eller grönsakspuré. Det är tillrådligt att undvika grönsaker som skapar gas.
  • Äpple och päron, kokta eller i kompott.

Det är också tillrådligt att äta små mängder – ofta – och att tugga maten mycket väl. De rätter du äter ska vara enkla, och utan såser, någon friterad mat eller mycket tillsatt fett. Om du följer dessa riktlinjer gynnar du matsmältningen och förbättrar hela sjukdomsprocessen.

¿Qué más se puede comer a parte de los alimentos astringentes para quitar la diarrea?
Livsmedel som vit fisk ger kroppen protein under episoder av diarré.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Kronisk och akut diarré: orsaker och behandling

Sammandragande livsmedel för att lindra diarré är bra som en del av en snäll kost

Bananer, ris och franskbröd är en del av den gamla husmorskosten vid mot diarré. Denna typ av kost är också en som läkare och specialister rekommenderat sedan lång tid tillbaka sedan för att behandla vissa mag- och tarmbesvär.

Men idag är det inte lika vanligt att just denna strikta kost rekommenderas, eftersom den inte innehåller vissa viktiga näringsämnen (som proteiner eller fetter) som man ofta förlorar vid diarré. Av denna anledning är det heller inte tillrådligt att ta enbart sammandragande livsmedel, och särskilt inte under en längre tid.

När tillståndet börjar förbättras, är det lämpligt att återgå till din vanliga kost så snart som möjligt. Om du gör det kan det förbättra näringsbalansen och minska risken för brister samt förebygga skador på tarmen.

I de flesta fall uppträder diarré som ett svar från kroppen på något skadligt ämne. Lyckligtvis är det lätt att lindra med adekvat mat och kostvanor. I vilket fall som helst bör du konsultera en läkare om det håller i sig i mer än två dagar, uppträder återkommande eller åtföljs av feber, smärta eller rektal blödning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ashraf M. U, Muhammad G, et al. Cydonia oblonga M, a medicinal plant rich in phytonutrients for pharmaceuticals. Frontiers in Pharmacology. Junio 2016. 7: 163.
  • Dunjic B. S, Svensson I, et al. Green banana protection of gastric mucosa against experimentally induced injuries in rats. A multicomponent mechanism? Scandinavian Journal of Gastroenterology. Octubre 1993. 28 (19): 894-8.
  • Duro D, Duggan Ch. The BRAT Diet for acute diarrhea in children: should it be used? Practical Gastroenterology. Junio 2007.
  • Falcomer A.L, Figueiredo Resende R, et al. Health benefits of green banana consumption: a systematic review. Nutrients. Junio 2019. 11 (6): 1222.
  • Kianmehr M, Saber A, et al. The effect of G-ORS along with rice soup in the treatment of acute diarrhea in children: a single-blind randomized controlled trial. Nursing and Midwifery Studies. Junio 2016. 5(2): e25852.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.