Så kan du förhindra glidande dra-på-lakan

Vi skulle alla vilja veta hur man håller sina dra-på-lakan släta och på plats. Dessa bångstyriga lakan kan både göra att sängen ser stökig ut, kännas obekväm och utsätter dessutom madrassen för risken att få fläckar. Så här säger du adjö till problemet!
Så kan du förhindra glidande dra-på-lakan

Senaste uppdateringen: 12 december, 2021

Dagens artikel kommer att beskriva hur man förhindrar att dra-på-lakan glider. Att lösa detta problem kommer bokstavligen att hjälpa dig att sova bättre på natten!

Det är ingen överdrift – du vet att minst ett av dina ögonlock öppnas varje gång ett av hörnen lossnar. Detta kan hända av många anledningar: du valde inte rätt storlek eller kanske var det tillverkarens bristande kvalitet.

Att bädda en säng är en ingrodd vana vi alla kan. Det finns faktiskt till och med forskning som beskriver de olika sätten för hur vi bäddat sängar i olika tidsperioder och olika kulturer. Att vilja ha en perfekt bäddad säng är alltså inte ett nytt fenomen.

Att stiga upp ur sängen på morgonen och se en bar madrass kan få mer än en person att rysa. Bara tanken på att väckarklockan ringde för sent och att man förutom att man måste skynda sig för att hinna göra sig i ordning, även måste ta sig tid att justera alla hörn av dra-på-lakanet är faktiskt ganska stressigt.

Välj rätt dra-på-lakan till din säng

Innan vi fördjupar oss i hur man kan förhindra att lakanen flyttar på sig måste du lära dig hur du väljer rätt lakan för just din säng. Tro det eller ej, en stor del av lösningen ligger i dessa detaljer.

Material

Detta är det viktigaste att tänka på när du väljer lakan. Det finns i själva verket ett stort och varierande utbud, men följande är de vanligaste:

  • Linne är idealiskt för varma säsonger, eftersom det är fräscht och andas. Nackdelen är att det väldigt lätt blir skrynkligt.
  • Pimabomull är mjuk, glänsande och billigare än egyptisk bomull. Studier har fastställt att bomull har lång hållbarhet i de flesta av sina användningsområden.
  • Egyptisk bomull är av hög kvalitet och därmed dyr. Lakan i detta material kommer dock att hålla länge.
  • Siden är mjukt, glänsande och mycket motståndskraftigt, dock skrynklar det sig lätt om du inte fäster det ordentligt.
  • Syntetiska fibrer är ett bra alternativ så länge du kontrollerar att de inte överstiger 50 % av den totala sammansättningen. Det är ett billigt och hållbart material, men inte särskilt mjukt.
obäddad säng
Ihoptrasslade lakan kan göra oss alla upprörda och gör det svårt att sova gott på natten.

Vi tror att du kommer att tycka om den här artikeln: 8 knep för att desinfektera sovrummet på ett naturligt sätt

Tygets väv

Tygets väv indikerar hur fibrerna i ditt lakan är sammanvävda. En av de mest populära typerna är perkaltyg. Dess trådar är sammanvävda växelvis på längden och på bredden. Dessutom finns satin, ett tätt vävt tyg som är mjukt att ta på, med fyra trådar sammanvävda på bredd och en på längden. Slutligen har vi flanell och dess struktur som liknar en honungskaka.

Densitet

Detta är viktigt när du ska jämföra mjukhet. Det hänvisar till antalet trådar i varje kvadratcentimeter av tyget. Ju fler trådar i detta mått, desto mjukare blir dina sängkläder.

Storleken på dra-på-lakan

Detta är det viktigaste tipset eftersom lakanets passform på din madrass beror på det. Därför måste du lära dig vilken som är rätt storlek.

Tänk på att underlakan ska ha samma storlek som madrassen, medan överlakan är bredare.

Här är en enkel guide för mått på det övre lakanet:

  • 88 till 106 centimeters säng: 160 centimeter lakansbredd
  • 150 till 160 centimeters säng: 240 centimeter lakansbredd
  • 200 centimeters säng: 290 centimeter lakansbredd

Så håller du fast dra-på-lakan på sängen

Nu ska vi berätta om olika sätt för att förhindra att dina dra-på-lakan glider av.

Resårband

Lyckligtvis kan marknaden svara på våra behov gällande detta lakandilemma. Resårband är ett utmärkt alternativ.

Placera dem helt enkelt runt övre och runt undre kanten av madrassen och stoppa sedan in lakanen som vanligt. Det finns resårband med knappar som du kan knäppa efter att du har placerat dem, vilket fäster lakanet säkert. De är ganska lätta att använda.

Hörnremmar är perfekta för dra-på-lakan

Dessa är ett bra alternativ och vissa har krokar för att hålla hörnen på lakanen i ändarna. Du kan också göra dem själv: allt du behöver är en bit resår och några säkerhetsnålar för att fästa bitarna.

Prova halkskydd

Det finns också halkskydd som du kan använda i varje hörn av madrassen och under lakanet. Dessa ger vidhäftning till tyget och säkrar lakanen på plats. Skumgummi fungerar också.

Vackert bäddad säng med dra-på-lakan
Sättet du bäddar på är en avgörande faktor för att förhindra att dina lakan glider av.

Säkerhetsnålar eller krokar

Denna metod är särskilt användbar om du inte har barn i närheten. Det går till så att du fäster hörnen på lakanen med säkerhetsnålar (har du barn bör du undvika detta eftersom barn kan försöka ta bort dem och göra sig själva illa på dem). Du kan även kombinera denna metod med en annan som hjälper dig att fästa det övre lakanet också.

Använd lakan med dragkedja

Denna metod är den enklaste och även barnsäker. Du behöver egentligen inte göra något mer komplicerat än att bara köpa lakan med dragkedja eller dragsko, särskilt om du har provat ovanstående metoder och ingen av dem fungerar.

Att ha dra-på-lakan på sängen är enkelt!

Som du kanske har märkt är det enkelt att förhindra att dina lakan glider av och det finns flera sätt att göra det på. Allt beror på din budget och hur mycket tid du kan lägga på att köpa det du behöver.

Prova gärna på vad du kan göra med det du redan har hemma baserat på dessa idéer. Din fantasi är den största tillgången du kan ha när det kommer till din komfort!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.