Saker att tänka på inför första gången du går på spa

Första gången du går på spa kan vara stressande, trots att det borde vara en plats att koppla av. Men att veta att denna upplevelse kommer att förbättra din fysiska och emotionella hälsa kommer att göra det lättare.
Saker att tänka på inför första gången du går på spa

Senaste uppdateringen: 02 november, 2022

I dagens artikel tar vi upp vad du bör tänka på inför första gången du går på spa. Dessa platser erbjuder behandlingar, terapier och aktiviteter, och syftet är att hjälpa dig att slappna av. De är väldigt populära på grund av de positiva effekterna de har på ditt dagliga liv, som annars kan vara fullt av stress.

Ordet “spa” kommer från namnet på en belgisk stad känd för sina termiska källor sedan romartiden.

Är detta första gången du går på spa?

Då kanske du vill fortsätta läsa den här artikeln. Den innehåller nämligen några tips för att göra denna upplevelse ännu lite trevligare genom att uppfylla alla dina förväntningar.

Vi är övertygade om att det finns många skäl att ge dig själv en paus på närmaste lokala spa. Det viktigaste är att må bättre både fysiskt och psykiskt.

Låt oss ta en titt!

Anledningar att gå på spa

Du har redan en giltig anledning att gå till ett spa om du känner att stress påverkar din hälsa. Men kanske vet du inte så mycket om dessa platser och deras fördelar. Följande kan därför övertyga dig om att planera in en timme med en gång. Tid som du lägger på dig själv är aldrig bortslösad!

Förbättrar mental hälsa

Stress är en av de åkommor som drabbar människor mest i vår tid på grund av vår hektiska vardag. De ödesdigra konsekvenserna av höga nivåer av ångest och oro är ingen hemlighet för någon.

Du kan lägga lite tid på att glömma allt omkring dig medan du skämmer bort och kopplar av på ett spa. Fokusera din energi på din kropp och du kommer att se förändringarna.

Optimera den fysiska hälsan

På ett hälsospa erbjuder man olika terapier och behandlingar som optimerar muskelavslappning. Detta minskar smärta i rygg, nacke och lemmar.

Hjälper mot hudproblem

Som om det inte var tillräckligt med anledning att gå till ett spa, kommer det också att förbättra ditt fysiska utseende. Alla tekniker som man använder på dessa platser förbättrar både din insida och din utsida, och kommer att få din hud att se friskare ut.

Detta beror på att du kan få behandlingar som:

 • Djupexfoliering
 • Ansiktsrengöring
 • Hand- och fotvård
 • Syrabehandling
 • Radiofrekvensbehandling
 • Ozonbehandling
 • Ultraljudsbehandling

Förutom att du får koppla av kommer du snart även att inse att dessa spabehandlingar kommer att bli de första av många du kommer att gå på i framtiden. Faktum är att denna typ av välbefinnande kommer att förbättra din självkänsla.

Första gången du går på spa: kvinna får behandling
Det finns span som erbjuder kavitations- och ultrakavitationsbehandlingar i kombination med andra estetiska skönhetsbehandlingar.

Tänk på detta innan du går på spa

Okej, så det här är första gången du ska gå på spa, och du är inte beredd på vad du kommer att få göra där. Inga bekymmer, följ bara dessa råd från några experter på området. Till exempel rekommenderar Janet Brice, som är chef för innehållet i The Spa Traveler, att du alltid tittar igenom behandlingarna som erbjuds på den plats du ska besöka och väljer ut en eller flera som du tycker passar dina behov.

Graviditet eller underliggande sjukdomar

Du bör inte gå på spa om du är gravid, men om du ändå väljer att göra det då bör du kontakta din gynekolog eller barnmorska i förväg. På samma sätt utgör underliggande sjukdomar som kardiovaskulära problem eller feber också en hälsorisk.

I några av dessa fall rekommenderar vi att du frågar spaet om eventuella kontraindikationer för behandlingarna de erbjuder.

Du kanske också är intresserad av att läsa om: Vad är het sten-massage och vilka är fördelarna?

