Så börjar du ta hand om din lever

Levern är ett av de viktigaste organen i våra kroppar. Det är därför det är så viktigt att ta hand om det. Läs mer nedan om hur du gör för att börja ta hand om din lever.
Så börjar du ta hand om din lever
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 13 december, 2022

Om du vill veta hur du ska börja ta hand om din lever, följ dessa enkla steg och rekommendationer som vi tar upp nedan. Kolla in detta!

Alla borde veta hur de ska ta hand om sin lever eftersom det är ett av de viktigaste organen i kroppen. Levern är det som avgiftar din kropp, eftersom den fungerar som ett filter. Alla ämnen som tarmen absorberar passerar först genom levern för att rensa bort alla toxiner.

Om din lever inte fungerar som den ska, kan det äventyra hela ditt system. Symptom på detta kan bland annat vara dålig andedräkt, huvudvärk, trötthet, dålig matsmältning, stress och ett svagt immunförsvar.

Levern är ett viktigt organ, och av denna anledning bör du ta hand om den och vara uppmärksam på alla tecken som kan indikera någon typ av störning som kan skada den å längre sikt. Vi ska titta på några sätt att upprätthålla din levers hälsa.

Håll dig till en hälsosam kost för att ta hand om din lever

Du måste äta tillräckligt frukt och grönsaker varje dag. Detta är ett mycket viktigt sätt att ta hand om din lever. Här är några av de frukter och grönsaker som kan rengöra din lever:

 • Kiwi
 • Druvor
 • Körsbär
 • Kronärtskocka
 • Sparris
 • Rädisor

Du bör undvika stekt mat, frysta livsmedel och alltför mycket protein och kolhydrater.

Liknande bör du undvika att dricka för mycket alkohol, eftersom ett överskott kan orsaka cirros eller levercancer. Välj också att dricka rent vatten istället för läsk. Vatten hjälper effektivt till att rena kroppen.

Ät mat med antioxidanter

frukter med antioxidanter

Livsmedel som innehåller antioxidanter skyddar dina celler från skadliga fria radikaler, som är de ämnen som attackerar friska celler och orsakar allvarliga sjukdomar, inklusive cancer. Du bör se till att konsumera tillräckligt med antioxidanter för att skydda leverns hälsa.

Bland de livsmedel som kan ge dig antioxidanter finns:

 • Blåbär
 • Mullbär
 • Äpplen
 • Jordgubbar
 • Nötter
 • Hasselnötter
 • Kronärtskockor
 • Bönor

Var försiktig med receptfria läkemedel

paracetamol

Det finns många mediciner som kan skada levern, bland annat de som innehåller paracetamol. Därför bör du undvika att ta för många piller av denna typ av medicin så att du inte skadar levern.

Om du har leverskador från att ha tagit för mycket paracetamol kan du först uppleva symtom som illamående, aptitlöshet eller kräkningar. För att undvika leverproblem eller leversvikt, se till att du lyssnar på din läkares rekommendationer i de doser du tar.

Var också noga med att inte ta mer än ett läkemedel åt gången som innehåller paracetamol. Detta kan öka riskerna för att du skadar din lever.

Skydda din lever mot fysisk skada

Du bör alltid vara mycket försiktig om du utövar någon form av extremsport eftersom om risken kan vara högre för skador i det område där levern är belägen. Skador på detta område kan vara mycket farligt och till och med orsaka permanent skada på levern.

Naturläkemedel för din lever

Naturläkemedel för din lever

Det bästa sättet att behandla och ta hand om din lever är med naturliga medel. Till exempel är grönt te bland det bästa för att ta hand om din lever, liksom även resten av kroppen. Grönt te innehåller många antioxidanter som är fördelaktiga för leverfunktionen.

Ta hand om din lever med träning

Den sista rekommendationen, även om den är långt ifrån det minst viktiga, är att utföra någon form av träning. All sorts fysisk träning är mycket fördelaktigt för hela kroppen, men särskilt för levern.

Om du vill se till att börja ta hand om din lever bör du följa dessa tips och råd. Alla är dessutom mycket enkla att göra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Casas-Grajales S, Muriel P. Antioxidants in liver health. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2015;6(3):59–72. doi:10.4292/wjgpt.v6.i3.59
 • Di Bisceglie, A. M. (2001). Preventive strategies for chronic liver disease. American Family Physician.
 • Cantero I, Abete I, Monreal JI, Martinez JA, Zulet MA. Fruit Fiber Consumption Specifically Improves Liver Health Status in Obese Subjects under Energy Restriction. Nutrients. 2017;9(7):667. Published 2017 Jun 28. doi:10.3390/nu9070667
 • Lobo, V., Patil, A., Phatak, A., & Chandra, N. (2010). Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health. Pharmacognosy reviews, 4(8), 118–126. https://doi.org/10.4103/0973-7847.70902
 • de Oliveira AV, Rocha FT, Abreu SR. Acute liver failure and self-medication. Arq Bras Cir Dig. 2014 Nov-Dec;27(4):294-7. doi: 10.1590/S0102-67202014000400016. PMID: 25626943; PMCID: PMC4743226.
 • Muñoz-García, Ángela, & Andrade, Raúl J.. (2011). Paracetamol e hígado. Revista Española de Enfermedades Digestivas, 103(5), 276. https://dx.doi.org/10.4321/S1130-01082011000500010

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.