Sambandet mellan stress och högt blodtryck: Hur är de relaterade?

Det finns ett direkt samband mellan stress och högt blodtryck. Vi berättar vad det är och vad du kan göra åt det.
Sambandet mellan stress och högt blodtryck: Hur är de relaterade?
Diego Pereira

Granskad och godkänd av läkare Diego Pereira.

Senaste uppdateringen: 10 juni, 2023

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) lider cirka 1,28 miljarder vuxna mellan 30 och 79 år av högt blodtryck idag. Uppgifterna är oroande och överlappar med andra tillstånd såsom psykiska störningar. Idag ska vi titta närmare på sambandet mellan stress och högt blodtryck och varför du bör vara uppmärksam på detta.

Enligt uppgifter från American Institute of Stress (AIS) lever upp till 77 % av alla människor med någon grad av stress i sina dagliga liv. Det är en naturlig reaktion när vi hanterar problem, men tyvärr har vi skapat ett för stort beroende, eller i alla fall en för stor vana av dessa symtom. Nedan får du lära dig varför du bör vara uppmärksam på detta samband och vad du kan göra åt det.

Sambandet mellan stress och högt blodtryck

El estrés y presión arterial alta se relacionan por conexiones neuronales
Nervsystemet har en direkt verkan på det kardiovaskulära systemet, vilket är varför stressiga situationer lätt kan påverka blodtrycket.

Enligt American Psychological Association (APA) utvecklas stress på grund av en interaktion mellan inre och yttre fenomen som orsakar en förändring i nästan alla system i våra kroppar. Stress är ett mycket komplext fenomen, men för att förklara det i enkla termer är det en uppsättning fysiologiska och psykologiska reaktioner som kroppen manifesterar inför en utmaning.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Ashwagandha: en ört som hjälper mer än bara stress och ångest

Dessa reaktioner ger upphov till två utfall: positiv stress och negativ stress. I båda fallen regleras det av det sympatiska nervsystemet och några av de vanligaste reaktionerna är följande:

 • Perifer vasokonstriktion.
 • Avmattning av tarmens rörlighet.
 • Massiv frisättning i blodomloppet av kortisol, enkefalin, adrenalin och noradrenalin.
 • Ökning av blodsockernivåerna.
 • Ökning av immunsystemets försvarskapacitet.
 • Acceleration av koagulationsfaktorer (blodet tjocknar).

Allt ovanstående är utvecklat som en försvarsmekanism för att kroppen ska kunna reagera bättre på en situation som hotar dess integritet. Stress är inte bara ett känslomässigt obehag, utan har praktiska konsekvenser på nästan alla system i din kropp.

American Heart Association påminner oss om att stress accelererar hjärtfrekvensen och drar ihop blodkärlen. Allt detta är för att föra mer blod till den centrala delen av kroppen istället för till extremiteterna. Som ett resultat ökar blodtrycket på grund av stress.

Detta fenomen är tillfälligt och varar alltså lika länge som andra stressymptom gör. Därför påpekar forskare att stress inte direkt orsakar högt blodtryck, men att det kan ha en bidragande effekt på dess utveckling.

Detta beror på att återgången till nivån före stress är mer försenad och med större kardiovaskulära effekter, och detta till en större grad än vad man föreställde sig för några decennier sedan. På grund av detta bör patienter som diagnostiserats med högt blodtryck, riskgrupper och i allmänhet alla människor kontrollera dessa episoder för att hålla sitt blodtryck på sunda värden.

Arbetsstress och högt blodtryck

Det finns som bekant olika typer av stress. Sedan några decennier har etiketten arbetsstress blivit populär för att hänvisa till episoder som utlöses i arbetssammanhang. Forskare fortsätter att varna för att arbetsstress är en viktig faktor i utvecklingen av högt blodtryck.