Koppla bort från omvärlden

Har du en önskan att kunna koppla bort från omvärlden första gången du går på spa? Det är faktiskt en av punkterna. Du kommer inte att uppnå den avslappnande effekten av de tekniker eller behandlingar som erbjuds där om du inte gör det.

Därför måste du stänga av telefonen, glömma klockan och koncentrera dig på att njuta av upplevelsen. Att njuta av lite tid bara för dig själv kommer att förbättra både din fysiska och känslomässiga hälsa.

Ha inte på dig smycken

Lämna smycken och accessoarer, som halsband, armband och örhängen, hemma. Receptionen har med stor säkerhet en plats att hålla dem säkra på när du går in, om du glömmer att ta av dem hemma.

Vi rekommenderar att du sätter upp långt hår, eftersom det underlättar för spaterapeuten att applicera och använda rätt teknik för de behandlingar du ska genomföra. Som ett extra tips, gå inte till spat direkt efter att ha ätit, åtminstone första gången.

Ha på dig bekväma kläder

Så hur ska du då klä dig när du ska gå på spa? Det enda rätta svaret är, i riktigt bekväma kläder. Observera att du kan behöva klä av dig alla dina kläder. Detta eftersom att det är ett obligatoriskt krav för vissa typer av behandlingar, så det beror på vilken behandling du har bokat.

Det handlar om att du ska vara bekväm. Inte bara för din egen del, utan också för den person som kommer att ta hand om dig. Du kan gärna använda gummisandaler eller tofflor, eftersom dessa är bekvämare att ta av och på om du skulle behöva göra det.

Punktlighet

Du måste komma i tid för din bokning, eftersom förseningar kommer att utgöra ett problem för din dag.

Försök att anlända 15 minuter före din inbokade tid för att garantera din plats och även andras. Du kan ta en snabbdusch i förväg för att vara bättre förberedd om du vill.

Saker att ta med första gången du går på spa

De flesta spaanläggningar erbjuder nödvändiga saker, som handdukar, desinfektionsgeler och schampon, men du kanske vill ta med din necessär med dina egna produkter om det är första gången.

Vissa span rekommenderar att du tar med föremål som hjälper dig att uppnå maximal avkoppling, till exempel din favoritbok. Ta bara med allt personligt du behöver för att ta hand om dig själv.

Här är en lista över saker du kanske vill ha med dig:

 • En mikrofiberhandduk; detta material torkar mycket snabbare och blir inte så blött.
 • Baddräkt är inte obligatoriskt, men du kan ha på dig den i spaet om du vill.
 • En duschmössa eller en gummisnodd för håret om du inte vill skada det. Vissa span erbjuder engångsmössor, men ta med en egen om du känner dig bekvämare så.
 • Ta med dina egna flip-flops; se till att de är gjorda av ett halkfritt material som inte absorberar vatten.
 • Ett ombyte med kläder hjälper dig att undvika att behöva ta på dig dina kläder över våta underkläder.
 • Slutligen, ta med personliga föremål som deodorant, schampo, kosmetika, smink och krämer.
ta med hygienartiklar
Ta gärna med en necessär med dina egna produkter när du går på spa.

Första gången du går på spa ska vara en trevlig upplevelse

Under ditt första besök på spa kommer du sannolikt att upptäcka att många andra personer är där samma dag som du, så var respektfull mot dem, personalen och faciliteterna.

Använd en dämpad ton, duscha av dig innan du går in i de gemensamma utrymmena och var diskret i omklädningsrummen. Dessa är alla viktiga regler för en tillfredsställande och lyckad upplevelse.

Vänta tills terapeuten kallar på dig inför varje behandling du ska genomgå, och nämn eventuella hudskador eller känsliga områden. Det viktigaste är att bara koppla av och få ut det mesta av de fördelar som den här typen av platser har att erbjuda.

Slutligen, försök att inte vara blyg eller skämmas – du är i händerna på utbildade proffs som är vana vid och villiga att arbeta med alla typer av människor och ta väl hand om dem. Njut därför av upplevelsen!

Originalartikel:


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.