Medicin mot diarré: Allt du behöver veta

Antidiarréläkemedel ges som symtomatisk behandling, eftersom diarré är ett symptom, inte en sjukdom i sig. Men det finns hur som helst allmänna riktlinjer vid behandling av diarré.
Medicin mot diarré: Allt du behöver veta
Mariel Mendoza

Granskad och godkänd av läkare Mariel Mendoza.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 07 december, 2022

Antidiarrémedicin är något en läkare kan ordinera, som namnet antyder, för behandling av diarré. Beroende på orsaken till sjukdomen och de symtom den ger, kan den medicin mot diarré som läkaren skriver ut att variera.

Diarré är en mycket vanlig orsak till att man söker vård, både primärvård och direkt på apoteket. För att bättre förstå hur dessa läkemedel fungerar är det viktigt att ha en bättre förståelse för matsmältningsstörningen de ordineras för.

Vad är diarré och varför uppstår det?

Diarré är ett tillstånd som drabbar matsmältningssystemet, särskilt tarmrörelserna, vilket gör att de går snabbare och gör avföringen mer frekvent och med dålig konsistens.

Orsakerna till detta tillstånd är vanligtvis obalanser mellan de ämnen som tas upp och utsöndras i tarmen. Men diarré är också en mycket vanlig biverkning av många läkemedel.

Infektioner orsakade av vissa patogena mikroorganismer kan också ge detta symptom. Å andra sidan är det viktigt att veta att diarré, generellt sett, kan delas in i två typer: akut diarré och kronisk diarré.

När det gäller det förstnämnda drabbar det mer än en miljard människor varje år världen över , särskilt i utvecklingsländer. Vanligen uppstår det på grund av en infektion, kräver vanligtvis inte läkemedelsbehandling och går över av sig själv.

Kronisk diarré är diarré som kvarstår efter två till tre veckors behandling. Denna term ger man en patient som lider av denna sjukdom i mer än två månader och kan bero på olika orsaker, dock beror det oftast på gastrointestinala sjukdomar.

En man på toaletten
Diarré är ett matsmältningssymtom som kan uppstå på grund av en infektion eller som en negativ reaktion på vissa mediciner.

Vad finns det för medicin mot diarré?

Antidiarrémedicin är en symtomatisk behandling, eftersom diarré är ett symptom, inte en sjukdom i sig. Följande är de allmänna riktlinjerna för behandling av diarré:

  • Drick vätska: När man lider av diarré förlorar man mycket vatten och elektrolyter som är viktiga att ersätta.
  • Ät prebiotika: Det är mycket vanligt att tarmmikrobiotan påverkas vid diarré.
  • Antidiarrémedicin: Detta är dock inte alltid nödvändigt.

En farmakologisk behandling av diarré ser olika ut beroende på intensiteten, varaktigheten och orsaken till diarrén, och syftar till att minska eller undertrycka symtomen på diarré. Nedan följer några av de mest använda antidiarréemedicinerna.

En annan artikel speciellt utvald för dig: 6 sammandragande infusioner för diarré

Aktivt kol

Dessa läkemedel har en lokal verkan. Specifikt verkar de på den inre väggen av tjocktarmen. De är mycket säkra alternativ, med knappast några negativa effekter enligt studier.

I allmänhet har de liten effekt på att minska avföringsmängden och avföringsfrekvensen, men de påverkar avföringens konsistens.

Loperamid

Denna medicin mot diarré påverkar analsfinktern och förbättrar fekal kontinens. Det är ett läkemedel som saktar ner den gastrointestinala rörligheten. Denna effekt förbättrar återabsorptionen av vatten och elektrolyter i tarmen, vilket resulterar i en ökad avföringskonsistens.

En läkare skriver.
Läkare ordinerar medicin mot diarré endast i vissa fall. Vilket alternativ som läkaren ordinerar beror på orsakerna och svårighetsgraden av diarrén.

Antibiotika

Dessa läkemedel bör man inte ta som förstahandsbehandling. Anledningen till detta är att nästan all diarré orsakas av en viral, inte en bakteriell infektion.

Men i det fall som diarrén orsakas av en bakteriell infektion, rekommenderas det att utföra ett antibiogram för att analysera patogenens känslighet och därmed kunna administrera ett lämpligt antibiotikum.

Ett antibiogram är ett laboratorietest där man odlar ett infekterat prov och behandla det med olika antibiotika för att se vilken som är mest effektiv.

Upptäck mer här: Antibiotika för urinvägsinfektioner

Slutsats

Lyckligtvis har vi nuförtiden ett brett utbud av antidiarrémediciner som säkerställer att diarré inte är en av de främsta dödsorsakerna i utvecklade länder.

För att veta vilken medicin som ska användas vid diarré är det viktigt att veta vad som har utlöst detta besvärliga tillstånd. Vi rekommenderar att du konsulterar din läkare eller apotekspersonal om du har några frågor om denna typ av medicin.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Barreiro de Acosta, M., & Domnguez Muoz, J. E. (2004). Tratamiento de la diarrea. Medicine – Programa de Formaci?N M?Dica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/s0211-3449(04)70013-2
  • del Arco, RT Sánchez, JM Machín Lázaro, and P. Checa Díaz. “Protocolo diagnóstico y terapéutico de la diarrea aguda.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.87 (2019): 5135-5139.
  • Di John, D. “Tratamiento farmacológico de la diarrea aguda.” ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas 17.2 (2017): 59-64.
  • Inhibición del tránsito intestinal por el extracto metanólico de las hojas de Annona muricata L (guanábana) en ratones. (2011). Ciencia e Investigación.
  • Román, E., María, Y., & Cilleruelo, L. (2003). Ensayos clínicos y práctica clínica Racecadotrilo en la gastroenteritis aguda infantil. An Pediatr Contin.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.