Så kokar du din egen hallonsylt

Hallon är ett ständigt populärt bär, inte bara på grund av deras goda smak och kulinariska mångsidighet, utan också för deras näringsämnen och goda hälsofördelar. Här har du ett ett recept på hallonsylt - lär dig hur du kokar den själv hemma!
Så kokar du din egen hallonsylt
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Lär dig hur du kan koka din egen hallonsylt hemma så att du kan njuta länge av dessa goda bär!

Att sylta och safta är ett av de bästa sätten att njuta av dessa små läckra bär året runt eller ta hand om de bär som man inte hinner äta upp när de är i säsong. Ett recept som säkerligen kommer att bli populärt hemma är hallonsylt.

Du vill säkert också gärna höra att det är riktigt enkelt att göra: det krävs bara några få steg och inga speciella redskap eller tekniker. Dessutom behöver sylten bara stå och dra över en natt följt av några minuters tillagning dagen efter. Med andra ord kan både mer erfarna kockar och nybörjare använda sig av detta recept för att njuta av denna godsak på en skiva gott bröd, i en krämig yoghurt till eller en hemlagad cheesecake.

Låt oss ta en titt!

Hälsofördelarna med hallon

Rubus idaeus är det vetenskapliga namnet på busken vi kallar hallon. Den växer vilt i Europa och norra Asien. Dess frukt är liten och kan komma i många färger, men den vanligaste är vackert röd.

Redan dess klara färg är en indikation på närvaron av en del nyttiga fytokemikalier. Detta är dessutom ett av de sötaste och därmed kanske godaste bär vi har. Den bästa tiden att konsumera hallon är mellan sensommar och tidig höst.

Men förutom att de utmärker sig för sin smak och användning i köket, har hallon också några anmärkningsvärda näringsegenskaper. De mest utmärkande är deras innehåll av vitamin C, K, magnesium, mangan och fiber. Det är en råvara med få kalorier och med en riklig mängd vatten.

Hallon är fulla av antioxidanter

Antioxidanter som finns i mat är nödvändiga för att neutralisera fria radikaler som genereras i kroppen eller finns i miljön.

I hallon har man identifierat olika typer av dessa, som vitamin C, antocyaniner, quercetin och ellaginsyra.

Oxidativ stress (som kommer sig av ett överskott av fria radikaler) är relaterat till en ökad risk för vissa sjukdomar, som för tidigt åldrande, cancer, diabetes och hjärtproblem.

bär
Röda bär innehåller fytonäringsämnen och antioxidanter som minskar skador från fria radikaler.

En riklig källa till C-vitamin

Förutom i citrusfrukter finns detta mikronäringsämne också i andra frukter som jordgubbar, ananas – och hallon. Av de tre portioner frukt som näringsspecialister rekommenderar dig att äta dagligen, är det viktigt att dessa ger dig ett högt bidrag av C-vitamin för att säkerställa ditt dagliga behov.

Detta vitamin är viktigt i många aspekter. Tack vare C-vitamin absorberar kroppen mer effektivt järnet i maten du äter, förbättrar läkning genom generering av kollagen och bidrar till försvaret mot sjukdomar.

Skydd mot icke-smittsamma sjukdomar

Under de senaste decennierna har hälsoproblem som diabetes, Alzheimers och hjärt- och kärlsjukdomar ökat.

Experter rekommenderar en kost med ett högt innehåll av frukt och grönsaker, eftersom deras skyddande effekt är välkänd. När det gäller hallon finns det även specifika studier.

Även om vi behöver mer bevis i mänskliga studier, visar in vitro-analyser på en metabolisk stabiliserande och antiinflammatorisk aktivitet. Dessa effekter är relaterade till förbättrade markörer i blodtryck, lipidprofil, ateroskleros och glykemi.

Få kalorier och ett lågt innehåll av kolhydrater

En portion hallon ger få kalorier och en betydande mängd fibrer. Tack vare detta är de ett bra val när man försöker gå ner i vikt genom att reducera intaget av kalorier. Dessutom kan deras naturliga sötma bidra till att minska lusten efter mer sockerrik mat.

Det tillhör också en grupp frukter med ett lägre kolhydratinnehåll än andra frukter, tillsammans med vattenmelon, cantaloupe, avokado och jordgubbar. Således blir de ett bra val i en kost med lågt innehåll av detta makronäringsämne.

Så kokar du din egen hallonsylt

Nu när du känner till dess fördelar är det dags att introducera dessa små bär i din kost. Du kan äta dem nyplockade eller så kan de ingå i ett stort antal rätter. Men en av de bästa för maximal konservering är utan tvekan att koka hallonsylt hemma.

Ingredienser

 • 500 g färska hallon
 • 350 g oraffinerat socker
 • 2 msk citronsaft

Steg vid tillagningen

 1. Tvätta först hallonen och låt dem rinna av väl. Lägg dem sedan i en kastrull och strö över sockret. Täck med plastfolie och låt stå i kylen över natten.
 2. Nästa dag ställer du kastrullen på spisen på hög värme. När det börjar koka, minska värmen.
 3. Rör om väl, sätt på lock och låt småkoka i 10 minuter. Efter denna tid, ta av locket och koka i ytterligare 5 minuter på medelhög värme. Tillsätt citronsaften och rör om försiktigt.
 4. Ta av sylten från värmen och låt beredningen svalna. Om du inte vill ha kärnor eller större fruktbitar kan du sila din sylt genom en sil. Tänk dock på att detta minskar näringsinnehållet.
 5. Häll upp i lämpliga burkar och ställ i kylen.

För att få en sylt som håller länge måste du förvara den på rätt sätt. Medan hallonsylten fortfarande är varm häller du upp den i glasburkar som står i ett tempererat vattenbad. Förslut burkarna och låt dem stå i vattenbadet i cirka 20 minuter.

hallon
Hallon kan man förvara längre och äta under hela året. Genom att koka sylt ökar hållbarheten.

Få ut mer i köket av din egen hallonsylt

Att göra hallonsylt hemma är inte alls svårt. Det viktigaste är att välja frukt som varken är för grön eller för mogen, eftersom det är då du får ut dess bästa smak och alla näringsämnen.

Med detta recept kan du njuta av smaken och dess fördelar under större delen av året. Det är dock viktigt att betona att en söt sylt aldrig ersätter en hel frukt och bör få finnas i din kost endast i måttlig mängd.

Som brukligt i många regioner världen använder man sylt för att breda på en brödskiva eller för att söta yoghurt. Men det går även utmärkt att tillsätta den till efterrätter som hemgjord glass och milkshakes för ett uppiggande och fruktigt smaktillskott.

Hallon passar också bra som en kulinarisk sås att servera med ostaptitretare eller friterade kycklingvingar. Den kan mjukas upp med lite smör för att göra en läcker sås till kött eller en vinägrett med olja. Fantasi är som alltid magin i din matlagning!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • McGuire S. Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee. Washington, DC: US Departments of Agriculture and Health and Human Services, 2015. Advances in Nutrition. Enero 2016. 7(1):202-204.
  • Office of Dietary Supplements.  Vitamina C. National Institutes of Health. Diciembre 2019. U.S Department of Health and Human Services.
  • Pisoschi A.M, Pop A. The role of antioxidants in the chemistry of oxidative stress: A review. European Journal of medicinal chemistry. Junio 2015. 5;97:55-74.
  • Skrovankova S, et al. Bioactive Compounds and Antioxidant Activity in Different Types of Berries. International Journal of Molecular Science. Octubre 2015.16(10):24673-24706.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.