Hemgjorda bordspjäser du kan göra själv

En bordspjäs är ett måste när det kommer till att dekorera vid speciella tillfällen. Idag ska vi visa dig några idéer du kan göra hemma med olika material.
Hemgjorda bordspjäser du kan göra själv

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Om du planerar en liten sammankomst i hemmet så ska vi i denna artikel lära dig att göra hemgjorda bordspjäser.

Dessa varianter är billiga, originella och vackra, och kan dessutom anpassas till alla tillfällen. Bäst av allt är att du kan göra dem själv med material du redan har hemma.

Hur man gör hemgjorda bordspjäser

Allt som krävs för att dekorera hemmet är lite kreativitet och uppfinningsrikedom. Man kan göra otroligt mycket av de saker man redan har hemma.

Nedan listar vi ett fåtal idéer för hur du kan göra hemgjorda bordspjäser för alla tillfällen. Välj en du gillar och ha roligt!

1. Vattenkanna med blommor

Vattenkanna med blommor

Vill du ha en färggrann och naturlig bordspjäs? Då ska du göra denna.

En vattenkanna med blommor i är allt du behöver för att skapa ett intressant bord. Använd stora, färggranna blommor för att få en härligt lantlig känsla.

2. En burk med blommor och rep

Kasta inte bort dina gamla burkar. Denna bordspjäs går ut på att fylla dem med vatten och ställa blommor i dem. Vidare kan du använda ett rep för att dekorera burkens öppning.

Det är ett vackert och enkelt sätt att göra en mästerlig bordspjäs.

3. Hemgjord bordspjäs med vad du nu har i skafferiet

Har du ris, bönor eller andra frön i skafferiet? Fyll en glasburk med de ingredienser du gillar bäst. Du kan till exempel skapa olika lager av ris, bönor och frön.

På så sätt kommer du få en färgglad och spännande effektLägg till lite blommor så har du en mycket vacker skapelse.

4. Blommor i en kopp

Kopp med blommor

Gästerna är på väg och du har ingen bordspjäs. Men oroa dig inte: ställ en intressant kopp på ett fat och sätt i en bukett blommor.

Tänk på alla oanvända koppar du har hemma. De är utmärkta för att göra olika typer av bordspjäser.

5. Extremt enkel bordspjäs

En annan av våra favoriter är helt enkelt ställa ett vackert vinglas eller liknande med en enda vacker blomma i. Det är inte bara minimalistiskt, utan väldigt rofyllt.

Du kanske är intresserad av: Fyra nyckeltips för en perfekt havsinredning

6. Hemgjorda bordspjäser med frukt

Vad sägs om att använda frukter i din bordspjäs? Denna stil är perfekt för sammankomster på hösten och kan göras på mindre än två minuter.

För att göra den ska du ta en bricka eller korg och placera olika frukter i den. Du kan även lägga till lite blommor, gräs eller barr om du vill.

7. Skor: en originell bordspjäs

Har  du några högklackade skor du inte använder längre? Fyll dem med löv och blommor så kommer du se hur enkelt det är att skapa en unik bordspjäs som definitivt kommer leda till konversationer.

8. Flaskor med blommor

Hemgjorda bordspjäser med flaskor

Enkla flaskor fyllda med vatten och höga blommor är perfekta som dekoration. De kommer tillföra lite klass till varje måltid.

9. Flytande ljus

Vi kan givetvis inte undvika att nämna ljus på denna lista.

Skaffa den flytande typen och placera dem i en skål med vatten. Sänk ned lite blommor i skålen så kommer du få en riktigt spännande pjäs.

10. Stenar och ljus

För denna behöver du också en burk. Välj en med bred öppning så att du lättare kan dekorera insidan. Placera sedan fina stenar inuti, målade eller inte. Du kan även sätta ett ljus i mitten eller flera mindre.

11. En vattenmelon med ljus är en perfekt bordspjäs

Har du ätit vattenmelon nyligen? Kasta inte bort skalet, speciellt inte om det är intakt. Placera några långa ljus inuti det för att få en vacker bordspjäs.

Har du bara mindre biter av skalet spelar det ingen roll. Du kan sätt fast små ljus på dem och använda dem som båtar i en skål.

12. En vas med citron eller lime

En vas med lime

En annan bra idé för att göra hemgjorda bordspjäser är att ta en liten rund vas som du sedan fyller med citroner, apelsiner, limefrukter eller liknande. Avsluta med några blommor.

Har du provat att dekorera med citroner tidigare? De avger en härlig och fräsch doft som berikar omgivningen. Du kommer älska denna pjäs!

13. En kopp med ett ljus

Personligen älskar vi denna idé och dess enkelhet.

Allt du behöver är ett vinglas och ett litet ljus. Vänd glaset upp och ned och ställ ljuset ovanpå (se till att fästa det ordentligt med lite stearin). Det blir inte mer originellt och enkelt än så.

14. Dekorativa sugrör

Kanske har du färgade sugrör hemma från det senaste födelsedagskalaset. Varför inte dra nytta av dem?

  • Ta en burk eller ett glas, mät dess höjd och klipp sugrören i samma längd.
  • Placera dem inuti burken och dekorera med lite blommor.
  • Sugrören kommer täcka hela burkens yta.
  • En bit snöre eller ett band är pricken över i:et.

15. En bur med blommor

Har du några fågelburar hemma? Då kan du dra nytta av dem.

Placera bara blommor inuti den, och var inte rädd för att låta dem sticka ut. Om du lämnar dörren öppen kommer du inte bara få en bordspjäs, utan även en hyllning till friheten!

16. Päron på bricka

Ta en oval bricka och placera lite barr på den. Ställ sedan dit 3-4 päron såväl som några vindruvor och andra färgglada frukter.

17. Pinnar och blommor

Vårt sista tips är ett perfekt tillfälle att gå ut med dina barn.

Hitta lite fina pinnar, gör dem till ett knippe och stick in vackra blommor mellan dem. Säkra dem med ett snöre eller band så att de kan stå av sig själva.

Som du kan se är det enkelt att göra hemgjorda bordspjäser med praktiskt taget allt du har hemma. Det viktigaste är att låta kreativiteten flöda!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.