Några av symtomen på leversvikt

Vissa symtom är tydliga indikatorer på leversvikt: buksmärtor, långsam matsmältning och gulfärgad hud, bland annat.
Några av symtomen på leversvikt

Senaste uppdateringen: 26 juli, 2022

Leversvikt är ett allvarligt tillstånd eftersom detta organ är avgörande för människokroppens funktion. I dagens artikel tar vi upp några av anledningarna till att organet kan sluta att fungera som det borde. Förhoppningsvis kommer det att hjälpa dig att utvärdera hälsan hos din egen lever.

Hur levern fungerar

Detta är ett av de viktigaste kroppsorganen och det sitter precis under mellangärdet, på höger sida av kroppen. Det är också ett av de största organen och väger normalt omkring 1,5 kg hos en vuxen människa. Levern har tre funktioner:

Att filtrera blodet genom att ta bort gifter från kemiska ämnen som är svåra för kroppen att omsätta – bland annat alkohol och andra droger. Detta innebär att levern filtrerar substanserna från blodet och omvandlar dem till andra som kroppen antingen kan använda eller göra sig av med.

Den skapar galla vilket spelar en viktig roll i matsmältningen, eftersom den är ansvarig för att bryta ner fetter i tunntarmen för att kroppen ska kunna absorbera dem. Den transporterar också de ämnen som kroppen ska driva ut.

Den deltar i syntesen och lagringen av aminosyror och proteiner vilket är mycket nödvändigt för kroppen. Dessutom lagrar den sockerarter i form av glykogen, som omvandlas till glukos och fungerar som blodbränsle. Den lagrar också fetter, samt vissa vitaminer och mineraler.

Leversvikt

Detta inträffar när, precis som namnet antyder, levern inte fungerar som den ska. Symtomen kan uppträda plötsligt, eller kan sakta utvecklas och förvärras med tiden.

Många sjukdomar påverkar levern och leder till leversvikt, några av de viktigaste är

 • hepatit, såsom den autoimmuna typen och A-, B-, C-, D- och E-virus
 • alkoholmissbruk
 • levercirros
 • leverabscess på grund av bakteriell infektion
 • levercancer eller metastaser från andra typer av cancer, som tjocktarmscancer
 • trombos av portvenen som ansvarar för att tillföra blod till organet.
En läkare som skriver ut ett recept.
Alkoholism är den främsta orsaken till cirros.

Vad händer när levern inte fungerar?

Många tecken kan indikera på att levern slutat fungera som den ska. De tydligaste är följande:

 • Gulsot vilket leder till att hud och slemhinnor gulfärgas som ett resultat av att avfallsprodukten bilirubin ackumuleras. Levern bryter ner detta ämne när den fungerar korrekt. Den som drabbas kan också få klåda eftersom bilirubin ackumuleras i överhuden när kroppen inte lyckas eliminera det.
 • Trötthet uppstår när glykogen, vitaminer och mineraler som behövs för energiförsörjningen inte längre kan lagras.
 • Matsmältningsproblem och svullnad efter måltider, inklusive illamående och diarré. Det kan också förekomma smärta på den sida av buken där levern sitter. Symtomen uppstår på grund av att ingen galla skapas, vilket därmed innebär att fetter inte kan brytas ner ordentligt.
 • Blekfärgad avföring och mörk urin.
 • Ödem i ben, vrister och buk samt uppsvullnad.

Diagnos och förebyggande av leversvikt

En läkare bör alltid utvärdera situationen och utföra de nödvändiga testerna för att diagnostisera leversvikt. Tester kan inkludera blodprov, skanning eller biopsi.

Några av de åtgärder som ska vidtas för att förhindra leversvikt är följande:

 • En adekvat, hälsosam och balanserad kost med acceptabla mängder fett och salt
 • Måtta i konsumtionen av alkohol, tobak, mediciner och andra kemiska ämnen
 • En vaccination mot hepatit

Behandlingen av leversvikt beror på dess orsak. Kontakta en läkare så snart som möjligt vid upptäckten av relevanta symtom så att de kan diagnostisera och ordinera behandling så snart som möjligt.

En man i smärta.
Smärta i leverområdet kan vara ett symtom på leversvikt.

Leverhälsa i ett nötskal

Levern är ett viktigt organ för kroppen och du måste hålla den i god form. Därför är det viktigt att upprätthålla hälsosamma vanor och, naturligtvis, konsultera en läkare om du har några symtom på leversvikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • El-Kamary, S. S., & Strickland, G. T. (2016). Hepatitis, Viral. In International Encyclopedia of Public Health (Vol. 2, Issue 2, pp. 611–620). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803678-5.00209-5
 • Sanz Arevalillo, N., et al. “Metástasis ósea como primera manifestación de un hepatocarcinoma.” Anales de Medicina Interna. Vol. 21. No. 4. Arán Ediciones, SL, 2004.
 • Torre, A. “Complicaciones de la cirrosis hepática: ascitis, encefalopatía, síndrome hepatorrenal y estado nutricional.” Revista de Gastroenterología de México 79.1 (2014): 5-7.
 • Woreta TA, Alqahtani SA. Evaluation of abnormal liver tests. Med Clin North Am. 2014 Jan;98(1):1-16.
 • Mandato C, Di Nuzzi A, Vajro P. Nutrition and Liver Disease. Nutrients. 2017 Dec 23;10(1):9.
 • Wang FS, Fan JG, Zhang Z, Gao B, Wang HY. The global burden of liver disease: the major impact of China. Hepatology. 2014 Dec;60(6):2099-108.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.