Långa arbetstider, press att uppnå satta mål, rädsla för nedskärningar och behovet av att tjäna mer pengar är bara några av de faktorer som kan leda till stress på jobbet. Syndromet utbrändhet är en potentiell risk för personer som diagnostiserats med högt blodtryck. WHO har tagit med detta i ICD-11.

7 sätt att minska stress för att kontrollera högt blodtryck

El estrés y presión arterial alta pueden manejarse
Att hitta sättet att hantera stress beror på varje person, så att identifiera den primära orsaken är grundläggande.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: De 7 vanligaste orsakerna till stress vid jul

Du har nu fått lära dig varför stress orsakar högt blodtryck och hur dessa episoder kan vara kontraproduktiva för patienter med högt blodtryck. För att avsluta så vill vi också dela med oss av några praktiska tips för att minska dess förekomst i ditt dagliga liv.

Vi upprepar igen att det inte finns några bevis för att stress orsakar högt blodtryck (sjukdomen), men det är en av många faktorer som bidrar till processen (tillsammans med genetisk predisposition, vikt, vanor som rökning och så vidare). I en anda av att leva ett hälsosammare liv och ta till dig några förslag rekommenderade av Harvard Health Publishing, inbjuder vi dig att träna på följande:

Några tips för träning

 • Förbättra organisationen av din tid: så att du inte lämnar viktiga eller svåra saker till sista plats. Hantera din fritid proportionellt och undvik att samla på dig uppgifter som gör att din stress ökar.
 • Få tillräckligt med vila: se till att få i genomsnitt åtta timmar oavbruten sömn varje dygn, dvs. inte fördelat i cykler med två eller tre vakna perioder. Sömn hjälper ditt sinne och din kropp att återfå den energi som du behöver för att klara av det dagliga ansvaret.
 • Bredda dina sociala relationer: så att du inte tillbringar din fritid ensam, utan i sällskap med vänner, familj eller kollegor. Att gå på bio, idrotta tillsammans eller utöva olika aktiviteter är mycket viktigt för din mentala hälsa och för att stärka dina sociala relationer.
 • Träna tekniker som yoga, meditation eller andningsövningar. Inkludera aktiviteter i dina rutiner som ger dig sinnesfrid, så att du kan vända dig till dem som en flykt när stressen lurar.
 • Lös stressande problem: det bästa svaret på problem som orsakar dig stress är att möta dem, inte springa ifrån dem. Du kommer då att upptäcka att du nästan alltid kan lösa dem utan större svårigheter, eftersom vi många gånger anser att ett problem är mer komplicerat än vad det egentligen är.
 • Ta hand om dig själv: i alla bemärkelser, eftersom stress ofta är en följd av att vi försummar oss själva. Implementera en hälsosam kost, träning, skapa ett utrymme i din agenda för saker du gillar, belöna dig själv och låt dig inte konsumeras bara av arbete eller ansvar.
 • Sök hjälp: om du trots att du gör allt ovanstående inte kan hantera din stress, tveka inte att söka professionell hjälp. Som vi redan har fastställt orsakar denna reaktion fysiologiska förändringar som påverkar din hälsa, så underskatta aldrig dess effekter på medellång och lång sikt.

Vi uppmanar dig också att konsultera en kardiolog för att bedöma de möjliga effekter som stress har haft eller har på din kardiovaskulära hälsa. Att sluta röka, hålla en hälsosam vikt och minska natrium i kosten är andra grundläggande tips för att kontrollera hypertoni.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kulkarni, S., O’Farrell, I., Erasi, M., & Kochar, M. S. Stress and hypertension. WMJ: official publication of the State Medical Society of Wisconsin. 1998; 97(11), 34-38.
 • Rosenthal, T., & Alter, A. Occupational stress and hypertension. Journal of the American Society of Hypertension. 2012; 6(1): 2-22.
 • Spruill, T. M. (2010). Chronic psychosocial stress and hypertension. Current hypertension reports. 2010; 12(1): 10-16.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.